Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να υποδεχτεί εντός των επόμενων ημερών εκπροσώπους του Πεκίνου στις Βρυξέλλες, με στόχο την εξεύρεση «κατεπείγουσων λύσεων» στους περιορισμούς που έχει επιβάλει η Κίνα στις εξαγωγές σπάνιων γαιών.
Σύμφωνα με δήλωση του Επιτρόπου Εμπορίου, Μάρος Σέφτσοβιτς, σε συνέντευξη Τύπου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η πρωτοβουλία αυτή ακολουθεί μετά από δίωρη συνομιλία με τον Κινέζο ομόλογό του, Ουάνγκ Ουεντάο, σχετικά με τις επιπτώσεις των κινεζικών μέτρων στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.
Η Κίνα παραμένει ο κορυφαίος παραγωγός σπάνιων γαιών, υλικών ζωτικής σημασίας για την αυτοκινητοβιομηχανία, τον ενεργειακό, τον αμυντικό και τον ψηφιακό τομέα. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ανακοίνωσε την επιβολή ελέγχων στις εξαγωγές τεχνολογίας που σχετίζεται με τις σπάνιες γαίες, προκαλώντας ανησυχία σε ΗΠΑ και Ευρώπη.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη εκφράσει δημόσια τη διαμαρτυρία της για τους νέους περιορισμούς, επισημαίνοντας ότι πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες ενδέχεται να αναγκαστούν να διακόψουν την παραγωγή τους, με αρνητικές συνέπειες για ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού.
Τη Δευτέρα, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Στεφάν Σεζουρνέ, ενημέρωσε στελέχη θυγατρικών εταιρειών για σχεδιαζόμενες πρωτοβουλίες της ΕΕ, όπως η ενίσχυση της ανακύκλωσης σπάνιων γαιών και η δημιουργία κοινών κέντρων αγοράς και αποθήκευσης. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Σέφτσοβιτς ανέφερε ότι βρίσκεται σε συνεργασία με την G7 για να υπάρξει «συντονισμένη απάντηση» έναντι της Κίνας.