ΓΔ: 1452.28 0.44% Τζίρος: 85.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
European Union-Eyropaiki Enosi-EE
Shutterstock

Αρχίζει διαπραγματεύσεις η Ουκρανία, ιστορική απόφαση των ηγετών της Ευρώπης

Ο ηγέτης της Ουγγαρίας Όρμπαν απειλούσε από το πρωί με βέτο στις αποφάσεις αλλά τελικά αποχώρησε από την ψηφοφορία στη σύνοδο κορυφής.

Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να ξεκινήσουν ενταξιακές συνομιλίες με την Ουκρανία σε μια φορτισμένη σύνοδο κορυφής την Πέμπτη, αφού ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας υποχώρησε στην αντίθεσή του στο ιστορικό βήμα για την εμπόλεμη χώρα.

Η απόφαση σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο στην αποφασιστική πορεία του Κιέβου να ενταχθεί στην Ένωση μόλις τελειώσει η σύγκρουση με τον πόλεμο της Ρωσίας και αποτελεί έγκριση από τις Βρυξέλλες της δυτικής πορείας της χώρας.

Η απόφαση αποτελεί μέρος της προτεινόμενης δέσμης στήριξης της ΕΕ για την Ουκρανία που συζητείται στη σύνοδο κορυφής των ηγετών στις Βρυξέλλες, παράλληλα με ένα τετραετές ταμείο ύψους 50 δισ. ευρώ από τον κοινό προϋπολογισμό του μπλοκ, το οποίο δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί.

Η αποφασιστικότητα της ΕΕ να συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία έχει καταστεί κρίσιμη δεδομένης της αποτυχίας του αμερικανικού Κογκρέσου να συμφωνήσει σε ένα πακέτο 60 δισ. δολαρίων για το Κίεβο που πρότεινε ο Λευκός Οίκος.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, o κ. Μισέλ σημείωσε ακόμα ότι η Ε.Ε. θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τη Βοσνία Εζεργοβίνη μόλις επιτευχθεί η απαιτούμενη συμμόρφωση με τα κριτήρια ένταξης. Σημείωσε ότι κάλεσε την Κομισιόν να ετοιμάσει έκθεση ως τον Μάρτιο με το βλέμμα στη λήψη μιας τέτοιας απόφασης

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και τη Μολδαβία», δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο οποίος προεδρεύει της συνόδου κορυφής. «Ένα σαφές μήνυμα ελπίδας για τους λαούς τους και για την ήπειρό μας».

Η απόφαση ελήφθη αφού ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν επέλεξε να αποχωρήσει από την αίθουσα κατά τη διάρκεια της συζήτησης για να επιτραπεί η επίτευξη συμφωνίας.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε μετά την απόφαση ότι «οι χώρες αυτές ανήκουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια».

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν είχε απαιτήσει στις 5 Δεκεμβρίου να αποφευχθεί στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ η λήψη απόφασης για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία.

Ωστόσο, την Τετάρτη η  Ε.Ε. αποφάσισε να ξεμπλοκάρει κονδύλια 10 δισ. ευρώ για την Ουγγαρία, κίνηση η οποία φαίνεται πως έκαμψε τις αντιστάσεις του Όρμπαν.

Πριν τη Σύνοδο Κορυφής ο Όρμπαν είχε τονίσει ότι ήταν πολύ νωρίς για τις Βρυξέλλες να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία.

Αυτό ακολούθησε τις προηγούμενες απειλές του να μπλοκάρει τόσο την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών όσο και το πακέτο οικονομικής στήριξης.

Ο Ζελένσκι έγραψε ως απάντηση στην κίνηση της ΕΕ στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X: «Αυτή είναι μια νίκη για την Ουκρανία. Μια νίκη για όλη την Ευρώπη. Μια νίκη που παρακινεί, εμπνέει και δυναμώνει».

 

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Η Ουγγαρία επιδιώκει να προσβάλει απόφαση της ΕΕ για παγωμένα ρωσικά κεφάλαια

Νωρίτερα σήμερα ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε ότι η ΕΕ βρήκε τρόπο να χρησιμοποιήσει τα έσοδα από τα παγωμένα ρωσικά κεφάλαια για να αγοράσει όπλα για την Ουκρανία παρά την αντίθεση της Ουγγαρίας.
Evropaiki Enosi, EU, European Union
ΔΙΕΘΝΗ

Συμφωνία 5 δισ. ευρώ της ΕΕ για στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία

Η συμφωνία θα εισφέρει επιπλέον 5 δισεκατομμύρια ευρώ στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ειρήνης μέχρι το τέλος του έτους, τα οποία θα προστεθούν στα 6,1 δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν δεσμευτεί από τις αρχές του 2022.
Evropaiki Enosi, EU, European Union
ΔΙΕΘΝΗ

Συμφωνία Ευρωπαίων ηγετών για τη βοήθεια 50 δισ. ευρώ στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ τόνισε πως οι χώρες της ΕΕ για ακόμη μια φορά έδειξαν στην πράξη την αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό, σημειώνοντας τον ηγετικό ρόλο της Ένωσης με τη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση στο Κίεβο.
Evropaiki Enosi, EU, European Union
ΔΙΕΘΝΗ

Εναλλακτικό σχέδιο χρηματοδότησης 20 δισ στην Ουκρανία σχεδιάζει η ΕΕ

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η ΕΕ προσανατολίζεται να ενισχύσει το Κίεβο με την έκδοση αμοιβαίου χρέους, καθώς παραμένει αρνητική η Ουγγαρία στην εκταμίευση του ποσού από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.
ΔΙΕΘΝΗ

Άρνηση Σλοβακίας και Ουγγαρίας για νέα αποστολή βοήθειας σε Ουκρανία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγήθηκε τα κράτη μέλη να κάνουν μεγαλύτερες συνεισφορές ώστε να χορηγηθεί ποσό 50 δισεκ. ευρώ στο Κίεβο και να αφιερωθούν επιπλέον 15 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση του προβλήματος της μετανάστευσης.