ΓΔ: 1275.34 -0.37% Τζίρος: 79.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΑΠΕ

Το τραπεζικό «βραχυκύκλωμα» της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Υπάρχουν πολλά και έντονα σημάδια δυσαρμονίας στη σχέση κυβέρνησης - τραπεζών:  Οι επιλογές Γ. Ζαββού, η αμήχανη σχέση με ΤτΕ, η «έφοδος» στις τράπεζες δημιουργούν μια αλληλουχία γεγονότων που είναι δύσκολο να αποτελούν συμπτώσεις.

Η νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που σχηματίστηκε περίπου πριν από 100 ημέρες, έχει καταφέρει να εμφυσήσει μια νέα πνοή, αισιοδοξίας και αυτοπεποίθησης, στην οικονομία και να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και του επιχειρηματικού κόσμου.

Ωστόσο υπάρχει ένας τομέας, ένας εξαιρετικά κρίσιμος τομέας με κομβικό ρόλο στην προσπάθεια ανάταξης της οικονομίας, στον οποίο η κυβέρνηση φαίνεται να παρουσιάζει έντονες αρρυθμίες: οι τράπεζες.

Υπάρχουν πολλά και έντονα σημάδια δυσαρμονίας στη σχέση κυβέρνησης με το χρηματοπιστωτικό σύστημα.  

Η επιλογή του Γιώργου Ζαββού, ως υφυπουργού με αρμοδιότητα τον τραπεζικό τομέα, αποδεικνύεται προβληματική. Με απουσία ικανότητας συνεργασίας, έντονα παρεμβατική στάση και συγκρουσιακή συμπεριφορά που παραπέμπει σε άλλες εποχές, ο κ. Ζαββός πολύ γρήγορα γκρέμισε τις  γέφυρες επικοινωνίας με τις τράπεζες.

Ακόμα χειρότερα, προχώρησε στην κατάρτιση του σχεδίου των κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής» (σχέδιο ζωτικής σημασίας για την εξυγίανση των τραπεζών) επιλέγοντας να μην συζητήσει ούτε με τις τράπεζες, ούτε με τον επόπτη (ΕΚΤ), με τελικό αποτέλεσμα ένα σχέδιο με προβληματική δομή και εποπτικές δυσλειτουργίες, το οποίο είναι αμφίβολο αν θα καταφέρει (παρά την κινητοποίηση που είναι σε εξέλιξη ώστε να ξεπεραστούν κάποια προβλήματα) να βοηθήσει αποφασιστικά της τράπεζες.

Η αμήχανη σχέση της κυβέρνησης με την Τράπεζα της Ελλάδος. Παρά τις προσδοκίες επενδυτών αλλά και των τραπεζών ότι με την αλλαγή κυβέρνησης θα προωθούνταν άμεσα το σχέδιο της ΤτΕ για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και του αναβαλλόμενου φόρου (που αποτελεί εξαιρετικά δυσεπίλυτο πρόβλημα), η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ακολούθησε τα χνάρια ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας το σχέδιο της κεντρικής τράπεζας στο συρτάρι. Επιπρόσθετα, η ΤτΕ στην πράξη αποκλείστηκε (όπως και οι άλλες εμπλεκόμενες πλευρές) από τις τεχνικές συζητήσεις για την κατάρτιση του σχεδίου των κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής».

Μακριά από κάθε συζήτηση για την τελική δομή του «Ηρακλή» κρατήθηκε και το ΤΧΣ, παρά το γεγονός ότι είναι βασικός μέτοχος δυο τραπεζών, ενώ το Ταμείο ήταν αυτό που είχε την πρωτοβουλία, επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ, για την εκπόνηση του σχεδίου κρατικών εγγυήσεων και την προώθησή του στην τότε κυβέρνηση.

Η πολεμική ατμόσφαιρα που γρήγορα σχηματίστηκε με αφορμή το θέμα των προμηθειών, ο καταιγισμός κυβερνητικών δηλώσεων κατά των τραπεζών και η θεαματική έφοδος χθες της Επιτροπής Ανταγωνισμού στα κτίρια διοικήσεων των τραπεζών, μια έφοδο που πιθανότατα ζήλεψαν πολλά μέλη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Όλα αυτά δημιουργούν μια πραγματικότητα: μια αλληλουχία γεγονότων που είναι δύσκολο να αποτελούν απλές συμπτώσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στον «αέρα» το σχέδιο Ηρακλής, συναγερμός στις τράπεζες

Δεν υπάρχει σύμφωνη γνώμη του εποπτικού βραχίονα της ΕΚΤ για τις τεχνικές παραμέτρους. Στο σκοτάδι οι τραπεζικές διοικήσεις, άγνωστο αν θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν το σχέδιο. Προειδοποίησαν Σταϊκούρα, Στουρνάρα για ενδεχόμενο φιάσκο.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τι κρύβει η δυστοκία για το σχέδιο «Ηρακλής»

Η αγορά προεξοφλεί θετική έκβαση για το σχέδιο, ωστόσο μένουν ανοικτά πολλά κρίσιμα τεχνικά σημεία με μεγάλη δυνητική επίδραση στους τραπεζικούς ισολογισμούς και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
bank_building
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έφοδος στις τράπεζες από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Επιβλήθηκε αποκλεισμός στα γραφεία διοικήσεων όλων των τραπεζών και οι ελεγκτές της Επιτροπής Ανταγωνισμού συλλέγουν στοιχεία, πιθανότατα για ενδεχόμενες καταχρηστικές πρακτικές στην τιμολόγηση προμηθειών.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Έφοδος» Επιτροπής Ανταγωνισμού στις τράπεζες με στοιχεία... θεάματος

Τι λένε οι τράπεζες για την χθεσινή πρωτοφανή έφοδο των ελεγκτών της Επιτροπής. Υποψίες για επικοινωνιακό χειρισμό και ερωτηματικά για την τακτική της Επιτροπής. Καμία εμπλοκή στην υπόθεση, δηλώνει η κυβέρνηση.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κυβέρνηση κατά τραπεζών: Επίθεση χωρίς προηγούμενο, ανησυχία Θεσμών – επενδυτών

Με παρέμβαση που θυμίζει άλλες εποχές, η κυβέρνηση υπαγορεύει στις τράπεζες αλλαγές στην τιμολογιακή και πιστωτική πολιτική τους. Για άγνοια βασικών εποπτικών κανόνων και απαράδεκτη επίθεση κάνουν λόγο τραπεζικές πηγές. Ενημέρωση ζητούν ESM και SSM.
ΑΓΟΡΕΣ

Η μεγάλη επιστροφή των εγχώριων τραπεζών στα διεθνή επενδυτικά σαλόνια

Πώς από τους... σορτάκηδες επανήλθαμε στην ευρωπαϊκή κανονικότητα. Το deal με την Alpha και η παρέλαση θεσμικών χαρτοφυλακίων στην Εθνική. Τι βλέπουν σήμερα οι ξένοι επενδυτές στις ελληνικές τράπεζες.