ΓΔ: 1413.26 -0.42% Τζίρος: 105.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ileia_paralia

H Ηλεία της φυσικής ομορφιάς, της ιστορίας, της παραγωγής και των γεύσεων

Μια περιήγηση στον νομό της Πελοποννήσου που συνδυάζει σπουδαία αρχαιολογικά μνημεία και πλούσιο φυσικό περιβάλλον με υπέροχες αμμουδιές. Οι γαστριμαργικές εμπειρίες, οι ξενοδοχειακές μονάδες και η γεωργική παραγωγή.

Πέτρα, φως, φύση και ιστορία. Πρωτογενής τομέας, γεωργικές παραγωγές υψηλής ποιότητας, αρχαία, περιοχές Natura, ποτάμια και λίμνες. Ο νομός Ηλείας έρχεται από τα βάθη των αιώνων και συνεχίζει: Αρχαία Ολυμπία, Επικούρειος Απόλλωνας, φαράγγι της Νέδας, η ιστορική Ανδρίτσαινα, η λίμνη Καϊάφα, το δάσος της Φολόης, ο Αλφειός.

Η Ηλεία συμπυκνώνει μια άλλη διάσταση για τον ταξιδιώτη, λιγότερο… μοστραρισμένη, χωρίς πασπαλίσματα, περισσότερο γνήσια, κάποιες φορές και τραχιά. Λίγοι τόποι στην Ελλάδα συγκεντρώνουν τόση ιστορία και τόση… ψυχή όσο η Ηλεία.

Μεγάλο τμήμα του νομού κάηκε πριν από 15 χρόνια, στις μεγάλες πυρκαγιές του 2007, όταν έχασαν τη ζωή τους 64 άνθρωποι. Όμως, η γη αναγεννήθηκε από τις στάχτες της και πλέον οι πληγές έχουν επουλωθεί κατά το μεγαλύτερο ποσοστό.

Ιδιαίτερα πλούσιο είναι και το φυσικό περιβάλλον του νομού, το οποίο επίσης χαρακτηρίζεται από μεγάλη ποικιλία χλωρίδας και πανίδας, πευκοδάση και κυπαρίσσια στα ημιορεινά και πεδινά, ενώ γραφικά χωριουδάκια απλώνονται σε όλο το νομό. Οι διαδρομές στην Ηλειακή Γη, έχουν πολλά χρώματα, ξεχωριστά αρώματα και χιλιάδες μνήμες, κρυμμένες σε μουσεία, κάστρα, σπηλιές και ερείπια σημαντικών μνημείων και ναών.

Πέρα όμως από τη μακραίωνη ιστορία της και τις παγκοσμίου φήμης αρχαιότητες, πλέον ο Νομός Ηλείας προβάλλει και ως ένας ανερχόμενος τουριστικός προορισμός. Μακριά από υπερβολές και «χιλιοπαιγμένες» νόρμες άλλων τουριστικών νομών ή νησιωτικών προορισμών, η Ηλεία αρχίζει και δείχνει τις αρετές της και στον τουρισμό.

Άλλωστε, έχει το προνόμιο να διαθέτει μερικές από τις ομορφότερες παραλίες. Σκαφιδιά, Ζαχάρω, Σαμικού, Αρκούδι, Κυλλήνη, Θίνες – Βαρθολομιό, Κουρούτα, Φινικούντα, Κακόβατος είναι μερικές από τις ξακουστές της περιοχής, που στην ουσία είναι μια παραλία, η… παλάμη της Πελοποννήσου που «βλέπει» το Ιόνιο. Τα δεκάδες χιλιόμετρα χρυσής αμμουδιάς, με τις φημισμένες ιαματικές πηγές, τα ξεχωριστά δασικά και περιβαλλοντικά οικοσυστήματα.

Η γεωργική παραγωγή και η πλούσια γαστρονομία της Ηλείας

 

Με κύρια στοιχεία το ήπιο κλίμα, το εύφορο έδαφος και τα υψηλά ποσοστά βροχοπτώσεων, η Ηλειακή γη είναι ένας προικισμένος τόπος που παράγει πολλά προϊόντα βασικής διατροφής καλύπτοντας μεγάλο μέρος αναγκών της χώρας και όχι μόνο. Συνάμα, τα υπόγεια νερά του, οι τροφοδότες ποταμοί και η ηλιοφάνεια στο συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του χρόνου, αποτελούν τους ευνοϊκούς παράγοντες στην γόνιμη καλλιέργεια των μεγάλων πεδινών εκτάσεων, που εκτείνονται σε 2.570.000 στρέμματα.

 

Ο νομός Ηλείας φημίζεται για την πλούσια οινοπαραγωγή του, την ξακουστή σταφίδα, τα εσπεριδοειδή, τα καρπούζια που ταξιδεύουν σε όλη την Ευρώπη, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, τα ζυμαρικά (τραχανάς, χυλοπίτες, λαζάνια κ.α. που η γεύση τους δεν συγκρίνεται με κανένα άλλο ζυμαρικό, γαλακτοκομικά προϊόντα (η φέτα της Ηλείας θεωρείται από τις καλύτερες στην Ελλάδα), μέλι κ.α.

Λίμνη Καϊάφα

Η λίμνη Καϊάφα είναι ένα μοναδικό στο είδος του οικοσύστημα, ένας υγροβιότοπος, μέρος του δικτύου Natura 2000, που περιλαμβάνει και τα ξακουστά ιαματικά λουτρά. Η έκταση της λίμνης Καϊάφα καλύπτει επιφάνεια 1.500 στρεμμάτων, είναι μήκους τριών χιλιομέτρων ενώ το βάθος της είναι στα δύο μέτρα, σχεδόν σε όλη την έκτασή της.

Μέσα στη λίμνη «ταξιδεύει» το γραφικό νησάκι της Αγίας Αικατερίνης και στις όχθες της η λουτρόπουλη Καϊάφα. Πέρα από τα ιαματικά λουτρά, η λίμνη Καϊάφα προσφέρει στον επισκέπτη τη δυνατότητα για μια σειρά από θαλάσσια σπορ, όπως καγιάκ, ιστιοπλοΐα και θαλάσσιο σκι.

 

Το BD είχε την ευκαιρία να απολαύσει μια αυθεντική εμπειρία καγιάκ στη λίμνη Καϊάφα, σε ένα γαλήνιο τοπίο ανυπέρβλητης ομορφιάς. Με χαμηλό βαθμό δυσκολίας, ενδείκνυται για όλες τις ηλικίες. Όπως είπε ο ξεναγός – δάσκαλός μας, Γιάννης Κοψίνης, μύστης από του λίγους στα extreme σπορ που σχετίζονται με το νερό, τη θάλασσα και τα ποτάμια, μέλος της ομάδας Periplous Experience, «καγιάκ μπορούν να κάνουν άτομα από 8 – 108 χρόνων»!

«Η ήρεμη λίμνη Καϊάφα ενδείκνυται για αρχάριους» προσθέτει ο έμπειρος δάσκαλος και οδηγός που διοργανώνει με την ομάδα του ανάλογες δραστηριότητες τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό.

Κτήμα Μπριντζίκη – Το πρώτο «πράσινο» οινοποιείο στη Νότια Ευρώπη

Σε μια υπέροχη τοποθεσία στο χωριό Λαντζόι στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας συναντάμε την οικογένεια Μπριντζίκη που από το 1994 διατηρεί το ομώνυμο Κτήμα, παράγοντας κρασιά αποκλειστικά βιολογικής καλλιέργειας. Πρόκειται για το πρώτο απολύτως «πράσινο» οινοποιείο στη Νότια Ευρώπη, καθώς εδώ και μια δεκαετία έχει μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα, αξιοποιώντας γεωθερμική ενέργεια και φωτοβολταϊκά συστήματα.

 

«Κάνουμε πιστοποιημένη βιολογική καλλιέργεια. Κι αυτή είναι η μοντέρνα έκφραση για αυτό που κάνανε οι παππούδες και οι προπάπποι μας εδώ και χιλιάδες χρόνια», αναφέρει η Διονυσία Μπριντζίκη. Διαθέτει 170 στρέμματα ιδιόκτητους αμπελώνες, ενώ συνεργάζεται με άλλα 600-700 στρέμματα άλλων ιδιοκτητών, πάντα στη φιλοσοφία του κτήματος. Μαλαγουζιά, Κυδονίτσα, Αυγουστιάτης, Ασύρτικο και Μαυροδάφνη είναι οι κυριότερες ποικιλίες που «δουλεύει».

Παράγει 15 ετικέτες, ενώ ιδιαίτερης μνείας αξίζει το Τινακτορώγο, ένα υπέροχο λευκό με ισορροπημένο σώμα και αρώματα λεμονανθών, από την ομώνυμη ποικιλία που καλλιεργείται αποκλειστικά από το Κτήμα Μπριντζίκη και έχει αναφορές από τον Όμηρο.

Επίσης, το 2007 όταν στις μεγάλες πυρκαγιές της Ηλείας κάηκε το αμπέλι, η οικογένεια σκέφτηκε να κάνει τον τρύγο σε ότι είχε απομείνει. Αυτή η ιδέα «γέννησε» ένα λίαν πετυχημένο «καπνιστό» κρασί που εμφιαλώθηκε αναμνηστικά σε 1.500 φιάλες και ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο, με τιμή τα 1.500 ευρώ το μπουκάλι! Το κτήμα παρέχει τη δυνατότητα και για αγροτουρισμό, με διαμονή στις εγκαταστάσεις του.

Σε διπλανή εγκατάσταση, η οικογένεια Μπριντζίκη έχει δημιουργήσει την Ηλειακή Ζυθοποιία, μια μικροζυθοποιία που παράγει 12 ετικέτες πελοποννησιακής μπύρας, πάντα στην ίδια «πράσινη» λογική. Η παραγωγή ξεπερνά τα σαράντα χιλιάδες εκατόλιτρα, αποτελώντας τη μεγαλύτερη στη Νότιο Ελλάδα και την πρώτη του νομού Ηλείας. Κορυφαία είναι η Olympica Magna, μια μπίρα απαστερείωτη, που φτιάχνεται από ντόπιες πρώτες ύλες και χωρίς πρόσθετα.

Το ελαιοτριβείο – boutique της οικογένειας Κουφωλιά

Μόλις πέντε χιλιόμετρα από την Αρχαία Ολυμπία, υπάρχει το χωριό Μακρίσια, όπου η οικογένεια Κουφωλιά από το 1970 παράγει εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, το οποίο «δοξάζεται» σε διεθνείς εκθέσεις, έχοντας πάρει πολλά διεθνή βραβεία.

Πρόκειται για ένα ελαιοτριβείο – boutique, μιας και παραμένει πεντακάθαρο ακόμη και στην πιο… φουλ παραγωγή όταν δουλεύουν τρεις βάρδιες, ενώ είναι επισκέψιμο, μυώντας τον επισκέπτη στο… DNA της παραγωγής του λαδιού. Στον προαύλιο χώρο υπάρχουν οι στρογγυλές πέτρες, πρόγονες εγκαταστάσεις που χάνονται στα βάθη των αιώνων για την παρασκευή του θείου προϊόντος.

 

«Οι Έλληνες καταναλώνουμε 17 κιλά κατά κεφαλή λάδι ετησίως, έναντι 13 κιλών που καταναλώνουν οι Ιταλοί και 11 κιλών οι Ισπανοί», τονίζει ο κ. Βασίλης Κουφωλιάς, που μαζί με την ξάδερφή του Ελένη Κουφωλιά μας ξενάγησαν φιλόξενα στον χώρο και μας φίλεψαν υπέροχα καλούδια συνοδεία του «άγιου» πράσινου νέκταρ.

Όπως λέει ο κ. Κουφωλιάς, στο ελαιοτριβείο λειτουργούν δύο υπερσύγχρονες μονάδες οικολογικής επεξεργασίας ελαιοκάρπου, ενώ υπάρχει 100% ιχνηλασιμότητα της παραγωγής, σε κάθε μπουκάλι! Όπως εξηγεί ο ίδιος, το οικογενειακό λιοτρίβι διαθέτει φυγοκεντρικό σύστημα δύο φάσεων, αξιοποιώντας νερό μόνο κατά τη διαδικασία εκκίνησης. Έτσι, δεν μειώνεται η ποσότητα των φυσικών αντιοξειδωτικών που διαθέτει το ελαιόλαδο.

Κύριο χαρακτηριστικό είναι η πολύ χαμηλή οξύτητα που έχουν όλα τα λάδια της περιοχής. Αξίζει να δοκιμάσει κανείς το Εξαιρετικά Παρθένο Ελαιόλαδο Π.Γ.Ε. Ολυμπία, αλλά και αρωματικά ελαιόλαδα με λεμόνι, με πορτοκάλι, με ρίγανη, με δενδρολίβανο-σκόρδο-πιπέρι και με κόκκινη πιπερίτσα.

Εμπειρία γαστρονομίας

Τα εξαιρετικά προϊόντα που παράγει η γη της Ηλείας, «παντρεύονται» με την παραδοσιακή κουζίνα ολόκληρης της περιοχής της Πελοποννήσου, φέρνοντας μερικά από τα πιο ελκυστικά πιάτα της ελληνικής γαστρονομίας.

Εντελώς ενδεικτικά: Στο «Fotis, Eat and Sleep like home», στα Καλακάικα, με 40 χρόνια ιστορίας, βρίσκεις εκτός από πεντανόστιμα, καλοψημένα κρέατα, τέλειο τυροπιτάρι με τραγανή κρούστα, τυρί και τραχανά και κολασμένη τηγανητή πατάτα πολύ ψιλοκομμένη με αυγά μάτια.

Η παραδοσιακή ελληνική ταβέρνα «Τα Πεύκα», στη Ζαχάρω, με τη χαλαρή αυλή σερβίρει καλομαγειρεμένα μαγειρευτά και της ώρας και νόστιμη μοσχαρίσια μπριζόλα γάλακτος.

Το εστιατόριο «Μαρίνα» είναι ένα από τα εφτά εστιατόρια του Aldemar Olympian Village, του πεντάστερου ξενοδοχείου της περιοχής. Πρόκειται για μια γαστρονομική έκπληξη δίπλα στη θάλασσα, όπου ο Executive Chef Δημήτρης Καραμπίνης και ο (με καταγωγή από την Κρήτη) Chef, Μανόλης Ρουμπάκης, συνδυάζουν με ιδιαίτερη μαεστρία τα υλικά τους και δημιουργούν εμπνευσμένες γαστρονομικές εμπειρίες, με πιάτα βασισμένα στη σύγχρονη ελληνική γαστρονομία.

 

Aldemar Olympian Village

Αυτό που δεσπόζει σε ένα τμήμα της παραθαλάσσιας Ηλείας, στην περιοχή Καλακαίικα, κοντά στη Σκαφιδιά, είναι το πεντάστερο ξενοδοχείο «Aldemar Olympian Village», της οικογένειας Αγγελόπουλου. Ένα πολυτελές… χωριό, ένα resort που βλέπει στα νερά του Ιονίου, με θέα προς τη Ζάκυνθο, το οποίο έχει στη διάθεσή του γύρω στο ένα χιλιόμετρο παραλίας, ενώ διαθέτει 48 πισίνες που γεμίζουν με θαλασσινό νερό. Κάθε τέσσερα δωμάτια, έχουν δική τους μεγάλη πισίνα.

Όπως εξηγεί o διευθυντής του ξενοδοχείου Παύλος Ντάκουρης στο BD, το ξενοδοχείο εφαρμόζει 100% όλους τους δρόμους της κυκλικής οικονομίας, ενώ είναι εστιασμένο στο να μη γίνεται καμιά σπατάλη τροφίμων, σύμπτωμα που παραμένει μια ανοικτή πληγή για τις μεγάλες μονάδες. Το ξενοδοχείο είναι κατάλληλο για οικογένειες με παιδιά, για άτομα με κινητικές ιδιαιτερότητες, ενώ προσφέρει  πάρα πολλές εκδηλώσεις, αθλητικές, μουσικές και άλλες καθημερινά, όλη τη σεζόν.

Το Sympossio Greek Gourmet Touring

Θέλοντας να προβάλει τις αρετές της ελληνικής γαστρονομίας στο εξωτερικό και να βοηθήσει στο «πάντρεμά» της με τον τουρισμό, ο κ. Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, διευθύνων σύμβουλος του Aldemar Olympian Village, εμπνεύστηκε πριν δέκα χρόνια ένα συμπόσιο βιωματικής εμπειρίας και γνωριμίας του κόσμου με την ελληνική κουζίνα.

Έτσι δημιουργήθηκε το Sympossio Greek Gourmet Touring, μια καινοτόμα προσπάθεια που συνδυάζει γαστρονομία και πολιτισμό και στόχο έχει να «διαφημίσει» την κουλτούρα και τα μυστικά της ελληνικής κουζίνας στο εξωτερικό.

Σε συνεργασία με τον ΕΟΤ και με χορηγό (για τα ταξίδια) την Aegean Airlines, μια ομάδα στελεχών του Aldemar Olympian Village κάνει έως και πενήντα παρουσιάσεις σε ξένες χώρες μέσα στη σεζόν, ενώ σε πολλές από αυτές συμμετέχει και ο ίδιος ο κ. Αγγελόπουλος. Μια διαδραστική ενέργεια, με ντόπιες πρώτες ύλες, που κουβαλούν τη γεύση της Ελλάδας σε τριάντα πόλεις σε 15 χώρες. Όπως τονίζουν τα στελέχη του Aldemar, πρόκειται για πολύ κοστοβόρο project, που όμως έχει γνωρίσει πολύ μεγάλη αποδοχή στο εξωτερικό (και από τους tour operators).

Στο Aldemar Olympian Village λειτουργεί το κέντρο θαλασσοθεραπείας Royal Olympian Spa & Thalasso το οποίο συμπεριλαμβάνεται στα δέκα κορυφαία παγκοσμίως. Ό,τι κι αν φαντάζεστε ακούγοντας τη λέξη «θαλασσοθεραπεία», δεν είστε προετοιμασμένοι για την πραγματικά μοναδική εμπειρία την οποία θα βιώσετε βουτώντας στην ειδική, θερμαινόμενη, υδροτονική πισίνα AquaRoyal.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

vulgareli_tzoumerka
BUSINESS LIFE

Η μαγευτική ομορφιά των Τζουμέρκων και το στοίχημα για την ύπαιθρο

Η ορεινή ομορφιά και τα αξιοθέατα των Τζουμέρκων: μια περιήγηση που εκπλήσσει ευχάριστα τον επισκέπτη. Το στοίχημα της επιστροφής νέων στην ύπαιθρο. Οι πρωτοβουλίες και τα προγράμματα για γεωργία και τουρισμό.
BUSINESS LIFE

Αρκαδική Ριβιέρα: Γνωριμία με την ιστορική περιοχή της Κυνουρίας

Βόρεια και Νότια Κυνουρία, Τυρός, παράλιο Άστρος, Λεωνίδιο, Άγιος Πέτρος, Πλάτανος και πολλά ακόμη χωριά συνθέτουν έναν από τους πλέον ανερχόμενους εναλλακτικούς τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας και όχι μόνο.
BUSINESS LIFE

Η μαγεία της δυτικής Ελλάδας: Σπάνια ομορφιά και ιστορία 3.000 ετών

Η Δυτική Ελλάδα είναι η γη που διηγείται την πορεία του Ελληνισμού επί 3.000 χρόνια. Η Αρχαία Ολυμπία, η Ναύπακτος της ιστορικής ναυμαχίας και τα Καλάβρυτα της εθνεγερσίας. To οδοιπορικό του BD σε Πάτρα, Καλάβρυτα, Ζαρούχλα και ορεινή Ναυπακτία.