ΓΔ: 1414.51 0.09% Τζίρος: 65.02 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ποιες είναι οι τρεις χώρες μαγνήτες για όσους ψάχνουν για εξοχικό

Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία είναι οι τρεις χώρες της Μεσογείου που συνδυάζουν φυσική ομορφιά και άλλα χαρακτηριστικά εξαιρετικά σημαντικά για τους αγοραστές εξοχικών κατοικιών.

Όσοι διαθέτουν αρκετά χρήματα ώστε να μπορούν να αποκτήσουν ένα εξοχικό εκτός της χώρας διαμονής τους, έχουν τρεις βασικές αγαπημένες χώρες, όπως σημειώνει η Κέιτ Έβερετ – Άλεν, κορυφαίο στέλεχος της εταιρείας Knight Frank. Πρόκειται για τις Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία, που πέραν της φυσικής τους ομορφιάς διαθέτουν ακόμη ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά, όπως πολιτική σταθερότητα, καλή διακυβέρνηση και εύκολη πρόσβαση στην αγορά ενυπόθηκων δανείων, παράγοντες που έχουν βοηθήσει τις χώρες αυτές να γίνουν δημοφιλείς στους αγοραστές από το εξωτερικό.

Επιπρόσθετα διαθέτουν ένα πλήρως ενημερωμένο κτηματολόγιο, που δείχνει πόσο συχνά ένα ακίνητο έχει πουληθεί και μερικά ακόμη λιγότερο τυπικά χαρακτηριστικά όπως η ελκυστική ύπαιθρος, το καλό φαγητό ή ακόμη και οι όμορφες πόλεις. 

Πριν ξεκινήσετε την αναζήτησή σας, σκεφτείτε τι θέλετε από το ακίνητο, τονίζει η ειδική της Knight Frank. Σκοπεύετε να αποκτήσετε το σπίτι σας για πέντε έως 10 χρόνια, για οικογενειακές διακοπές αλλά και παρατεταμένες διαμονές; Είναι επίσης σημαντικό να εξετάσετε το εισόδημα από την ενοικίαση που θέλετε ή χρειάζεστε.

Η δυνατότητα ενοικίασης ενός σπιτιού είναι κρίσιμη. «Με το περιβάλλον με το υψηλότερο κόστος των ενυπόθηκων δανείων, βλέπουμε πολύ περισσότερους ανθρώπους να θέλουν να νοικιάσουν το ακίνητο ... με έναν τρόπο χωρίς προβλήματα», σημείωσε η Κέιτ Έβερετ – Άλεν, προσθέτοντας ότι ένα τέτοιο ακίνητο μπορεί να νοικιαστεί και σε ψηφιακούς νομάδες κατά τους μήνες που ο ιδιοκτήτης του δεν το χρησιμοποιεί. 

Γαλλία

Η Γαλλία είναι η χώρα με τις περισσότερες επισκέψεις στον κόσμο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού του ΟΗΕ, και η Προβηγκία και οι Άλπεις με τα εντυπωσιακά τοπία είναι και τα δύο δημοφιλή μέρη για επενδύσεις για τους βορειοευρωπαίους αγοραστές, δήλωσε η Κέιτ Έβερετ – Άλεν.

Μετά την πανδημία, η περιοχή των Άλπεων ήταν δημοφιλής για τον υπαίθριο τρόπο ζωής της. Διαθέτει σχεδόν τα πάντα: υπέροχη θέα, απλωσιά, δυνατότητα άθλησης, δυνατότητα διακοπών με φίλους ή την οικογένεια.

Το θέρετρο Courchevel 1850 είχε τις υψηλότερες τιμές για high end ακίνητα το δεύτερο τρίμηνο του 2023, στα 27.250 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ το θέρετρο Morzine είχε τις χαμηλότερες, στα 9.700 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, σύμφωνα με την έρευνα της Knight Frank.

 

Την ίδια ώρα η γαλλική κυβέρνηση χαλαρώνει κάποιους κανόνες για τους Αμερικανούς ως προς την επιχειρηματική τους δραστηριότητα στη Γαλλία, μέσω ενός σχεδίου που προβλέπει ότι οι Γάλλοι επιχειρηματίες στις ΗΠΑ θα έχουν πρόσβαση σε μακροχρόνιες βίζες και οι Αμερικανοί επιχειρηματίες θα επωφεληθούν από μια απλοποιημένη διαδικασία θεώρησης της βίζας τους, σύμφωνα με τον Ολιβιέ Μπεχτ, εντεταλμένο υπουργό Εξωτερικού Εμπορίου της Γαλλίας.

Η Γαλλία ενθαρρύνει επίσης τους ανθρώπους να αγοράσουν νεόδμητες δεύτερες κατοικίες στη χώρα μέσω ενός κινήτρου που επιστρέφει τον κανονικό φορολογικό συντελεστή (γνωστό ως TVA) 20%, εάν διαθέσουν το ακίνητο προς ενοικίαση για περίπου 14 εβδομάδες το χρόνο. Ένα νεόδμητο διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων και δύο λουτρών στην πόλη Meribel-les-Allues, κοντά σε αναβατήρες σκι, διατίθεται στην ιστοσελίδα της Knight Frank για περίπου 605.000 δολάρια.

Ιταλία

Η Τοσκάνη, με τους αμπελώνες, τα αγροκτήματα και τις πόλεις της, όπως η Φλωρεντία, η Σιένα και η Λούκα, είναι πάντα δημοφιλής, σύμφωνα με την Κέιτ Έβερετ – Άλεν, όπως και οι πόλεις και τα χωριά γύρω από τις λίμνες που βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της χώρας, με εύκολη πρόσβαση τόσο στα βουνά όσο και στις πόλεις. 

Μια βίλα έξι υπνοδωματίων στη λίμνη Κόμο -όπου ο Τζορτζ Κλούνεϊ φέρεται να έχει σπίτι- πωλείται στην ιστοσελίδα της Knight Frank για περίπου 2,3 εκατομμύρια δολάρια.

 

Για να πάρετε περισσότερα για τα χρήματά σας, η Πούλια, στη φτέρνα της "μπότας" της Ιταλίας, διαθέτει «εκπληκτική ακτογραμμή, γοητευτικές ιστορικές πόλεις και νόστιμη κουζίνα», όπως επισημαίνει, μιλώντας στο CNBC, η Σάρα Τραβέρσο, συνιδρύτρια της εταιρείας ακινήτων Nest Seekers International. Ένα αγροτικό σπίτι στην Πούλια με τέσσερα υπνοδωμάτια και δύο μπάνια με πισίνα διατίθεται από τη Nest Seekers για περίπου 497.000 δολάρια.

Μία ακόμη πολύ δημοφιλής περιοχή είναι αυτή της Ούμπρια, λόγω των μεσαιωνικών της πόλεων αλλά και του χαλαρού τρόπου ζωής. «Η διατήρηση της πολιτιστικής της κληρονομιάς προσελκύει ανθρώπους που αναζητούν μια πιο ήσυχη, πιο αυθεντική ιταλική εμπειρία», τονίζει η Τραβέρσο. Το νησί της Σικελίας γίνεται επίσης όλο και πιο δημοφιλές για εξοχικές κατοικίες. Και το 2024 θα μπορούσε να είναι μια καλή στιγμή για αγορά, με την Τραβέρσο να αναμένει μείωση των τιμών σε όλη τη χώρα και αύξηση της προσφοράς, η οποία ευνοεί τους ξένους αγοραστές.

Η Ιταλία έχει γίνει δημοφιλής για τους πλούσιους αγοραστές που εγκαθίστανται στη χώρα λόγω ενός φορολογικού συντελεστή που εισήχθη το 2017, επιτρέποντας στους ανθρώπους να πληρώνουν κατ' αποκοπήν 100.000 ευρώ ετησίως για τα εισοδήματα που αποκτούν στο εξωτερικό, ανεξάρτητα από το ύψος του εισοδήματος αυτού. Αυτό το πρόγραμμα «ενιαίου φόρου» επεκτείνεται και στα μέλη της οικογένειας, τα οποία πληρώνουν σταθερό ποσό 25.000 ευρώ για τα εισοδήματα από το εξωτερικό ετησίως και έχει έντονη απήχηση στους πελάτες της Knight Frank στην Ευρώπη και όχι μόνο.  

Ισπανία

Η Ισπανία είναι δημοφιλής ως τόπος αγοράς μεταξύ των Γάλλων, των Βρετανών και των Γερμανών, με τις Βαλεαρίδες Νήσους και τη γοητευτική νότια παραθαλάσσια πόλη Μαρμπέλα να συγκαταλέγονται μεταξύ των περιοχών που προτιμούν, σύμφωνα με τα στοιχεία της Knight Frank.

Και είναι πιθανό να γίνει ακόμη πιο δημοφιλής για τους αγοραστές από το εξωτερικό λόγω της νέας βίζας ψηφιακού νομάδα που εισήχθη φέτος, η οποία επιτρέπει σε άτομα από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ζουν και να εργάζονται στην Ισπανία για έως και πέντε χρόνια. 

 

Όμως έχει αρχίσει να ανεβαίνει και η αξία της Μαδρίτης, η οποία μέχρι πρότινος επισκιάζονταν από πόλεις όπως το Λονδίνο ή το Παρίσι. «Είναι μια αρκετά μικρή πόλη, που έχει ένα είδος πραγματικά ισχυρής ταυτότητας, καλή κουλτούρα, εύκολη προσβασιμότητα, καθώς υπάρχουν πολλές πτήσεις τώρα προς τη Μαδρίτη», σημειώνει η Κέιτ Έβερετ – Άλεν.

Τα πολυτελή ακίνητα στη Μαδρίτη κοστίζουν περίπου 8.000 ή 9.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ τα αντίστοιχα στο Παρίσι μεταξύ 19.000 και 20.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Ωστόσο, οι τιμές των ακινήτων στη Μαδρίτη θα αυξηθούν κατά περίπου 5% το 2024, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Knight Frank, καθιστώντας την, την ταχύτερα αναπτυσσόμενη πόλη στα ευρωπαϊκά ακίνητα. Τα πολυτελή ακίνητα στο Παρίσι θα αυξηθούν κατά 2%, ενώ ο οι τιμές στο Λονδίνο θα παραμείνουν αμετάβλητες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στεγαστική κρίση στην Ευρώπη με ενοίκια στα ύψη και ελλείψεις κατοικιών

Η καθίζηση της οικοδομικής δραστηριότητας σε πολλές χώρες μειώνει την προσφορά κατοικιών και φέρνει όλο και ακριβότερα ενοίκια. Με ρυθμό σχεδόν 6% «τρέχουν» οι αυξήσεις στα ενοίκια στην Ελλάδα.
Real Estate, Akinita, Kina, China
ΔΙΕΘΝΗ

«Βαθαίνει» η κρίση στην κινεζική αγορά ακινήτων, με συνεχή πτώση τιμών

Οι αναλυτές αλλά και οι ιδιωτικές εταιρείες αγοραπωλησίας ακινήτων αμφισβητούν έντονα τα επίσημα στοιχεία του Πεκίνου, υποστηρίζοντας ότι οι τιμές νέων κατοικιών έχουν υποχωρήσει 15% από τα υψηλά επίπεδα του 2021.
Real Estate, Grafeia, Commercial, Akinita
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε διεθνή πτώση τα επαγγελματικά ακίνητα, «όαση» η ελληνική αγορά

Συνεχίζεται η ανάκαμψη για τα επαγγελματικά ακίνητα στην Ελλάδα, την ώρα που διεθνώς οι τιμές υποχωρούν λόγω του αυξημένου κόστους χρήματος και της αλλαγής στις επαγγελματικές συνήθειες μετά την πανδημία.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεκόρ ξένων επενδύσεων στα ακίνητα, διψήφια αύξηση τιμών στις κατοικίες

Το πρώτο εξάμηνο ήταν το καλύτερο στην ιστορία των ξένων επενδύσεων σε ελληνικά ακίνητα, με εισροές 788 εκατ. ευρώ, τονίζει η Alpha Bank. Στήριξη από κυβερνητικά μέτρα το 2023, πίεση από τα αυξημένα επιτόκια.
ΑΓΟΡΕΣ

Σεισμικές δονήσεις στο ευρωπαϊκό real estate προκαλούν τα αυξημένα επιτόκια

Ισχυρές πιέσεις στις τιμές των εμπορικών ακινήτων από το ακριβό χρήμα. Ο δείκτης Stoxx 600 Real Estate Index έχει υποχωρήσει πάνω από 40% φέτος. Μεγάλο κενό στην αναχρηματοδότηση δανείων με ενέχυρο ακίνητα.