ΓΔ: 1413.26 -0.42% Τζίρος: 105.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ανάπτυξη 0,6% για την οικονομία της ευρωζώνης αναμένει για φέτος η Κομισιόν

Η ανάπτυξη θα ενισχυθεί στο 1,2% το 2024, με τον πληθωρισμό να υποχωρεί σταδιακά και να πλησιάζει τον στόχο της ΕΚΤ για 2% το 2025. Ποιοι είναι οι βασικοί κίνδυνοι.

Στο 0,6% τοποθετεί την εκτίμησή της για τον ρυθμό ανάπτυξης της ευρωζώνης φέτος η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις φθινοπωρινές της προβλέψεις, ο οποίος θα ενισχυθεί στο 1,2% το 2024 και στο 1,6% το 2025, έναντι ανάπτυξης στην ΕΕ της τάξεως του 0,6% το 2023, 1,3% το 2024 και 1,7% το 2025.

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, η Επιτροπή εκτιμά για την ευρωζώνη, η Επιτροπή εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 5,6% το 2023 και προβλέπει ότι θα μειωθεί στο 3,2% το 2024 και στο 2,2% το 2025. Στην ΕΕ ο πληθωρισμός προβλέπεται να κλείσει στο 6,5% το 2023 και να μειωθεί στο 3,5% το 2024 και στο 2,4% το 2025.

Στην ευρωζώνη το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο -3,2% του ΑΕΠ, το 2023 και προβλέπεται να μειωθεί στο -2,8% του ΑΕΠ ,το 2024 και στο -2,7% του ΑΕΠ το 2025. Στην ευρωζώνη, ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ αναμένεται ότι θα μειωθεί από 90.4% το 2023 σε 89,7% το 2024 και σε 89,5% το 2025.

Η αύξηση της απασχόλησης στην ΕΕ προβλέπεται σε 1,0% φέτος, πριν υποχωρήσει στο 0,4% τόσο το 2024 όσο και το 2025. Το ποσοστό ανεργίας στην Ε.Ε. αναμένεται να παραμείνει γενικά σταθερό στο 6,0% το 2023 και το 2024 και να μειωθεί σε 5,9% το 2025. Οι πραγματικοί μισθοί αναμένεται να γίνουν θετικοί από το επόμενο έτος λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης των ονομαστικών μισθών και της μείωσης του πληθωρισμού.

Οι κίνδυνοι για την οικονομία 

Η αβεβαιότητα και οι καθοδικοί κίνδυνοι για τις οικονομικές προοπτικές έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες εν μέσω του παρατεταμένου επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή. Μέχρι στιγμής, ο αντίκτυπος της τελευταίας στις ενεργειακές αγορές έχει περιοριστεί, αλλά υπάρχει κίνδυνος διαταραχών στον ενεργειακό εφοδιασμό που θα μπορούσαν ενδεχομένως να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις τιμές της ενέργειας, στην παγκόσμια παραγωγή και στο συνολικό επίπεδο τιμών. Οι οικονομικές εξελίξεις στους κύριους εμπορικούς εταίρους της Ε.Ε. ιδίως στην Κίνα, θα μπορούσαν επίσης να εγκυμονούν κινδύνους.

Σε εγχώρια πλευρά, η μετάδοση της νομισματικής σύσφιξης μπορεί να επιβαρύνει την οικονομική δραστηριότητα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και σε μεγαλύτερο βαθμό, καθώς η προσαρμογή των επιχειρήσεων, των νοικοκυριών και των κρατικών οικονομικών στο περιβάλλον των υψηλών επιτοκίων θα μπορούσε να αποδειχθεί πιο δύσκολη.

Τέλος, τα ακραία καιρικά φαινόμενα όπως οι καύσωνες, οι πυρκαγιές, οι ξηρασίες και οι πλημμύρες, που μαίνεται σε όλη την ήπειρο και πέρα από αυτήν με αυξανόμενη συχνότητα και εμβέλεια, απεικονίζουν τις δραματικές συνέπειες που μπορεί να έχει η κλιματική αλλαγή όχι μόνο για το περιβάλλον και τους ανθρώπους που πλήττονται, αλλά και για την οικονομία, προειδοποιεί η Κομισιόν.

Οι εκτιμήσεις για ευρωζώνη και ΕΕ

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Παροδική η άνοδος πληθωρισμού, ανάπτυξη 5% για ευρωζώνη το 2021

Η Κομισιόν στην έκθεσή της επισημαίνει ότι η επιβεβαίωση ή όχι των εκτιμήσεών της θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας αλλά και κατά πόσο η προσφορά θα κατορθώσει να καλύψει την αυξημένη ζήτηση.
ΔΙΕΘΝΗ

Τα δυνατά «χαρτιά» και οι αδυναμίες της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας

Έκθεση της Κομισιόν, αναλύει τις εξελίξεις σε 9 τομείς που θεωρεί κομβικούς για την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων το 2022, στους οποίους περιλαμβάνει και τη λειτουργία της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς.
ΔΙΕΘΝΗ

Επετεύχθη συμφωνία για τη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και κράτη-μέλη κατέληξαν σε συμφωνία μετά από 16 ώρες διαπραγματεύσεων. Το κείμενο της θα πρέπει να ψηφιστεί στην Ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο πριν τη λήξη της νομοθετικής περιόδου τον Απρίλη του 2024.
Evropaiki Enosi, EU, European Union
ΔΙΕΘΝΗ

Στην Ελλάδα η υψηλότερη έκτακτη χρηματοδότηση της ΕΕ για μεταναστευτικό

Από το συνολικό αυτό ποσό, η Ελλάδα εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 42,4 εκατ. ευρώ, για δυο προτάσεις που υπέβαλε και εγκρίθηκαν, ενώ πήρε το μεγαλύτερο ύψος χρηματοδότησης από κάθε άλλο κράτος-μέλος.
Margaritis Sxoinas, Komision, Evropaiki Epitropi
ΔΙΕΘΝΗ

Μ. Σχοινάς: Το μίσος δεν έχει θέση στην ΕΕ, το ποτέ ξανά είναι τώρα

O αντιπροέδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπογραμμίζει ότι «τις τελευταίες εβδομάδες, η Ευρώπη έχει δει μια αύξηση των περιστατικών αντισημιτισμού σε επίπεδο που θυμίζει μερικές από τις πιο σκοτεινές στιγμές της ιστορίας μας.