ΓΔ: 1458.52 0.43% Τζίρος: 74.62 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Αυξάνεται ο αριθμός των Ιταλών συνταξιούχων που διαμένουν στην Αλβανία

Οι Ιταλοί συνταξιούχοι επιλέγουν να κατοικήσουν κυρίως σε παραθαλάσσιες περιοχές όπως το Δυρράχιο, την Αυλώνα, τη Σκόδρα, τους Αγίους Σαράντα και την πρωτεύουσα τα Τίρανα.

Στην Αλβανία, σύμφωνα με το ανεξάρτητο βαλκανικό ερευνητικό δίκτυο BIRN, διαμένουν 19 χιλιάδες Ιταλοί συνταξιούχοι. Ο αριθμός αυτός, παρατηρεί το BIRN, είναι πολύ μεγαλύτερος αν προστεθούν και οι Ιταλοί επιχειρηματίες, εργαζόμενοι και εκείνοι που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς στη χώρα.

Οι Ιταλοί συνταξιούχοι επιλέγουν να κατοικήσουν κυρίως σε παραθαλάσσιες περιοχές όπως το Δυρράχιο, την Αυλώνα, τη Σκόδρα, τους Αγίους Σαράντα και την πρωτεύουσα τα Τίρανα. Στο Δυρράχιο οι 4 χιλιάδες Ιταλοί, έχουν το δικό τους καθολικό ναό που λειτουργεί στα ιταλικά. Διαθέτουν πλέον και δική τους θέση στα νεκροταφεία των πόλεων όπου διαμένουν. Επίσης φροντίζουν να θέσουν σε λειτουργία όλες τις ιταλικές υποδομές πριν από το δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Νιώθουν πλήρως ενταγμένοι στην τοπική αλβανική κοινωνία και πολλοί Ιταλοί καλλιτέχνες δίνουν ζωντάνια στην πολιτιστική κίνηση των αλβανικών πόλεων.

Για το επίπεδο ένταξής του στην αλβανική κοινωνία αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα η απάντηση του Ιταλού Geatano Castellon, ο οποίος θεωρείται ο κοσμήτορας των Ιταλών του Δυρραχίου, στο ερώτημα γιατί δεν ομιλεί τα αλβανικά. «Δεν χρειάζεται, απάντησε, διότι μόλις εγώ μιλάω αλβανικά στους Αλβανούς, αυτοί μου απαντούν ιταλικά».

Τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των Ιταλών συνταξιούχων με διαμονή στην Αλβανία έχει αυξηθεί αισθητά. Για το φαινόμενο αύξησής τους στην Αλβανία, οι Ιταλοί συνταξιούχοι επικαλούνται τη διμερή συμφωνία, Ιταλίας-Αλβανίας που απαλλάσσει από την φορολόγηση τις συντάξεις των Ιταλών με διαμονή στην Αλβανία. Η Αλβανία είναι πλέον η μόνη χώρα που διατηρεί μια τέτοια συμφωνία, όταν χώρες όπως η Πορτογαλία, η Βουλγαρία είτε η Τυνησία έχουν καταργήσει παρόμοιες συμφωνίες, αναφέρουν εκπρόσωποι των Ιταλών συνταξιούχων στην Αλβανία στο BIRN.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

prosfyges-metanastes-kataulismoi
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλοαλβανική συμφωνία για το μεταναστευτικό με δημιουργία δύο κέντρων

Η Ιταλία, χώρα μέλος της ΕΕ, θα χρηματοδοτήσει αυτά τα δύο κέντρα στην αλβανική ακτή της Αδριατικής. Η Αλβανία, η οποία δεν είναι μέλος της ΕΕ, θα μπορεί έτσι να υποδέχεται στα κέντρα αυτά περίπου 3.000 ανθρώπους ταυτοχρόνως.
ΔΙΕΘΝΗ

Κόντε: Ιστορικό λάθος η μη έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων

Ιστορικό λάθος χαρακτήρισαν την απόφαση την Συνόδου Κορυφής της ΕΕ να μην αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε και της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ.
Berlusconi-Silvio
ΔΙΕΘΝΗ

Το όνομα του αποθανόντα Μπερλουσκόνι θα δοθεί στο αεροδρόμιο του Μιλάνου

Ο υπουργός Μεταφορών Ματέο Σαλβίνι έκανε την ανακοίνωση κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε συνέδριο στη νότια Ιταλία. «Δεδομένου ότι η τελική απόφαση εναπόκειται στον υπουργό Μεταφορών, πιστεύω πραγματικά ότι θα προχωρήσει», δήλωσε.