ΓΔ: 2568.05 -2.06% Τζίρος: 627.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
σημαία Ουκρανίας ερείπια

Κίνδυνος να χάσει το πόλεμο η Ουκρανία αν αναβληθεί η βοήθεια των ΗΠΑ

Οι δηλώσεις του Άντριι Γερμάκ ήταν από τις πιο ευθείς που έχουν γίνει μέχρι σήμερα από υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Κιέβου καθώς επικρατεί αβεβαιότητα σχετικά με το μέλλον των ζωτικής σημασίας πακέτων βοήθειας των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο προσωπάρχης του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι η αναβολή της αμερικανικής βοήθειας προς το Κίεβο που θα συζητηθεί στο Κογκρέσο θα δημιουργήσει έναν «μεγάλο κίνδυνο» για την Ουκρανία να χάσει τον πόλεμο με τη Ρωσία.

Οι δηλώσεις του Άντριι Γερμάκ ήταν από τις πιο ευθείς που έχουν γίνει μέχρι σήμερα από υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Κιέβου καθώς επικρατεί αβεβαιότητα σχετικά με το μέλλον των ζωτικής σημασίας πακέτων βοήθειας των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς ο πόλεμος της Ουκρανίας με τη Ρωσία μαίνεται χωρίς ορατό τέλος.

«Εάν η βοήθεια η οποία τώρα συζητείται στο Κογκρέσο απλώς αναβληθεί …υπάρχει ο μεγάλος κίνδυνος να βρεθούμε στις ίδιες θέσεις που έχουμε τώρα» είπε απευθυνόμενος στο ακροατήριο στα αγγλικά.

«Και φυσικά, καθιστά αυτή την πολύ μεγάλη πιθανότητα αδύνατη να συνεχισθεί η απελευθέρωση και δημιουργεί το μεγάλο ρίσκο να χάσουμε αυτόν τον πόλεμο».

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δήλωσαν χθες ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν πολλά περιθώρια χρόνου για την έγκριση χρηματοδότησης για να βοηθήσουν την Ουκρανία να συνεχίσει τον πόλεμό της κατά της Ρωσίας.

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ζήτησε από το Κογκρέσο τον Οκτώβριο σχεδόν 106 δισεκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση φιλόδοξων σχεδίων για την Ουκρανία, το Ισραήλ και την ασφάλεια των αμερικανικών συνόρων, αλλά οι Ρεπουμπλικάνοι που ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων με ισχνή πλειοψηφία απέρριψαν το πακέτο.

Αμερικανοί αξιωματούχοι ελπίζουν ότι μπορούν ακόμη να εγκρίνουν ένα σημαντικό πακέτο. Ο Γερμάκ ξεχώρισε ως πρόβλημα την απειλή ότι δεν θα υπάρχει πλέον άμεση δημοσιονομική στήριξη.

«Φυσικά, χωρίς αυτή την άμεση δημοσιονομική στήριξη, θα είναι δύσκολο να παραμείνουμε ... στις ίδιες θέσεις και για τους ανθρώπους να επιβιώσουν πραγματικά ... κατά τη διάρκεια της κατάστασης κατά την οποία ο πόλεμος θα συνεχιστεί», είπε.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι εξαιρετικά κρίσιμο να ψηφιστεί και να ψηφιστεί το συντομότερο δυνατό αυτή η στήριξη».

Ο Γερμάκ έκανε τις επισημάνσεις αυτές κατά τη δεύτερη επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον μέσα σε λίγες εβδομάδες. Είπε ότι σκόπευε να πιέσει τους νομοθέτες και τους αξιωματούχους της κυβέρνησης για την κρίσιμη σημασία που έχει η έγκριση του νέου πακέτου βοήθειας από το Κογκρέσο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Οι ουκρανικές επιθέσεις στη Ρωσία ανεβάζουν τη βενζίνη στις ΗΠΑ

Ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι η αύξηση στη βενζίνη δεν οφείλεται στις ενέργειές του κατά του Ιράν, αλλά στα ουκρανικά χτυπήματα σε ρωσικά διυλιστήρια και σε πολιτικές Δημοκρατικών πολιτειών, προκαλώντας αντιδράσεις ενόψει των εκλογών.
Διαπραγματεύσεις ΗΠΑ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

NYT: Πιθανή συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας για την Ουκρανία και το πετρέλαιο

Κατά τους New York Times, οι διαπραγματεύσεις Τραμπ-Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία διευρύνονται με μια πετρελαϊκή συμφωνία δισεκατομμυρίων, η οποία συνδέεται με στελέχη της Μέσης Ανατολής και απαιτεί έγκριση ΗΠΑ και Κρεμλίνου.
Βλαντίμιρ Πούτιν
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Υπέρ συνόδου Ρωσίας-Κίνας-ΗΠΑ, κατά παύσης πληγμάτων στην Ουκρανία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε πως είναι έτοιμος για τριμερή συνάντηση με Σι Τζινπίνγκ και Ντόναλντ Τραμπ, αρκεί να οριστεί πρώτα η ατζέντα. Το Κρεμλίνο τη βλέπει πιθανή στο Φόρουμ Ασίας-Ειρηνικού, ενώ αρνείται διακοπή επιθέσεων στην Ουκρανία.
Σημαίες ΗΠΑ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Λυπηρό που οι ΗΠΑ συνδέουν οικονομία με τη λήξη του πολέμου

Το Κρεμλίνο δηλώνει πως Ρωσία και ΗΠΑ θα μπορούσαν να συνεργαστούν οικονομικά, αλλά θεωρεί λυπηρό ότι η Ουάσιγκτον συνδέει τέτοια έργα με την ουκρανική κρίση. Ο διάλογος πάντως ανάμεσα στις δύο χώρες συνεχίζεται.
Κιρίλ Ντμίτριεφ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας για Ουκρανία και ενέργεια μετά τον πόλεμο

Ο Κιρίλ Ντμίτριεφ, απεσταλμένος του Πούτιν, είχε «εποικοδομητικές» συνομιλίες στην Ουάσιγκτον με Αμερικανούς για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και τη μελλοντική ενεργειακή συνεργασία, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο.
Σεργκέι Λαβρόφ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Η Ευρώπη σαμποτάρει τα ειρηνευτικά σχέδια στην Ουκρανία, λέει ο Λαβρόφ

Ο Λαβρόφ κατηγόρησε την Ευρώπη ότι μπλοκάρει τα ειρηνευτικά σχέδια για Ουκρανία, τονίζοντας πως οι ΗΠΑ κρατούν διαφορετική στάση. Επανέλαβε ότι η Ρωσία θα πετύχει τους στόχους της στην Ουκρανία «ανεξαρτήτως συνθηκών».