ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 123.51 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:19:33 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Πιέσεις για να αυξηθούν οι στόχοι της ΕΕ κατά της κλιματικής αλλαγής

Οι υπουργοί Περιβάλλοντος οχτώ ευρωπαϊκών χωρών ζήτησαν από τον νέο Ευρωπαίο επίτροπο αρμόδιο Φρανς Τίμερμας να αυξηθεί στο 55% ο στόχος της ΕΕ για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ως το 2030.

Οκτώ χώρες της ΕΕ ζήτησαν από τον νέο Ευρωπαίο επίτροπο αρμόδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής Φρανς Τίμερμανς να αυξήσει στο 55% από 40% τον στόχο της Ένωσης για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ως το 2030.

Οι υπουργοί Περιβάλλοντος της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Λετονίας, της Σουηδίας και άλλων τεσσάρων χωρών της ΕΕ παρουσίασαν το αίτημά τους σε επιστολή, η οποία έχει περιέλθει στην κατοχή του Reuters ενόψει της ακρόασης σήμερα του Τίμερμανς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το οποίο θα εγκρίνει τον διορισμό του.

Αν και υπάρχει ευρεία, αν όχι ομόφωνη, στήριξη στον στόχο της ΕΕ να είναι κλιματικά ουδέτερη ως το 2050, υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των κρατών μελών για το πόση πρόοδος θα πρέπει να έχει επιτευχθεί ως το 2030. Το 2018 οι περισσότερες χώρες της ΕΕ συμφώνησαν να μειώσουν κατά 40% τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, έναν στόχο που πολλοί έχουν επικρίνει ως όχι αρκετά φιλόδοξο.

Η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει ήδη ζητήσει από τον Τίμερμανς, που θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της περιβαλλοντικής προστασίας και της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, να αυξήσει τον στόχο της ΕΕ για το 2030 από το 40% «τουλάχιστον» στο 50%.

Η Γερμανία, όπου η καγκελάριος της οποίας Άγγελα Μέρκελ έχει μιλήσει υπέρ του στόχου του 55%, δεν υπέγραψε την επιστολή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

klima
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δραματική προειδοποίηση για κόστος 700 δισ. από την κλιματική αλλαγή

Έντονη ανησυχία για τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στη χώρα μας εξέφρασε, ο επίτιμος καθηγητής Φυσικής στο ΑΠΘ, Χρήστος Ζερεφός που σημειώνει πως «θα είμαστε χωρίς επιστροφή όταν το ακραίο γίνει σύνηθες».