ΓΔ: 1191.77 -1.45% Τζίρος: 51.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Γιώργος Μελέας, Εθνικός Εμπειρογνώμονας στην Ευρωπαϊκή και Κοινωνική Επιτροπή.

Το Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους και ο ρόλος των τοπικών αρχών και δήμων

Το Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους είναι ένα έργο ελπίδας και προοπτικής. Προσδίδει μια πολιτιστική και δημιουργική διάσταση στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Γράφει ο Γιώργος Μελέας*.

Το Nέο Eυρωπαϊκό Μπάουχαους εκφράζει τη φιλοδοξία της ΕΕ για τη δημιουργία όμορφων και βιώσιμων τόπων, προϊόντων και τρόπων διαβίωσης, χωρίς αποκλεισμούς. Προωθεί έναν νέο τρόπο ζωής, στον οποίο η βιωσιμότητα συμβαδίζει με την κομψότητα, επιταχύνοντας έτσι την πράσινη μετάβαση σε διάφορους τομείς της οικονομίας μας, όπως οι κατασκευές, τα έπιπλα, η μόδα και στις κοινωνίες μας, καθώς και σε άλλους τομείς της καθημερινής μας ζωής. 

Στόχος είναι να δοθεί σε όλους τους πολίτες πρόσβαση σε κυκλικά αγαθά με χαμηλότερη ένταση άνθρακα, τα οποία υποστηρίζουν την αναγέννηση της φύσης και προστατεύουν τη βιοποικιλότητα. Τούτο έχει ιδιαίτερη σημασία ιδίως σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο όπου παλιά δημόσια ή δημοτικά κτίρια θα μπορούν να ανακαινιστούν και να μεταμορφωθούν σε εστίες πολιτισμού και κοινωνικής ένταξης.

Το Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους είναι ένα έργο ελπίδας και προοπτικής. Προσδίδει μια πολιτιστική και δημιουργική διάσταση στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία για την ενίσχυση της βιώσιμης καινοτομίας, της τεχνολογίας και της οικονομίας. Αξιοποιεί τα οφέλη της περιβαλλοντικής μετάβασης μέσω απτών εμπειριών σε τοπικό επίπεδο. Βελτιώνει την καθημερινή μας ζωή των δημοτών και πολιτών.

Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο εάν άνθρωποι από διαφορετικά περιβάλλοντα και τομείς σκέφτονται και συνεργάζονται με συμμετοχικό τρόπο.

Η πρωτοβουλία  Μπάουχαους αναμένεται να συμβάλει στην επίτευξη τριών βασικών αλληλένδετων μετασχηματισμών: 

  1. Μετασχηματισμός των τόπων και περιοχών στην πράξη: προώθηση του τοπικού απτού μετασχηματισμού στο δομημένο περιβάλλον σύμφωνα με τις τρεις βασικές αδιαχώριστες αξίες της βιωσιμότητας, της ένταξης και της αισθητικής·
  2. Μετασχηματισμός του ευνοϊκού περιβάλλοντος για την καινοτομία
  3. Διάχυση νέων νοημάτων, συνεργασία με κοινότητες για την οικοδόμηση ενός χώρου μάθησης, εμπνευσμένος από τις τρεις βασικές αδιαχώριστες αξίες του.

Ο ρόλος των τοπικών και περιφερειακών αρχών στην εφαρμογή των αρχών του νέου Μπάουχαους είναι καταλυτικός και θα συμβάλει στην επιτυχή εφαρμογή του.
 
Οι τοπικές και τις περιφερειακές αρχές (Δήμοι και περιφέρειες) θα διαδραματίσουν καίριο ρόλο στην πολιτική του ανάπτυξη, καθώς και στην προώθηση σχετικών φιλικών προς το περιβάλλον και κοινωνικά δίκαιων πολιτικών.

Επομένως, η συμμετοχή τους στον σχεδιασμό αλλά και στην υλοποίηση θα είναι θεμελιώδης, καθώς πρέπει να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στη στρατηγική, παρέχοντας τοποκεντρική τεχνική βοήθεια και κατάλληλη υποστήριξη προσφέροντας την εμπειρία τους στην διαδικασία εύρευσης των κατάλληλων κτιρίων για τη μετατροπή τους σε κέντρα πολιτισμού, κοινωνικής ένταξης και συμπερίληψης αλλά και καινοτομίας.

*Ο κ. Γιώργος Μελέας Γιώργου είναι Εθνικός Εμπειρογνώμονας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και υποψήφιςυ Δημοτικός Σύμβουλος με την παράταξη ''Χαλάνδρι στο Φως''.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Όγδοη αξιολόγηση από την Επιτροπή: Ζητείται νέο παραγωγικό μοντέλο

Ο κ. Γιώργος Μελέας, Εθνικός Εμπειρογνώμονας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, γράφει στο Business Daily για την έκθεση της Κομισιόν και την ανάγκη μετασχηματισμού της οικονομίας.
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η Ευρώπη, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και ο κίνδυνος εξάρτησης από την Κίνα

Η Ευρώπη ακολουθεί μια φιλόδοξη νέα πολιτική για τη μετάβαση στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, όμως κινδυνεύει να βρεθεί εξαρτημένη από την παραγωγή μπαταριών της Κίνας. Γράφει ο Ραφαήλ Μωυσής*.
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ευκαιρία για την Ελλάδα το νέο καθεστώς για τις ενισχύσεις στη γεωργία

Τι σημαίνει το κείμενο διαβούλευσης της Κομισιόν για τομείς που πλήττονται από την κλιματική αλλαγή. Γράφει στο Business Daily o Γιώργος Μελέας, Εθνικός Εμπειρογνώμονας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή.
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η κοινωνική συνοχή μετά την πανδημία: Ενισχύεται ή αποδυναμώνεται;

Η κοινωνική συνοχή δεν μεταφράζεται σε πόσα χρήματα δίνονται σε κάποιες πολιτικές, αλλά κατά πόσο αυτές συνέβαλαν ουσιαστικά στην βελτίωση της ζωής συγκεκριμένων κοινωνικών κατηγοριών. Γράφει ο Γιώργος Μελέας*.
ΑΠΟΨΕΙΣ

Σε σταυροδρόμι η Ευρώπη: Αναγκαία η ενεργή συμμετοχή των πολιτών

Για το Συνέδριο για το μέλλον της Ευρώπης και την ανάγκη για ενεργή συμμετοχή των πολιτών γράφει στο Business Daily o Γιώργος Μελέας, Εθνικός Εμπειρογνώμονας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή.