ΓΔ: 2158.04 1.76% Τζίρος: 224.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Υλίκη Λίμνη
Φωτο: Shutterstock

Σχεδόν 700 κύκνοι βρέθηκαν νεκροί σε προστατευόμενο βιότοπο στο Καζακστάν

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικολογίας της χώρας, οι κύκνοι πέθαναν από τη γρίπη των πτηνών και ειδικοί στάλθηκαν στην περιοχή, καθώς καθημερινά εντοπίζονται δεκάδες νεκρά πτηνά.

Σχεδόν 700 κύκνοι εντοπίστηκαν νεκροί σε έναν προστατευόμενο βιότοπο στο Καζακστάν, όπου ζουν σπάνια και απειλούμενα με εξαφάνιση είδη, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές αυτής της αχανούς χώρας της Κεντρικής Ασίας.

«Από τις 21 Δεκεμβρίου έως τις 8 Ιανουαρίου, συνολικά εντοπίστηκαν 675 νεκροί κύκνοι στη λίμνη Καρακόλ», που βρίσκεται σε ένα φυσικό καταφύγιο κοντά στην Κασπία Θάλασσα (δυτικά), ανέφερε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο το υπουργείο Οικολογίας του Καζακστάν.

Σύμφωνα με το υπουργείο, οι κύκνοι πέθαναν από τη γρίπη των πτηνών και ειδικοί στάλθηκαν στην περιοχή, καθώς καθημερινά εντοπίζονται δεκάδες νεκρά πτηνά.

Ακτιβιστές υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος έχουν εκφράσει κατά το παρελθόν επανειλημμένα ανησυχία για περιβαλλοντικά προβλήματα σε αυτήν την περιοχή του δυτικού Καζακστάν, συμπεριλαμβανομένης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, της ρύπανσης των υδάτων, καθώς και της απερήμωσης.

Στα τέλη του 2022, ο Καζάκος πρόεδρος Κασίμ Τοκάγιεφ είχε ζητήσει τη διατήρηση της τεχνητής λίμνης Καρακόλ, η οποία δημιουργήθηκε κατά τη σοβιετική περίοδο, από ύδατα που απορρίφθησαν από έναν πρώην πυρηνικό σταθμό και τώρα έχει μετατραπεί σε καταφύγιο για πολλά προστατευόμενα είδη του ζωικού βασιλείου.

«Είναι σημαντικό να διατηρηθεί αυτό το μοναδικό φυσικό καταφύγιο. Ένα από τα άκρως επείγοντα προβλήματα της περιοχής είναι η απερήμωση», δήλωσε, ενώ η στάθμη της Κασπίας, της μεγαλύτερης κλειστής θάλασσας στον κόσμο, μειώνεται κάθε χρόνο.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ελικόπτερο από εμπρός
ΔΙΕΘΝΗ

Επιχείρηση με ελικόπτερο για τη διάσωση σπάνιων βοοειδών στην Καμπότζη

Σύμφωνα με το Global Forest Watch, η Καμπότζη έχει χάσει το 33% των δασών της από το 2000, αφού οι αρχές έχουν επιτρέψει σε εταιρείες να αποψιλώνουν τεράστιες εκτάσεις, συμπεριλαμβανομένων και προστατευόμενων περιοχών.
Ηλιοβασίλεμα σε πόλη
ΔΙΕΘΝΗ

Η Βρετανία αναμένει το 2025 ως το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί

Το 2025 ήταν η θερμότερη και πιο ηλιόλουστη χρονιά στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με το Met Office, καταγράφοντας μέση θερμοκρασία 10,09°C. Τα τέσσερα από τα πέντε τελευταία χρόνια είναι τα θερμότερα από το 1884.
Νίκος Ταγαράς στο γραφείο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ταγαράς: Ορόσημο το 2026 για Χωροταξία - Πολεοδομία, τελική ευθεία τομών

Ο υφυπουργός ΠΕΝ Νίκος Ταγαράς χαρακτηρίζει το 2026 έτος-ορόσημο για Χωροταξία και Πολεοδομία, με ολοκλήρωση του προγράμματος «Κων. Δοξιάδης» και νέους κανόνες για δόμηση και χρήσεις γης.
Κιμ Γιονγκ Ουν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Κιμ επαινεί Βορειοκορεάτες στρατιώτες που μάχονται στο εξωτερικό

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν, σε μήνυμά του προς τις ένοπλες δυνάμεις της Βόρειας Κορέας, επαίνεσε όσους πολεμούν σε ξένη γη και τόνισε τη συμμαχία με τη Ρωσία, ζητώντας τους να δείξουν γενναιότητα και λέγοντας πως έχουν τη στήριξη Πιονγκγιάνγκ-Μόσχας.
Ηλιακή έκλειψη ήλιου
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Ολική έκλειψη Ηλίου στην Ευρώπη μετά από 27 χρόνια και αστρονομικά φαινόμενα 2026

Μετά από 27 χρόνια, η Ευρώπη θα ξαναδεί ολική έκλειψη Ηλίου, με επίκεντρο τη βόρεια Ισπανία. Η έκλειψη θα είναι ολική για 1 λεπτό και 50 δευτερόλεπτα, ενώ στη βορειοδυτική Ελλάδα θα είναι ελάχιστα ορατή. Νέα ευκαιρία το 2027.
Ανεμογεννήτρια σε τοπίο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ μπέρδεψε γεράκι με αετό κατακρίνοντας τις ανεμογεννήτριες

Ο Τραμπ μπέρδεψε ένα ισραηλινό γεράκι με το αμερικανικό εθνικό σύμβολο, τον φαλακρό αετό, σε ανάρτησή του κατά της αιολικής ενέργειας. Η φωτογραφία, όμως, προέρχεται από το Ισραήλ και δεν απεικονίζει λευκοκέφαλο αετό.