ΓΔ: 1452.28 0.44% Τζίρος: 85.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Dollar, Dolar, Dollario, Dolario, Dol
Φωτο: Shutterstock

Η Banque Pictet έκρυψε 5,6 δισ. δολάρια αμερικανικά κεφάλαια από την εφορία

Η Banque Pictet, το τμήμα ιδιωτικής τραπεζικής του ομίλου Pictet, συμφώνησε να καταβάλει περίπου 122,9 εκατομμύρια δολάρια σε αποζημίωση και πρόστιμα, στο πλαίσιο συμφωνίας με τους εισαγγελείς.

Μια μεγάλη ελβετική τράπεζα παραδέχθηκε ότι συνωμότησε με Αμερικανούς φορολογούμενους και άλλους για να αποκρύψει πάνω από 5,6 δισεκατομμύρια δολάρια από την Υπηρεσία Εσωτερικών Προσόδων, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η Banque Pictet, το τμήμα ιδιωτικής τραπεζικής του ομίλου Pictet που μετρά 218 χρόνια ζωής, θα καταβάλει περίπου 122,9 εκατομμύρια δολάρια σε αποζημιώσεις και πρόστιμα στο πλαίσιο συμφωνίας με τους εισαγγελείς.

Μεταξύ 2008 και 2014, η τράπεζα διατηρούσε 1.637 λογαριασμούς Αμερικανών πελατών, οι οποίοι συνολικά απέφυγαν περίπου 50,6 εκατομμύρια δολάρια σε φόρους στις ΗΠΑ, ανέφερε το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Οι λογαριασμοί, όπως αναφέρει το CNBC, αυτοί κατείχαν περισσότερα από 5,6 δισεκατομμύρια δολάρια από τα περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια συνολικών περιουσιακών στοιχείων από Αμερικανούς φορολογούμενους που διαχειριζόταν η τράπεζα κατά τη διάρκεια της σχετικής περιόδου.

Εάν η τράπεζα συμμορφωθεί με τους όρους της συμφωνίας της, το υπουργείο Δικαιοσύνης συμφώνησε να αναβάλει τη δίωξη για τρία χρόνια και στη συνέχεια να αποσύρει την κατηγορία της εγκληματικής συνωμοσίας με σκοπό την εξαπάτηση της IRS.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η τράπεζα συμφώνησε επίσης να συνεργαστεί με τις συνεχιζόμενες έρευνες για τους κρυφούς τραπεζικούς λογαριασμούς.

«Η εξάλειψη των οικονομικών ατασθαλιών παραμένει προτεραιότητα για αυτό το Γραφείο», δήλωσε ο Damian Williams, Εισαγγελέας των ΗΠΑ για τη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης.

«Ενθαρρύνουμε τις εταιρείες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να απευθύνονται σε εμάς για να αναφέρουν παραβάσεις πριν έρθουμε εμείς σε εσάς», πρόσθεσε.

Ο Όμιλος Pictet ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η συμφωνία ακολουθεί την «εκτεταμένη συνεργασία του με τις αμερικανικές αρχές, σε πλήρη συμμόρφωση με την ελβετική νομοθεσία».

«Η Pictet είναι στην ευχάριστη θέση να έχει επιλύσει αυτό το θέμα και θα συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα για να διασφαλίσει ότι οι πελάτες της θα εκπληρώνουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο Όμιλος Pictet βοήθησε τους πελάτες του να φοροδιαφεύγουν από τους φόρους των ΗΠΑ, ανοίγοντας, διατηρώντας και αποκρύπτοντας αδήλωτους λογαριασμούς γι' αυτούς, σύμφωνα με τις κατηγορίες των εισαγγελέων.

Η τράπεζα χρησιμοποίησε «ποικίλα μέσα» για να αποκρύψει αυτούς τους λογαριασμούς, σύμφωνα με τη συμφωνία αναβολής της δίωξης.

Κρατούσε την αλληλογραφία των πελατών που σχετιζόταν με τους λογαριασμούς στην τράπεζα, αντί να την αποστέλλει στους πελάτες στις ΗΠΑ, προκειμένου «να συμβάλει στη διασφάλιση ότι τα έγγραφα που αντικατοπτρίζουν την ύπαρξη των λογαριασμών παρέμεναν εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών και εκτός της εμβέλειας των αμερικανικών φορολογικών αρχών».

Επίσης, σχημάτισε και χειρίστηκε υπεράκτιες οντότητες που «δεν είχαν κανένα επιχειρηματικό σκοπό, αλλά υπήρχαν αποκλειστικά για να βοηθήσουν τους φορολογούμενους-πελάτες του ομίλου Pictet στις ΗΠΑ να κρύψουν τους υπεράκτιους λογαριασμούς και τα περιουσιακά τους στοιχεία από τις φορολογικές αρχές των ΗΠΑ».

Ο Όμιλος Pictet διατηρούσε περίπου 529 υπεράκτιες οντότητες για τους εν λόγω λογαριασμούς στις ΗΠΑ κατά το σχετικό χρονικό διάστημα.

Ο όμιλος βοήθησε επίσης τους πελάτες που φοροδιαφεύγουν από τις ΗΠΑ να διατηρούν αδήλωτα χρήματα σε υπεράκτιες περιοχές, μεταφέροντας κεφάλαια από αδήλωτους λογαριασμούς σε λογαριασμούς που φαινόταν να τηρούνται από μη αμερικανούς πελάτες.

Αυτοί οι λογαριασμοί εξακολουθούσαν να ελέγχονται ουσιαστικά από τους Αμερικανούς φορολογούμενους-πελάτες μέσω «πλασματικών δωρεών», σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

EFG
ΔΙΕΘΝΗ

Την πώληση της EFG στην Julius Baer συζητά η οικογένεια Σπ. Λάτση

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι διοικήσεις των δύο τραπεζών άρχισαν προκαταρκτικές συζητήσεις για μια συμφωνία που θα μπορούσε να δημιουργήσει μια τράπεζα με υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία 500 δισ. ελβετικών φράγκων.
mplinken-blinken
ΔΙΕΘΝΗ

Καθηλώθηκε στο Νταβός το αεροσκάφος του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Α. Μπλίνκεν

Ένα μικρότερο αεροσκάφος εστάλη για να παραλάβει τον αμερικανό ΥΠΕΞ από τη Ζυρίχη, ενώ αξιωματούχοι και δημοσιογράφοι που συνόδευαν τον Μπλίνκεν θα επιστρέψουν στην Ουάσινγκτον με εμπορική πτήση.
ΔΙΕΘΝΗ

Καταρρέει η τράπεζα PacWest στις ΗΠΑ και ψάχνει για αγοραστή

Σε ανακοίνωσή της, η περιφερειακή τράπεζα που αποτελεί μια από τις 100 κορυφαίες των ΗΠΑ, αναφέρει ότι δεν έχει αντιμετωπίσει ασυνήθιστες εκροές καταθέσεων και διερευνά τις στρατηγικές της επιλογές.