ΓΔ: 2118.27 -0.55% Τζίρος: 263.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Βολοντίμιρ Ζελένσκι πορτρέτο
Φωτο: SOOC

Συνάντηση Ζελένσκι και Ούγγρου πρωθυπουργού Ορμπάν επιδιώκει το Κίεβο

Προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ χρειάζεται ομόφωνη απόφαση από όλους τους ηγέτες του μπλοκ κατά τη σύνοδό τους την επόμενη εβδομάδα.

O Άντριι Γερμάκ, προσωπάρχης του Ουκρανού προέδρου, δήλωσε χθες, Τετάρτη, ότι επιθυμεί να υπάρξει συνάντηση μεταξύ του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν μπροστά στην αντίθεση της Βουδαπέστης στην έναρξη διαπραγματεύσεων με το Κίεβο για την ένταξή του στην ΕΕ.

Ο Γερμάκ δήλωσε ότι είχε συνομιλία με τον Ούγγρο υπουργό Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο για το ενδεχόμενο διοργάνωσης συνάντησης μεταξύ του Ζελένσκι και του Ορμπάν, αφού το κόμμα του τελευταίου εξέφρασε δημοσίως την αντίθεσή του στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Ο Γερμάκ έγραψε στο Telegram ότι συμφώνησε με τον Σιγιάρτο «να συνεργαστούμε για να ορίσουμε κατάλληλη ημερομηνία για αυτή τη συνάντηση».

Από την πλευρά του ο Ούγγρος υπουργός επεσήμανε ότι η Βουδαπέστη είναι ανοικτή σε μια τέτοια συνάντηση, αλλά «θα έχει μόνο νόημα αν υπάρχει περίπτωση η συνάντηση να έχει θετικό αποτέλεσμα». «Για τον λόγο αυτό χρειάζονται σοβαρές προετοιμασίες και προκαταρκτικές συζητήσεις», πρόσθεσε.

Προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ χρειάζεται ομόφωνη απόφαση από όλους τους ηγέτες του μπλοκ κατά τη σύνοδό τους την επόμενη εβδομάδα.

Ο Γερμάκ, που αυτή την περίοδο βρίσκεται στις ΗΠΑ μαζί με ουκρανική αντιπροσωπεία για να συζητήσουν την αμερικανική βοήθεια προς το Κίεβο, τόνισε ότι η Ουκρανία «βασίζεται σε μια θετική απόφαση» από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ουκρανικό κοινοβούλιο θα εξετάσει τις επόμενες ημέρες νομοσχέδια κρίσιμης σημασίας για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ. «Τηρούμε πλήρως τις υποχρεώσεις μας», υπογράμμισε.

Ο Ορμπάν έχει προειδοποιήσει ότι στη σύνοδο αυτή οι ηγέτες της ΕΕ δεν θα καταφέρουν να καταλήξουν σε ομόφωνη απόφαση σχετικά με την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία. Έχει εκτιμήσει εξάλλου ότι το θέμα δεν θα πρέπει να βρίσκεται στην ατζέντα.

Εξάλλου το κυβερνών κόμμα της Ουγγαρίας, το Fidesz, υπέβαλε χθες, Τετάρτη, πρόταση στο κοινοβούλιο με την οποία ζητεί από την κυβέρνηση να μην στηρίξει την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία για την ένταξή της στην ΕΕ.

«Η πολιτική επέκτασης της ΕΕ θα πρέπει να παραμείνει μια αντικειμενική διαδικασία που θα βασίζεται σε κανόνες και στην απόδοση», αναφέρεται στην πρόταση του Fidesz.

Όπως επισημαίνει το Fidesz, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει πρώτα να αξιολογήσουν προσεκτικά πώς η ενδεχόμενη ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ θα επηρεάσει τη συνοχή και τη αγροτική πολιτική του μπλοκ, από την οποία επωφελούνται κυρίως οι πιο φτωχές χώρες μέλη, ανάμεσά τους και η Ουγγαρία.

Η μεγάλη εισροή ουκρανικών σιτηρών στην ΕΕ προκάλεσε πέρυσι έντονες αντιδράσεις από τους αγρότες της ανατολικής Ευρώπης, ενώ Πολωνοί οδηγοί φορτηγών έχουν αποκλείσει συνοριακά σημεία διέλευσης προς την Ουκρανία, ζητώντας από την Ένωση να αποκαταστήσει τις άδειες που περιορίζουν τη διέλευση των Ουκρανών ανταγωνιστών τους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εγκαταστάσεις φυσικού αερίου
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ουγγαρία διακόπτει σταδιακά τις παραδόσεις αερίου στην Ουκρανία

Η Ουγγαρία θα μειώσει σταδιακά τις εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ουκρανία έως ότου αποκατασταθεί η ροή ρωσικού πετρελαίου, ανακοίνωσε ο Ορμπάν, τονίζοντας την ανάγκη για νέα μέτρα ενεργειακής ασφάλειας.
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ θα βρει λύση για το δάνειο προς την Ουκρανία, λέει η φον ντερ Λάιεν

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε πως η ΕΕ θα βρει τρόπο να δανείσει 90 δισ. ευρώ στην Ουκρανία, παρά τις αντιρρήσεις Ουγγαρίας, ενώ οι ηγέτες καταδίκασαν τη στάση της Βουδαπέστης στη σύνοδο.
Σημαίες Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μερτς καταγγέλλει τον Όρμπαν για «ανεντιμότητα» στο δάνειο ΕΕ-Ουκρανίας

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς καταδίκασε έντονα την «ανεντιμότητα» του Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος διατήρησε το βέτο του και εμπόδισε τη χορήγηση δανείου 90 δισ. ευρώ από την ΕΕ στην Ουκρανία, προκαλώντας αντιδράσεις.
Βίκτορ Όρμπαν ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Ο Ορμπάν εμμένει στο βέτο για το δάνειο στην Ουκρανία

Χωρίς συμφωνία έκλεισε η σύνοδος κορυφής της ΕΕ για το δάνειο των 90 δισ. ευρώ στην Ουκρανία, λόγω βέτο του Βίκτορ Ορμπαν. Το ζήτημα θα συζητηθεί ξανά στην επόμενη συνάντηση, όπως αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν.
Τίτζα Κάλας Εσθονία
ΔΙΕΘΝΗ

Κάλας: Επείγει η αποδέσμευση του δανείου των 90 δισ. ευρώ για την Ουκρανία

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας χαρακτήρισε επείγουσα την αποδέσμευση του δανείου των 90 δισ. ευρώ προς την Ουκρανία, που παραμένει μπλοκαρισμένο από την Ουγγαρία ενόψει της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Βίκτορ Όρμπαν ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ορμπαν: Η Ουγγαρία δεν εγκρίνει δάνειο στην Ουκρανία χωρίς ρωσικό πετρέλαιο

Η Ουγγαρία επιμένει στο μπλόκο για το δάνειο των 90 δισ. ευρώ προς την Ουκρανία, με τον Βίκτορ Ορμπαν να συνδέει την έγκρισή του με την αποκατάσταση της ροής ρωσικού πετρελαίου μέσω του αγωγού Druzhba.