ΓΔ: 1422.75 -0.14% Τζίρος: 84.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
USA-Congress
Φωτο: Shutterstock

Ανθεκτική η αγορά εργασίας των ΗΠΑ, πτώση ανεργίας στο 3,7% τον Νοέμβριο

Δημιουργήθηκαν 199.000 νέες θέσεις εργασίας, επίπεδο υψηλότερο από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, με τον υγειονομικό κλάδο να πρωτοστατεί. Ψύχραιμη η πρώτη αντίδραση των αγορών.

Καμία ένδειξη «παγώματος» δεν εμφάνισε η αγορά εργασίας των ΗΠΑ τον Νοέμβριο, με τις νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν να ξεπερνούν τις προβλέψεις και το ποσοστό να υποχωρεί. 

Πιο συγκεκριμένα δημιουργήθηκαν 199.000 νέες θέσεις εργασίας, έναντι 190.000 που ανέμεναν, κατά μέσο όρο, οι αναλυτές και από 150.000 που ήταν η αύξησή τους τον Οκτώβριο, με το ποσοστό να υποχωρεί στο 3,7% με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι θα έφθανε στο 3,9%, ενώ το ποσοστό συμμετοχής του εργατικού δυναμικού αυξήθηκε στο 62,8%.

Η πρώτη αντίδραση των αγορών ήταν αρκετά συγκρατημένη, με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να διατηρούν τα κέρδη τους, ενώ τα προθεσμιακά συμβόλαια της Wall Street συνέχισαν να εμφανίζουν οριακές απώλειες. 

Βάσει των επιμέρους στοιχείων που ανακοινώθηκαν οι μέσες ωριαίες αποδοχές, βασικός δείκτης πληθωρισμού, αυξήθηκαν κατά 0,4% για το μήνα και 4% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Η μηνιαία αύξηση ήταν ελαφρώς υψηλότερη από την εκτίμηση του 0,3%, αλλά ο ετήσιος ρυθμός ήταν ευθυγραμμισμένος με την πρόβλεψη των αναλυτών.

Η υγειονομική περίθαλψη ήταν ο κλάδος με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη, προσθέτοντας 77.000 άτομα. Άλλοι μεγάλοι κερδισμένοι ήταν η κυβέρνηση (49.000), η μεταποίηση (28.000) και η αναψυχή και φιλοξενία (40.000).

Ενόψει της εορταστικής περιόδου, το λιανικό εμπόριο έχασε 38.000 θέσεις εργασίας, οι μισές από τις οποίες προήλθαν από τα πολυκαταστήματα. Οι μεταφορές και οι αποθήκες παρουσίασαν επίσης μείωση κατά 5.000.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Χαμηλότερη των προβλέψεων η αύξηση των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ

Τα τελευταία στοιχεία υποδηλώνουν ότι η αγορά εργασίας χάνει κάποια δύναμη, καθώς τα υψηλά επιτόκια και οι μήνες υποτονικής καταναλωτικής δαπάνης τροφοδοτούν τις ανησυχίες για τις προοπτικές της οικονομίας.
USA-Congress
ΔΙΕΘΝΗ

Μειώθηκαν οι απολύσεις στις ΗΠΑ κατά 49% σε σχέση με τον Μάιο

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση για τις περικοπές θέσεων εργασίας από την Challenger, Gray & Christmas που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, οι εργοδότες με έδρα τις ΗΠΑ δήλωσαν ότι προχώρησαν σε περικοπές 40.709 θέσεων εργασίας τον Ιούνιο.
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: «Έκρηξη» απολύσεων τον Μάρτιο, υποχώρησαν οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας

Εκτίναξη άνω του 300% των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα τον ΗΠΑ τον Μάρτιο, με «πρωτεργάτη» τον τομέα της υψηλής τεχνολογίας. Στις 228.000 υποχώρησαν οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας.