ΓΔ: 1482.43 1.23% Τζίρος: 89.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Η Μάια Σάντου θέλει να θέσει υποψηφιότητα για δεύτερη προεδρική θητεία

Η συγκεκριμένη πολιτικός, η οποία εξελέγη πρόεδρος της Μολδαβίας τον Νοέμβριο του 2020 και ανέλαβε καθήκοντα στα τέλη Δεκεμβρίου 2020, φιλοδοξεί να παραμείνει στο αξίωμα.

Tην πρόθεσή της να θέσει υποψηφιότητα για δεύτερη θητεία και ζήτησε από το Κοινοβούλιο να οργανώσει το επόμενο φθινόπωρο δημοψήφισμα για την πιθανή ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), δήλωσε η πρόεδρος της Μολδαβίας Μάια Σάντου, την Κυριακή. «Έπειτα από τρία χρόνια θητείας, η αρχηγός του κράτους ανακοινώνει ότι θα θέσει υποψηφιότητα για νέα θητεία και ζητά από το Κοινοβούλιο να διοργανώσει δημοψήφισμα ώστε οι πολίτες να μπορέσουν να εκφράσουν τη γνώμη τους για την ένταξη της Μολδαβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε η κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.

Η Σάντου, η οποία εξελέγη πρόεδρος της Μολδαβίας τον Νοέμβριο του 2020 και ανέλαβε καθήκοντα στα τέλη Δεκεμβρίου 2020, επιβεβαίωσε την ανακοίνωση. «Έχουμε ακόμη σημαντικά βήματα να κάνουμε και είμαι έτοιμη να συνεχίσω αν μου δώσετε εμπιστοσύνη σε μια νέα θητεία το 2024», δήλωσε σύμφωνα με τη μολδαβική προεδρία. Νέες προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν στη Μολδαβία το 2024, ενώ οι κοινοβουλευτικές εκλογές έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούλιο του 2025.

Τον Μάρτιο του 2022 η Μολδαβία υπέβαλε αίτηση προσχώρησης στην ΕΕ. Η Σάντου κάλεσε τις Βρυξέλλες να επισπεύσουν τη διαδικασία, επικαλούμενος την ανασφάλεια που φέρεται να συνδέεται με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία ξεκίνησε πριν από ένα έτος. Τον Ιούνιο του 2022, η σύνοδος κορυφής υψηλού επιπέδου της ΕΕ χορήγησε στη Μολδαβία καθεστώς υποψήφιας χώρας. Στις 14 Δεκεμβρίου 2023, η ΕΕ αποφάσισε να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη χώρα. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Δημοψήφισμα στις 20 Οκτωβρίου για την ένταξη της Μολδαβίας στην ΕΕ

Η ένταξη στην ΕΕ είναι ο ακρογωνιαίος λίθος των πολιτικών της φιλοευρωπαϊκής προέδρου Μάγια Σάντου, η οποία υποστηρίζει ότι η Ρωσία και η διαφθορά είναι οι δύο μεγαλύτερες απειλές για την κυριαρχία της χώρας.
ΔΙΕΘΝΗ

Στις κάλπες για τις τοπικές εκλογές προσέρχονται σήμερα οι Μολδαβοί

Υπάρχει έντονη ανησυχία για ανάμιξη της Ρωσίας στη διαδικασία. Η φιλοευρωπαία πρόεδρος Μάια Σάντου έχει καταγγείλει την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και έχει κατηγορήσει τη Μόσχα ότι συνωμοτεί για την ανατροπή της μέσω πραξικοπήματος.
ΔΙΕΘΝΗ

Αποτύχαμε, παραδέχθηκε η υπεύθυνη των μυστικών υπηρεσιών του Τραμπ

«Το επίπεδο της ασφάλειας που είχε παρασχεθεί στον πρώην πρόεδρο είχε αυξηθεί πριν από την προεκλογική εκστρατεία και αυξάνεται σταθερά όσο εξελίσσονται οι απειλές», είπε η επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας.