ΓΔ: 1413.26 -0.42% Τζίρος: 105.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Finland, Finlandia
Φωτο: Shutterstock

Κηδεύθηκε σήμερα ο πρώην πρόεδρος της Φινλανδίας Μάρτι Αχτισάαρι

Το 2008 του απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης για τις ειρηνευτικές του προσπάθειες. Μία από τις τελευταίες σημαντικές πολιτικές αποστολές του ήταν ως ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Κόσοβο.

Ο πρώην πρόεδρος της Φινλανδίας και βραβευμένος με το Νόμπελ για την Ειρήνη Μάρτι Αχτισάαρι κηδεύτηκε σήμερα στο Ελσίνκι δημοσία δαπάνη.

Μετά την εξόδιο ακολουθία, ετάφη κοντά στους προκατόχους του Ούρχο Κέκονεν και Μάουνο Κοϊβίστο.

Το έργο του Aχτισάαρι ως διεθνούς διαμεσολαβητή βρέθηκε στο επίκεντρο της τελετής, ενώ αποσπάσματα από τη Βίβλο διαβάστηκαν στα φινλανδικά και στα ντόντογκα, τα οποία ομιλούνται στη Ναμίμπια και την Αγκόλα.

Ο Αχτισάαρι πέθανε σε ηλικία 86 ετών στο Ελσίνκι. Γεννήθηκε το 1937 και διετέλεσε πρόεδρος της Φινλανδίας από το 1994 έως το 2000. Πριν από τη προεδρική του θητεία, κατείχε διάφορες θέσεις στο υπουργείο Εξωτερικών της Φινλανδίας και στα Ηνωμένα Έθνη.

Το 2008 του απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης για τις ειρηνευτικές του προσπάθειες. Μία από τις τελευταίες σημαντικές πολιτικές αποστολές του ήταν ως ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Κόσοβο.

Ο βασιλιάς της Σουηδίας Κάρλ Γκούσταφ ο 16ος και ο πρόεδρος της Ναμίμπια Χάγκε Γκέινγκομπ και η Κοσοβάρα ομόλογος του Βιόσα Οσμάνι παρέστησαν στην κηδεία.

Ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο χαρακτήρισε τον Αχτισάαρι μέγα Φινλανδό.

Ως πρόσφυγας από την Καρέλια, η οποία κατακτήθηκε από τη Σοβιετική Ένωση το 1940, ήταν σε θέση να συμπάσχει με την κατάσταση των ανθρώπων σε ζώνες συγκρούσεων και τους έθετε πάντα στο επίκεντρο των διαμεσολαβήσεών του στην Ινδονησία, τη Ναμίμπια, το Κόσοβο και άλλες περιοχές, είπε ο πρόεδρος της Φινλανδίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Gaza-Palestine
ΔΙΕΘΝΗ

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα σταματά τη βοήθεια στη βόρεια Γάζα

«Η απόφαση δεν ελήφθη ελαφρά τη καρδία, καθώς ξέρουμε πως σημαίνει ότι η κατάσταση εκεί θα επιδεινωθεί περαιτέρω και περισσότεροι άνθρωποι κινδυνεύουν να πεθάνουν από λιμό», ανέφερε σε μια ανακοίνωση το επισιτιστικό πρόγραμμα του ΟΗΕ.
ΔΙΕΘΝΗ

Οργή του Ισραήλ για αξιωματούχο του ΟΗΕ και δήλωσή του για τη Χαμάς

«Η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση για εμάς φυσικά, όπως γνωρίζετε. Είναι ένα πολιτικό κίνημα» ανέφερε ο επικεφαλής της υπηρεσίας ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ, του Μάρτιν Γκρίφιθς.