ΓΔ: 1412.24 -1.82% Τζίρος: 59.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:48:30 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ursula Von Der Leyen, Commision, Evropaiki Epitropi
Φωτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Φον ντερ Λάιεν: Γίνεται καθημερινότητα η γεωοικονομική αστάθεια

Σύμφωνα με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι ειδικοί περιμένουν το 2024 να υπάρξει νέα αύξηση των οικονομικών εντάσεων και να σημειωθούν διακοπές στις αλυσίδες εφοδιασμού.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προειδοποίησε σήμερα ότι η γεωοικονομική αστάθεια έχει γίνει η «νέα κανονικότητα» των διεθνών σχέσεων και ότι οι εντάσεις αυτές θα εξακολουθήσουν να αυξάνονται.

«Το 2024 θα είναι μια χρονιά αποφασιστικής σημασίας, οι ειδικοί περιμένουν νέα αύξηση των οικονομικών εντάσεων, από την Ερυθρά Θάλασσα ως το στενό της Ταϊβάν», σημείωσε η αξιωματούχος της ΕΕ σε διάσκεψη για το κλίμα στο Αμβούργο.

«Αυτό σημαίνει επίσης πιο συχνές διακοπές στις αλυσίδες εφοδιασμού και μεγαλύτερη αστάθεια στις αγορές ενέργειας. Ο διεθνής ανταγωνισμός εντείνεται. Αυτή είναι η νέα κανονικότητα, στην οποία οφείλουμε να προσαρμοστούμε», πρόσθεσε η φον ντερ Λάιεν.

Η αύξηση της συχνότητας ακραίων καιρικών φαινομένων συνεπάγεται ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει «να ενώσουν τις δυνάμεις τους όπως ποτέ», ιδίως για την σταδιακή εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων και την απαλλαγή των οικονομιών τους από τον άνθρακα.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπερασπίστηκε ως προς αυτό την Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ που δίνει «ένα σαφές όραμα το οποίο επιτρέπει να καταστεί η Ευρώπη η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος στην Ιστορία». Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία επιτρέπει να υπάρξει «η απαραίτητη ασφάλεια σχεδιασμού που επιζητούν οι επενδυτές σε όλον τον κόσμο» για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σημείωσε.

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία είναι ο περιβαλλοντικός οδικός χάρτης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος καλύπτει τη μετατροπή μεγάλου αριθμού τομέων κατά τρόπο που η ΕΕ να επιτύχει την κλιματική ουδετερότητα το 2050.

Στους κόλπους του σχεδίου αυτού για το κλίμα, πολλά κείμενα του οποίου βρίσκονται ακόμη υπό διαπραγμάτευση, η αγροτική πτυχή που προβλέπει την ενίσχυση των περιβαλλοντικών κανόνων, αποτελεί στόχο της οργής του αγροτικού κόσμου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ ζητά εξηγήσεις για την απαγόρευση της σημαίας της στην Eurovision

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Ερίκ Μαμέρ, σχολίασε κατά τη σημερινή ενημέρωση ότι «είναι πολύ λυπηρό που δεν επέτρεψαν την επίδειξη της σημαίας που είναι σημαία όλων των μελών της ΕΕ και άλλων μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης».
Evropaiki Enosi, EU, European Union
ΔΙΕΘΝΗ

Τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας σε πλατφόρμες ενέκρινε το ΕΚ

Η οδηγία υποχρεώνει τις χώρες της ΕΕ να θεσπίσουν ανατρέψιμο νομικό τεκμήριο απασχόλησης σε εθνικό επίπεδο, με στόχο τη διόρθωση της ανισορροπίας ισχύος μεταξύ της ψηφιακής πλατφόρμας εργασίας και του προσώπου που εκτελεί την εργασία.
ΔΙΕΘΝΗ

Τα δυνατά «χαρτιά» και οι αδυναμίες της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας

Έκθεση της Κομισιόν, αναλύει τις εξελίξεις σε 9 τομείς που θεωρεί κομβικούς για την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων το 2022, στους οποίους περιλαμβάνει και τη λειτουργία της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς.