ΓΔ: 1986.89 -0.58% Τζίρος: 257.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φωτό: Shutterstock

Ο Αμπράμοβιτς έχασε την προσφυγή του σε βάρος των ευρωπαϊκών κυρώσεων

Αφού ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε τα ρωσικά στρατεύματα το Φεβρουάριο του 2022 να εισβάλουν στην Ουκρανία, η ΕΕ επέβαλε κυρώσεις σε ρώσους αξιωματούχους και σε ρώσους επιχειρηματίες, όπως ο Αμπράμοβιτς.

Ο ρώσος δισεκατομμυριούχος Ρόμαν Αμπράμοβιτς εξέφρασε την απογοήτευσή του αφού έχασε σήμερα τη νομική προσφυγή του για την ανάκληση των κυρώσεων που του έχουν επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς δικαστήριο της ΕΕ επικύρωσε τους περιορισμούς.

Αφού ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε τα ρωσικά στρατεύματα το Φεβρουάριο του 2022 να εισβάλουν στην Ουκρανία, η ΕΕ επέβαλε κυρώσεις σε ρώσους αξιωματούχους και σε ρώσους επιχειρηματίες, όπως ο Αμπράμοβιτς, ενώ πάγωσε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Αμπράμοβιτς προσέφυγε στα δικαστήρια κατά των κυρώσεων αυτών.

Το δικαστήριο, το οποίο απέρριψε επίσης τη διεκδίκηση του Αμπράμοβιτς για αποζημίωση, επισήμανε το ρόλο του στη ρωσική χαλυβουργική εταιρεία Evraz και το γεγονός ότι ο χάλυβας αποτελεί μείζονα πηγή εισοδήματος για τη ρωσική κυβέρνηση.

«Το Γενικό Δικαστήριο απορρίπτει την προσφυγή του κ. Αμπράμοβιτς, επιβεβαιώνοντας έτσι τα περιοριστικά μέτρα που έχουν ληφθεί εναντίον του», ανέφερε στην απόφασή του το δικαστήριο της ΕΕ.

«Πράγματι το Συμβούλιο δεν έσφαλε στην αξιολόγησή του, όταν αποφάσισε να περιλάβει και στη συνέχεια να διατηρήσει το όνομα του κ. Αμπράμοβιτς στους εν λόγω καταλόγους, υπό το φως του ρόλου του στον όμιλο Evraz και, ιδιαίτερα, στη μητρική εταιρεία του», πρόσθεσε αναφερόμενο στους καταλόγους των κυρώσεων.

Ο δισεκατομμυριούχος ανέφερε σε σημερινή δήλωσή του πως είναι απογοητευμένος από την απόφαση.

«Παρόλο που είμαστε απογοητευμένοι με τη σημερινή απόφαση, καλωσορίζουμε το γεγονός ότι το δικαστήριο δεν υιοθέτησε αρκετά επιχειρήματα που παρουσιάσθηκαν από το Συμβούλιο της ΕΕ και δεν τα περιέλαβε ως βάση για τη διατήρηση των κυρώσεων», αναφέρει ο Αμπράμοβιτς στη δήλωση που εκδόθηκε εξ ονόματός του.

«Ο κ. Αμπράμοβιτς δεν έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει τη λήψη αποφάσεων οποιασδήποτε κυβέρνησης, περιλαμβανομένης της ρωσικής, και δεν έχει κατ' ουδένα τρόπο επωφεληθεί από τον πόλεμο».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Η Μόσχα απαιτεί εξηγήσεις από το Βελιγράδι για όπλα στην Ουκρανία

Το ρωσικό ΥΠΕΞ ζήτησε εξηγήσεις από το Βελιγράδι για τη δήλωση Βούτσιτς ότι δεν τον ενδιαφέρει αν σερβικά πυρομαχικά που πωλούνται στην ΕΕ φτάνουν στην Ουκρανία, όπως είπε σε συνέντευξη στο περιοδικό Cicero.
Ευρωζώνη και οικονομία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Προσδοκία για θετική απόφαση ΕΕ στη χρήση παγωμένων ρωσικών κεφαλαίων

Ο Ζελένσκι εξέφρασε την ελπίδα πως η ΕΕ θα εγκρίνει τη χρήση των παγωμένων ρωσικών κεφαλαίων για χρηματοδότηση δανείου 140 δισ. ευρώ προς την Ουκρανία, αν και το Βέλγιο αντιτίθεται λόγω συγκέντρωσής τους στην κεντρική τράπεζά του.
Αίθουσα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Συνεχίζεται η πίεση στη Μόσχα για διαπραγματεύσεις, συμφωνία ηγετών

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες και ο Ζελένσκι υπογράμμισαν πως είναι αναγκαία η συνέχιση της πίεσης προς τον Πούτιν ώστε να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις, τονίζοντας την απουσία ρωσικής διάθεσης για ειρήνη. Ο Ζελένσκι ευχαρίστησε για τις κυρώσεις.
σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Η Μόσχα: Δεν αποδίδουν οι κυρώσεις ΕΕ, αντιπαραγωγικές οι αμερικανικές

Το ρωσικό ΥΠΕΞ τόνισε ότι οι κυρώσεις της ΕΕ πλήττουν κυρίως την ίδια την Ένωση, ενώ οι ευρωπαϊκές ελίτ δεν παραδέχονται την αναποτελεσματικότητά τους. Παράλληλα, χαρακτήρισε τις αμερικανικές κυρώσεις εμπόδιο στην ειρήνη στην Ουκρανία.
σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Βέλγιο: Απειλεί μπλοκάρισμα ρωσικών περιουσιακών στοιχείων χωρίς εγγυήσεις

Το Βέλγιο ζητά πλήρη αμοιβαιοποίηση του κινδύνου για τη χρήση των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων υπέρ της Ουκρανίας, τονίζοντας πως δεν θα αποδεχτεί να αναλάβει μόνο του τις συνέπειες σε περίπτωση προβλημάτων.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Σύνοδος ΕΕ: Νέες κυρώσεις και οικονομική στήριξη στην Ουκρανία

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε τις κυρώσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ κατά της Ρωσίας «πολύ σημαντικό» βήμα, ελπίζοντας να αποδώσουν. Ο Αντόνιο Κόστα είπε πως η ΕΕ θα καλύψει τις οικονομικές ανάγκες της Ουκρανίας για το 2026 και 2027.