ΓΔ: 1479.42 -1.13% Τζίρος: 106.58 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:24:30 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
businessdaily-Sweden-Souidia
Φωτο: Shutterstock

Μάθετε από τους Σουηδούς για την ευτυχία: Το μοντέλο ισορροπίας στη ζωή

Η λέξη lagom αποτελεί το μυστικό της φόρμουλας των Σουηδών για την ευτυχία. Δεν μπορεί να μεταφραστεί με ακρίβεια, αλλά σημαίνει κάτι σαν «ακριβώς σωστά». Ούτε πολύ, ούτε πολύ λίγο.

Lagom. Τι είναι αυτή η λέξη που ακούγεται συχνά τα τελευταία χρόνια; Ένα είδος γλυκού, το όνομα ενός επίπλου Ikea ή μια τάση διαλογισμού; Η απάντηση βρίσκεται στη Σουηδία και αφορά τη σουηδική φόρμουλα για την ευτυχία. 

Δεν μπορεί να μεταφραστεί με ακρίβεια, αλλά σημαίνει κάτι σαν «ακριβώς σωστά». Ούτε πολύ, ούτε πολύ λίγο. Η ευτυχία απαιτεί ισορροπία και αυτή είναι μια τέχνη που οι Σουηδοί έχουν κατακτήσει όπου σύμφωνα με μελέτες θεωρούνται από τους πιο ευτυχισμένους ανθρώπους στη γη.

Το Lagom μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε πτυχή της ζωής από την περιποίηση σώματος  ως το φαγητό και την εργασία. Σε όλα χρειάζεται  μέτρο προκειμένου να επιτυγχάνετε την εσωτερική ισορροπία. Το περιοδικό Spotlight αποκαλύπτει τον σουηδικό τρόπο ζωής, φέρνοντας στην επιφάνεια τα μυστικά που κάνουν τους Σουηδούς ευτυχισμένους. 

Ό,τι κι αν κάνετε, κάντε το σε εξωτερικούς χώρους

Νιώστε τον ήλιο στο δέρμα σας, τη βροχή στο πρόσωπό σας ή το χιόνι μέσα τις μπότες σας. Οι άνθρωποι στη Σουηδία περνούν τον περισσότερο ελεύθερο χρόνο τους σε εξωτερικούς χώρους. Εκεί έχουν την ευκαιρία να κοιτάξουν προς τα μέσα και να επανασυνδεθούν με τον εαυτό τους. Ταυτόχρονα, τα τοπία της χώρας προσφέρουν μια απαράμιλλη αίσθηση ελευθερίας. Ούτε ο καιρός τους σταματά, καθώς οι Σουηδοί δεν αφήνουν λίγη βροχή να σκοτώσει τη διάθεση. Όταν ο ήλιος βγαίνει πίσω από τα σύννεφα, είναι υπέροχο. Χάρη στις μεγάλες, σκοτεινές μέρες του χειμώνα, εκτιμούν πραγματικά το φως του ήλιου. 

Αγαπήστε τη φύση

Η  σύνδεση με τη φύση είναι βαθιά ριζωμένη στους ανθρώπους της Σουηδίας. Οι λίμνες και τα δάση είναι αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς τους. Ακόμη και σε μεγάλες πόλεις όπως η Στοκχόλμη, είναι εύκολο να βρείτε πολλά σημεία πράσινου. Οι Σουηδοί βλέπουν τους εαυτούς τους ως επισκέπτες στη φύση και τη φύση ως ένα μέρος για όλους. Σημειώστε ότι η  πεζοπορία, η κατασκήνωση και το κυνήγι μανιταριών επιτρέπονται παντού σε όλη τη χώρα, καθιστώντας το ιδανικό μέρος για να βρείτε τον εξωτερικό σας άνθρωπο.

Ασκηθείτε έξω και για καλό σκοπό

Πατινάζ, ψάρεμα, καγιάκ. Ήρθε η ώρα να γυμναστείτε. Η αγάπη των Σουηδών για την άσκηση είναι ακλόνητη. Αν προσέχετε, μπορείτε να τους δείτε να κάνουν τις αθλητικές τους δραστηριότητες έξω όλη την ημέρα. Γίνεται ακόμα καλύτερο όταν χρησιμοποιούν την υπαίθρια άσκηση για να κάνουν καλό ταυτόχρονα. Το plogging, ένας συνδυασμός plocka (στα σουηδικά σημαίνει συλλέγω) και τζόκινγκ, περιλαμβάνει τη συλλογή των σκουπιδιών που βρίσκετε στο μονοπάτι τρεξίματός σας, βοηθώντας έτσι στην προστασία του περιβάλλοντος

Φάτε σε σουηδικό στυλ

Όταν ασκείστε πολύ, πρέπει επίσης να τρώτε σωστά. Η Σουηδία έχει σίγουρα πολλά περισσότερα να προσφέρει από απλά κεφτεδάκια. Η διατροφική κουλτούρα της χώρας βασίζεται σε υλικά υψηλής ποιότητας, εποχιακά και τοπικά προϊόντα, υγιεινές μεθόδους παρασκευής και  λαχανικά. Ο σεβασμός των Σουηδών για τη φύση είναι ιδιαίτερα εμφανής στον τρόπο που αντιμετωπίζουν το φαγητό τους. Ξέρουν επίσης πώς να το απολαμβάνουν στα καλύτερά του  και το κάνουν χωρίς να αποκλείουν κανέναν. Όλο και περισσότεροι σεφ βραβευμένοι με αστέρι Michelin ανοίγουν τα  bakfickors στη Στοκχόλμη και σε άλλες πόλεις. Είναι μικρά μπιστρό που κάνουν την κουζίνα πέντε αστέρων προσιτή σε όλους σε λογικές τιμές. 

Κάντε ένα αδιαπραγμάτευτο διάλειμμα

Οποιοσδήποτε μπορεί να πάει για ένα διάλειμμα για καφέ. Το σουηδικό fika προχωρά την ιδέα παραπέρα.  Γιορτάζει σωστά την απόλαυση του καφέ και του χρόνου. Μπορεί να πάρει τη μορφή του me-time ή του we-time και ο καφές συνοδεύεται συνήθως από ένα γλυκό.

Το διάλειμμα για καφέ στη Σουηδία είναι να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να κατεβείτε και να πάρετε μια ανάσα, αρκετές φορές την ημέρα, αν χρειαστεί. Είναι επίσης απολύτως κατάλληλο για τη δουλειά και μάλιστα υποχρεωτικό σε πολλές εταιρείες. Σε πολλά σουηδικά γραφεία, οι επιχειρήσεις σταματούν για λίγα λεπτά σε τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας και ονομάζεται ώρα fika. Είναι μια ευκαιρία να κάνετε ένα διάλειμμα με τους συναδέλφους σας πριν επιστρέψετε στο γραφείο σας. 

Εκτιμήστε και απολαύστε το mysig

Αν υπάρχει μια δραστηριότητα για την οποία είναι ιδανικές οι κρύες και σκοτεινές μέρες του χειμώνα, είναι να μαζευτείτε δίπλα στο τζάκι με λίγη ζεστή σοκολάτα. Αυτή η εικόνα θα δώσει στους περισσότερους ανθρώπους μια λαχτάρα για απόλαυση σε εσωτερικούς χώρους μια ψυχρή μέρα, αλλά οι Σουηδοί ξέρουν πραγματικά πώς να καλλιεργούν αυτήν την άνεση (ή το mysig) όσο κανένας άλλος. Δεν χρειάζεται καν να κάνει κρύο. Ακόμη και τις μεγάλες καλοκαιρινές νύχτες ή τα ζεστά βράδια της άνοιξης, μπορείτε να είστε άνετα οπουδήποτε, αρκεί να νιώθετε σαν στο σπίτι σας.

Ισορροπία εργασίας και προσωπικής ζωής

Η εργασία αφορά επίσης την εύρεση μιας ισορροπίας. Η εξάωρη εργάσιμη ημέρα δοκιμάζεται σε έναν αυξανόμενο αριθμό εταιρειών σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί η ιδανική ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Ο αριθμός των ημερών ασθενείας μειώνεται και τα ποσοστά ικανοποίησης αυξάνονται ως αποτέλεσμα. Επιπλέον αν έχετε εξαντλήσει όλο τον χρόνο των αμειβόμενων διακοπών σας και εξακολουθείτε να αισθάνεστε ότι το τέλος του έτους είναι πολύ μακριά, αυτό είναι επίσης εντάξει. Στη Σουηδία, η λήψη άδειας άνευ αποδοχών είναι πολύ συνηθισμένη και θεωρείται απολύτως φυσιολογική. Δεν έχει σημασία αν το παίρνετε για να πάρετε τα παιδιά σας από το νηπιαγωγείο ή για να ξεκινήσετε ένα μεγάλο Σαββατοκύριακο. 

Ταυτόχρονα, ωστόσο, οι Σουηδοί δεν ενοχλούνται να εργάζονται περισσότερες ώρες κάθε τόσο όταν πλησιάζουν σημαντικές προθεσμίες. Αυτές είναι οι ιδανικές συνθήκες για να αναπτυχθούν δημιουργικοί και καινοτόμοι τρόποι εργασίας. Η επιτυχία πολλών σουηδικών εταιρειών όπως  το Spotify, το Soundcloud και το Skype είναι μόνο μερικά παραδείγματα καινοτομιών που μας έφεραν οι βόρειοι γείτονές μας.

Υπάρχουν πολλά που μπορείτε να μάθετε από τους Σουηδούς για να φέρετε λίγο περισσότερη ισορροπία στη ζωή σας. Λίγη άσκηση κατά προτίμηση σε εξωτερικούς χώρους, ελεύθερος χρόνος και το πιο σημαντικό από όλα είναι η απόλαυση. Αυτό είναι το μόνο που χρειάζεστε για έναν τρόπο ζωής με ισορροπία που μπορεί θα σας οδηγήσει στην ευτυχία.

Τρεις λόγοι για το χαμόγελο των Σουηδών

Στο blog https://studyinsweden.se/blogs που αφορά εμπειρίες διεθνών φοιτητών στη Σουηδία, η Annamaria από τη Σλοβακία σπουδάζει βιοϊατρικές επιστήμες στο πανεπιστήμιο Skovde της Σουηδίας και αναφέρει τρεις λόγους για τους οποίους η ζωή της σε αυτή τη χώρα την κάνουν ευτυχισμένη. 

1) Η Σουηδία με κάνει να νιώθει ασφαλής

Δεν πρόκειται μόνο για μικρά πράγματα όπως ότι μια μέρα ξέχασα να κλειδώσω το ποδήλατό μου και δεν ανησυχούσα μήπως μου το κλέψουν, γιατί αυτό είναι ασυνήθιστο στη Σουηδία. Είναι περισσότερο για τις καθημερινές καταστάσεις όταν συνειδητοποιώ πόσο ασφαλής νιώθω. Στη χώρα μου αρκετές φορές μεθυσμένοι με πλησίαζαν στη στάση του λεωφορείου, ζητώντας μου χρήματα και δεν έφευγαν. Αυτό μπορεί να συμβεί και στη Σουηδία, αλλά είναι σπάνιο. Ένα χρόνο που ζω στη Σουηδία, ούτε μια φορά δεν με έχει πλησιάσει με αυτόν τον προσβλητικό τρόπο ένας άγνωστος. Γι’ αυτόν τον τύπο ασφάλειας είναι ευγνώμων. 

2) Η Σουηδία με κάνει να νιώθω ελεύθερη

Δεν είναι μόνο ότι μπορείς να εκφράσεις ελεύθερα τη γνώμη σου και να κάνεις ότι σου αρέσει. Επιπλέον σου δίνεται συχνά ο χρόνος. Νιώθω τη δύναμη του ελεύθερου χρόνου που συχνά υποτιμάται σε άλλες χώρες. Φυσικά πρέπει να κάνετε τη δουλειά είτε στο σχολείο είτε σε μια εταιρεία, αλλά δίνεται έμφαση στον παράγοντα ότι πρέπει να έχετε αρκετό χρόνο για να αποδώσετε τα μέγιστα. Ο χρόνος που παρέχεται συχνά μέσω διαλειμμάτων κατά τη διάρκεια της εργασίας ή του Σουηδικού Πανεπιστημιακού Συστήματος. Έχετε πολύ ελεύθερο χρόνο αφού συνήθως εστιάζετε μόνο σε δυο ή τρία μαθήματα ανά μισό εξάμηνο. Σε αυτό το διάστημα μπορείτε να εξελιχθείτε και με άλλους τρόπους, όπως να πάτε γυμναστήριο ή να ξεκινήσετε μαθήματα σουηδικών. Η διαχείριση του χρόνου είναι σημαντική, ώστε να μην τα αφήνετε όλα για την τελευταία εβδομάδα και να αποφεύγετε την περιττή πίεση. 

3) Η Σουηδία μου επιτρέπει να εκτιμώ τα μικρά πράγματα

Υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ. Στη Σουηδία είναι περισσότερο σαν φως στο τέλος του χειμώνα. Ο χειμώνας είναι δύσκολος, αλλά υπάρχουν πολλές συμβουλές για το πώς θα επιβιώσετε. Μερικές χειμωνιάτικες μέρες έχει ηλιοφάνεια ή θα γελάσετε με τους φίλους σας, αρχίζοντας να εκτιμάτε περισσότερο τις απλές στιγμές που θα σας φέρουν  την ευτυχία. Μετά τον χειμώνα, είστε ευλογημένοι με όμορφα λουλούδια ή με τη δυνατότητα να πάτε εκδρομές για να εξερευνήσετε την εκθαμβωτική σουηδική φύση. Απλά το κάνει πολύ περισσότερο να αξίζει τον κόπο. 

Η Σουηδία έχει τα προβλήματά  της όπως και άλλες χώρες, αλλά είναι επίσης ένα μέρος που προσφέρει ευκαιρίες, ελευθερία, ασφάλεια και ευτυχία που συχνά δεν είναι εύκολο να βρείτε, καταλήγει η φοιτήτρια. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily-AGROTOURISM
BUSINESS LIFE

Το Περιβόλι στη Βάρη: Γεύσεις από τη φύση με σεβασμό στο περιβάλλον

Η Άννα Μορδεχάι μιλά στο BD για το κτήμα λίγα χιλιόμετρα από την Αθήνα που προσφέρει στους επισκέπτες μοναδικές γεύσεις από βιολογικά προϊόντα και αποτελεί παράδειγμα της αναγεννητικής γεωργίας (περμακουλτούρα).
mentoria
BUSINESS LIFE

Mentoria: Εκπαιδεύει βιωματικά τα παιδιά για να αναδείξουν τα ταλέντα τους

Η Mentoria είναι μια ομάδα ανθρώπων με διαφορετικές επαγγελματικές και εκπαιδευτικές αφετηρίες που πιστεύει ότι η σημαντικότερη επένδυση για το μέλλον είναι η εκπαίδευση, τονίζει στο BD ο κ. Λάκης Αργυρού.
businessdaily-Cariera-Career
BUSINESS LIFE

Οι 14 στρατηγικές για να σχεδιάσετε ένα πλάνο επιτυχημένης σταδιοδρομίας

Γιατί η επιτυχία στην επαγγελματική ζωή δεν πρέπει να αφήνεται στην τύχη. Ποιες είναι οι στρατηγικές που οδηγούν σε θετικό αποτέλεσμα και προτείνονται από την Ντένι Νέσμπιτ, career coach και συγγραφέα σε θέματα καριέρας.