ΓΔ: 1458.52 0.43% Τζίρος: 74.62 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

«Βουτιά» στις αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ

Οι αρχικές αιτήσεις για κρατικά επιδόματα ανεργίας μειώθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο, κατά 18.000 σε 202.000 για την εβδομάδα που έληξε στις 30 Δεκεμβρίου.

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας μειώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο την περασμένη εβδομάδα, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι συνθήκες στην αγορά εργασίας παραμένουν αρκετά σφιχτές.

Οι αρχικές αιτήσεις για κρατικά επιδόματα ανεργίας μειώθηκαν κατά 18.000 σε εποχικά προσαρμοσμένες 202.000 για την εβδομάδα που έληξε στις 30 Δεκεμβρίου. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει 216.000 αιτήσεις για την τελευταία εβδομάδα. Τα στοιχεία για τις αιτήσεις τείνουν να είναι ευμετάβλητα αυτή την εποχή του έτους λόγω των διακοπών.

Έχουν κυμανθεί σε μεγάλο βαθμό στο κατώτερο άκρο του εύρους 194.000 - 265.000 για το 2023. Η αγορά εργασίας ψύχεται σταθερά μετά τις αυξήσεις επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ κατά 525 μονάδες βάσης από τον Μάρτιο του 2022.

Το ποσοστό ανεργίας έχει, ωστόσο, παραμείνει κάτω από το 4%, καθώς οι εταιρείες συσσωρεύουν εργαζόμενους μετά τις δυσκολίες εξεύρεσης εργατικού δυναμικού στον απόηχο της πανδημίας COVID-19.

Μια ξεχωριστή έκθεση της παγκόσμιας εταιρείας outplacement Challenger, Gray & Christmas την Πέμπτη έδειξε ότι οι περικοπές θέσεων εργασίας που ανακοινώθηκαν από εργοδότες με έδρα τις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 24% σε 34.817 τον Δεκέμβριο. Οι προγραμματισμένες απολύσεις, ωστόσο, αυξήθηκαν κατά 98% σε 721.677 το 2023, τον υψηλότερο ετήσιο αριθμό από το 2020. Εξαιρουμένης της πανδημίας, ήταν ο υψηλότερος απολογισμός από το 2009.

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές στοιχηματίζουν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια ήδη από τον Μάρτιο. Τα πρακτικά της συνεδρίασης πολιτικής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ στις 12-13 Δεκεμβρίου που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη έδειξαν ότι οι αξιωματούχοι θεωρούν ότι η αγορά εργασίας παραμένει σφιχτή, αλλά συνεχίζει επίσης να «έρχεται σε καλύτερη ισορροπία».

Έδειξαν επίσης ότι «αρκετοί συμμετέχοντες σημείωσαν τον κίνδυνο ότι, εάν η ζήτηση εργασίας αποδυναμωθεί σημαντικά περαιτέρω, η αγορά εργασίας θα μπορούσε να μεταβεί γρήγορα από μια σταδιακή χαλάρωση σε μια πιο απότομη μεταβολή των συνθηκών».

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε το επιτόκιο πολιτικής της σταθερό στο σημερινό εύρος 5,25 - 5,50% κατά τη συνεδρίαση αυτή και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έδωσαν σήμα σε νέες οικονομικές προβλέψεις ότι η ιστορική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής που σχεδιάστηκε τα τελευταία δύο χρόνια βρίσκεται στο τέλος της και ότι το 2024 θα υπάρξει μείωση του κόστους δανεισμού.

Ο αριθμός των ατόμων που έλαβαν επιδόματα μετά από μια πρώτη εβδομάδα βοήθειας, ένα υποκατάστατο για την πρόσληψη, μειώθηκε κατά 31.000 σε 1,855 εκατομμύρια κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που έληξε στις 23 Δεκεμβρίου, όπως έδειξε η έκθεση για τις αιτήσεις.

Οι λεγόμενες συνεχιζόμενες αιτήσεις αυξήθηκαν ως επί το πλείστον από τα μέσα Σεπτεμβρίου, γεγονός που αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στις δυσκολίες προσαρμογής των δεδομένων για τις εποχικές διακυμάνσεις μετά την πρωτοφανή αύξηση των αιτήσεων για παροχές στις αρχές της πανδημίας COVID-19.

Τα στοιχεία για τις αιτήσεις δεν επηρεάζουν την υπό στενή παρακολούθηση έκθεση για την απασχόληση τον Δεκέμβριο, η οποία θα δημοσιευθεί την Παρασκευή, καθώς δεν εμπίπτουν στην περίοδο έρευνας. Σύμφωνα με έρευνα του Reuters μεταξύ οικονομολόγων, τα μη γεωργικά μισθολόγια πιθανότατα αυξήθηκαν κατά 170.000 θέσεις εργασίας τον Δεκέμβριο, μετά από αύξηση 199.000 θέσεων εργασίας τον Νοέμβριο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Χαμηλότερη των προβλέψεων η αύξηση των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ

Τα τελευταία στοιχεία υποδηλώνουν ότι η αγορά εργασίας χάνει κάποια δύναμη, καθώς τα υψηλά επιτόκια και οι μήνες υποτονικής καταναλωτικής δαπάνης τροφοδοτούν τις ανησυχίες για τις προοπτικές της οικονομίας.
USA-Congress
ΔΙΕΘΝΗ

Μειώθηκαν οι απολύσεις στις ΗΠΑ κατά 49% σε σχέση με τον Μάιο

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση για τις περικοπές θέσεων εργασίας από την Challenger, Gray & Christmas που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, οι εργοδότες με έδρα τις ΗΠΑ δήλωσαν ότι προχώρησαν σε περικοπές 40.709 θέσεων εργασίας τον Ιούνιο.
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: «Έκρηξη» απολύσεων τον Μάρτιο, υποχώρησαν οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας

Εκτίναξη άνω του 300% των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα τον ΗΠΑ τον Μάρτιο, με «πρωτεργάτη» τον τομέα της υψηλής τεχνολογίας. Στις 228.000 υποχώρησαν οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας.