ΓΔ: 1390.69 -0.71% Τζίρος: 147.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Σκέψεις για χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων για να σωθεί το κλίμα

Η Κομισιόν σχεδιάζει να δώσει μεγαλύτερα περιθώρια στην τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων ώστε να προχωρήσουν οι επενδύσεις για το κλίμα.

Η προστασία του περιβάλλοντος και η αντιμετώπιση της επιτάχυνσης της κλιματικής αλλαγής βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που σχεδιάζει να επενδύσει σημαντικά ποσά. Για να επιτευχθεί όμως ο στόχος, οι Βρυξέλλες σκέφτονται το ενδεχόμενο να επανεξετάσουν τους δημοσιονομικούς κανόνες που ισχύουν, σε μια διπλωματική μάχη που αναμένεται να κρατήσει αρκετούς μήνες.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις και ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι αναλαμβάνουν να δρομολογήσουν μια αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Παρά τις αναμενόμενες αντιδράσεις από τους οπαδούς των δημοσιονομικών κανόνων, η Κομισιόν το τολμά και ξεκινά συνομιλίες που υπολογίζεται ότι θα διαρκέσουν πολλούς μήνες. 

Ο Ιταλός επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι δηλώνει ότι «η δημοσιονομική σταθερότητα παραμένει βασικός στόχος. Εξίσου σημαντική είναι όμως η τόνωση της ανάπτυξης, καθώς και οι επενδύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής». Στις προθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να δώσει μεγαλύτερα περιθώρια στην τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων, έτσι ώστε να γίνουν οι απαραίτητες επενδύσεις για τη προστασία του κλίματος

Ήρθε ο καιρός να επανεξεταστούν οι δημοσιονομικοί κανόνες, τονίζει η Κομισιόν. Τα ελλείμματα περιορίστηκαν και η ανάπτυξη ήρθε. «Τώρα όμως τα σύννεφα πυκνώνουν και η πορεία της οικονομίας επιβάλλει αντίμετρα», δηλώνει ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν συμπληρώνει: «Προς το παρόν δεν καταθέτουμε καμία πρόταση, μιας και το ζητούμενο είναι μια ανοιχτή συζήτηση».

Στην Γερμανία ο πολιτικός κόσμος είναι μοιρασμένος με τον ευρωβουλευτή της Αριστεράς Μάρτιν Σιρντέβαν να ζητά «να μπει το Σύμφωνο Σταθερότητας στο χρονοντούλαπο της ιστορίας». Από την πλευρά του ο σοσιαλδημοκράτης ειδικός σε οικονομικά ζητήματα Γιόαχιμ Σούστερ θεωρεί ότι «πρέπει να τελειώσουμε με το "φετίχ περικοπών" που στέκεται εμπόδιο σε μια Ευρώπη φιλική προς το περιβάλλον». Διαφορετική είναι η εκτίμηση του χριστιανοκοινωνιστή ευρωβουλευτή Μάρκους Φέρμπερ: «Το γεγονός ότι Κομισιόν εξαγγέλλει τώρα ένα Green Deal δεν αλλάζει τίποτα στη βιωσιμότητα του ιταλικού ή του γαλλικού δημοσιονομικού χρέους. Τα χρέη είναι χρέη».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Πιέσεις για να αυξηθούν οι στόχοι της ΕΕ κατά της κλιματικής αλλαγής

Οι υπουργοί Περιβάλλοντος οχτώ ευρωπαϊκών χωρών ζήτησαν από τον νέο Ευρωπαίο επίτροπο αρμόδιο Φρανς Τίμερμας να αυξηθεί στο 55% ο στόχος της ΕΕ για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ως το 2030.
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Πιο γερές ηλεκτρικές συσκευές για να προστατευτεί το περιβάλλον

Η ΕΕ εισάγει νέους κανονισμούς που θα αναγκάζουν τις εταιρείες να κατασκευάζουν πιο γερές ηλεκτρικές συσκευές και να παρέχουν ανταλλακτικά που θα επιτρέπουν την πιο μακροχρόνια λειτουργία.
Sweden, Flag, Simaia, Souidia
ΔΙΕΘΝΗ

Η Σουηδία για να πετύχει τους στόχους για το κλίμα χρειάζεται αλλαγή πολιτικής

Η σουηδική Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος προειδοποίησε ότι η πρόσφατη χαλάρωση της διάταξης για την προσθήκη βιοκαυσίμων στη βενζίνη και το ντίζελ και η μείωση των φόρων στα ορυκτά καύσιμα θα αυξήσουν τις εκπομπές το 2024.