ΓΔ: 1191.77 -1.45% Τζίρος: 51.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Shutterstock

Έφθασε το τέλος της «Μεγάλης Παραίτησης» λόγω οικονομικής αστάθειας

Μετά από ένα μπαράζ παραιτήσεων σχεδόν 100 εκατ. ανθρώπων στις ΗΠΑ, από το 2020 έως και σήμερα, οι εργαζόμενοι αρχίζουν να γίνονται πιο συντηρητικοί.

Από το 2020, στα πρώτα στάδια της πανδημίας του κορονοϊού, εκατομμύρια εργαζόμενοι εγκατέλειψαν τις δουλειές τους.

Στις ΗΠΑ, 47 εκατομμύρια άνθρωποι παραιτήθηκαν το 2021 και άλλα 50 εκατομμύρια το 2022, σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείου Στατιστικής Εργασίας των ΗΠΑ (BLS). Η συνεχιζόμενη έξοδος ήταν τόσο σημαντική που τον Μάιο του 2021, ο Άντονι Κλοτζ, τότε αναπληρωτής καθηγητής διοίκησης στο Πανεπιστήμιο A&M του Τέξας, επινόησε τον όρο «Μεγάλη παραίτηση» για να δώσει ένα όνομα στην τάση αυτή.

Η τάση ήταν πρωτοφανής - και ιδιαίτερα εντυπωσιακή σε ένα σκηνικό απίστευτης παγκόσμιας αβεβαιότητας. Τώρα, ωστόσο, οι οικονομολόγοι λένε ότι έχει τελειώσει.

Οι αριθμοί του Μαΐου 2023 από την έρευνα του BLS για τις θέσεις εργασίας και τη ροή εργασίας (JOLTS) δείχνουν ότι οι παραιτήσεις έχουν επιβραδυνθεί, ομαλοποιούμενες στα προ της πανδημίας στοιχεία. «Κοιτάζοντας τους συνολικούς αριθμούς παραιτήσεων και βλέποντας ότι έχουν επιστρέψει στα επίπεδα του 2019, νομίζω ότι μπορούμε να πούμε ότι έχει τελειώσει. Δεν πρόκειται φυσικά για μια απλή εκκίνηση και διακοπή, αλλά φαίνεται ότι βρισκόμαστε στην ουρά της», λέει ο Κλοτζ, ο οποίος είναι πλέον καθηγητής διοίκησης στο University College London's School of Management.

Μια εξήγηση για τη μείωση των παραιτήσεων στις ΗΠΑ, όπως υποστηρίζει, είναι ο αντίκτυπος της τρέχουσας οικονομικής αστάθειας στην αγορά εργασίας - κάτι που οι εργαζόμενοι που παραιτούνταν καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας δεν αντιμετώπισαν.

«Ακόμη και αν θέλετε να παραιτηθείτε από τη δουλειά σας, κοιτάζετε την αγορά [τώρα] και σκέφτεστε, "ίσως δεν θα έπρεπε". Η οικονομία έχει επιβραδυνθεί, υπάρχουν, προειδοποιήσεις ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα πάρει όλες τις δουλειές μας - όλα αυτά κάνουν τους ανθρώπους να το σκέφτονται δύο φορές πριν παραιτηθούν από τη δουλειά τους», υπογραμμίζει.

Τα στατιστικά στοιχεία για την πτώση των παραιτήσεων είναι λογικά, προσθέτει η Τζ. Πόλακ, επικεφαλής οικονομολόγος της ιστοσελίδας θέσεων εργασίας ZipRecruiter. Από τις εσωτερικές συναντήσεις κορυφής στο ZipRecruiter και τα οικονομικά δεδομένα που έχει αναλύσει η εταιρεία, φαίνεται ότι πολλοί άνθρωποι «μετακόμισαν» από λιγότερο επιθυμητούς κλάδους σε πιο περιζήτητους - ένα φαινόμενο που κάποιοι έχουν περιγράψει ως «Μεγάλη Ανακατάταξη».

«Η εργασία για εκατομμύρια ανθρώπους έχει γίνει καλύτερη τα τελευταία δύο χρόνια", λέει. Πολλές δουλειές είναι πιο ευέλικτες από ό,τι ήταν πριν από δύο χρόνια, σε πολλές δουλειές οι αμοιβές είναι πολύ πιο δίκαιες από ό,τι ήταν πριν από την πανδημία και σε πολλές περιπτώσεις τα επιδόματα έχουν βελτιωθεί. Οι εταιρείες έχουν λάβει πιο σοβαρά υπόψη τους την ευημερία των εργαζομένων τα τελευταία δύο χρόνια και έχουν επενδύσει πολύ περισσότερο στο να καταστήσουν τους χώρους εργασίας τους πιο περιεκτικούς και ποικιλόμορφους», προσθέτει ο Κλοτζ.

Στην πραγματικότητα, η ικανοποίηση από την εργασία είναι τώρα υψηλότερη από ό,τι ήταν εδώ και σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας του Conference Board, μιας μη κερδοσκοπικής δεξαμενής σκέψης που παρακολουθεί την ικανοποίηση από την εργασία από το 1987. Σε μια έρευνα στα τέλη του 2022 σε σχεδόν 2.000 εργαζόμενους στις ΗΠΑ, πάνω από το 60% ανέφεραν ότι είναι ικανοποιημένοι από τη δουλειά τους, και μερικοί από τους πιο ικανοποιημένους είναι εκείνοι που παραιτήθηκαν από μια δουλειά για μια καλύτερη κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BUSINESS LIFE

Έρωτες στην εργασία: Τα υπέρ, τα κατά και οι ανάρμοστες σχέσεις

Όταν πηγαίνουν καλά, οι ερωτικές σχέσεις μπορεί ακόμη και να αυξάνουν την παραγωγικότητα, αλλά είναι πολλές οι ιστορίες... θρίλερ από σχέσεις που πήγαν στραβά. Το κίνημα meToo και η νέα αντίληψη για τις ανάρμοστες σχέσεις.
BUSINESS LIFE

Τι συστήνουν οι ειδικοί για να ερωτευτείτε εκ νέου τη... δουλειά σας

Η... επιδημία των «σιωπηλών παραιτήσεων», όπου ο εργαζόμενος κάνει στη δουλειά του μόνο τα απολύτως απαραίτητα και οι τρόποι που συνιστούν οι ειδικοί για να ανανεώσουμε το ενδιαφέρον για την εργασία μας.
BUSINESS LIFE

Οι έξι πόλεις που κερδίζουν το στοίχημα της προσέλκυσης ψηφιακών νομάδων

Από την Κουάλα Λουμπούρ έως τη Λισαβόνα και την Πόλη του Μεξικού οι αρμόδιες αρχές φροντίζουν να προσφέρουν κυρίως οικονομικά κίνητρα για να προσελκύσουν τους ξένους εργαζόμενους.
BUSINESS LIFE

Γραφεία με... ονειρεμένη θέα: Δουλεύοντας από εξωτικούς προορισμούς

Ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι επιλέγουν να εργάζονται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τον τόπο διακοπών τους ή άλλα εξωτικά μέρη καθώς η τεχνολογία αυξάνει τις δυνατότητες της τηλεργασίας.
TRADER, MARKETS, XRIMATISTIRIA, XRIMATISTIS
BUSINESS LIFE

Στο... limit-up το στρες των χρηματιστών, ζητούν τη βοήθεια ψυχιάτρων

Η αγωνία να μην χάσουν τα χρήματα των πελατών τους και η δυσκολία να επιτύχουν κέρδη στις σημερινές συνθήκες των αγορών αυξάνουν κατακόρυφα το άγχος των χρηματιστών και στρέφουν πολλούς στους ειδικούς της ψυχικής υγείας.