ΓΔ: 1411.06 -1.90% Τζίρος: 74.76 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:37:30 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
borrell
Φώτο: Shutterstock

Μπορέλ: «Ασπίδες» η ευρωπαϊκή επιχείρηση στην Ερυθρά Θάλασσα

O Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ εξέφρασε την ελπίδα ότι η επιχείρηση θα μπορούσε να ξεκινήσει στις 17 Φεβρουαρίου, ενώ θα πρέπει να αποφασιστεί ποια χώρα θα έχει τη διοίκηση.

«Ασπίδες» ( Αspides) θα ονομάζεται η ευρωπαϊκή επιχείρηση κατά των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ προσερχόμενος στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες.

«Ασπίδες», δηλαδή «προστασία των πλοίων» εξήγησε ο κ. Μπορέλ. Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει στις 17 Φεβρουαρίου. Παράλληλα, τόνισε ότι πρέπει να αποφασιστεί ποια χώρα θα έχει τη διοίκηση, πού θα είναι η έδρα και τι θα παρέχουν τα κράτη-μέλη.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, υπάρχει συζήτηση για αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας όσον αφορά στη διοίκηση.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας κατά την προσέλευσή του στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες δήλωσε:

«Θα μιλήσουμε σήμερα, εκτός από την Ουκρανία, για την Ευρωπαϊκή Αμυντική Βιομηχανία, κάτι που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ελλάδα. Αφενός μεν, για να δούμε τι ευκαιρίες υπάρχουν για την ενίσχυση της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, αλλά και για να δούμε τι συμβατότητες μπορεί να δημιουργηθούν για το Ελληνικό Σύστημα Αμυντικής Καινοτομίας το οποίο προσπαθούμε να δημιουργήσουμε. Επίσης, θα συζητήσουμε για την Ευρωπαϊκή Επιχείρηση στην Ερυθρά Θάλασσα και θα  προτείνω, θα προσφέρω, να αναλάβει η Ελλάδα τη Διοίκηση της Επιχείρησης, όπως επίσης θα προσφέρω το Στρατηγείο της Λάρισας ως Στρατηγείο για την Επιχείρηση».

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα αυτό τον μήνα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, είχε ανακοινώσει ότι ελληνική φρεγάτα θα αποπλεύσει για την Ερυθρά Θάλασσα αφού έχει πλήρως προετοιμαστεί και ο ρόλος της εξαρτάται από τη συνολική δύναμη και την κατανομή των ρόλων.

Επανέλαβε δε, ότι «δεν είναι μία φρεγάτα που μετέχει σε μια ξένη αποστολή. Είναι μία φρεγάτα που μετέχει στην προστασία των ζωτικών συμφερόντων της πατρίδας μας».

Η υποψήφια φρεγάτα είναι η ΥΔΡΑ για συμμετοχή στην επιχείρηση διασφάλισης της διεθνούς ναυσιπλοΐας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Zakharova, Zaharova, Russia, Rossia
ΔΙΕΘΝΗ

Ζαχάροβα: Επώδυνη απάντηση στην ΕΕ για τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία

Η G7, η Ομάδα των Επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, και η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζουν πώς να χρησιμοποιήσουν τα κέρδη που προέρχονται από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν δεσμευτεί στη Δύση.
ΔΙΕΘΝΗ

Σιλιάνοφσκα: Έχω το προσωπικό δικαίωμα να χρησιμοποιώ τον όρο «Μακεδονία»

Η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, κατά την ορκωμοσία της, στις 12 Μαϊου αποκάλεσε τη χώρα «Μακεδονία», παρά το γεγονός ότι στο κείμενο του όρκου που της υπαγορεύτηκε, η χώρα αναφερόταν «Βόρεια Μακεδονία».
businessdaily-Houthi-Yemen
ΔΙΕΘΝΗ

Οι Χούθι εκτόξευσαν ρουκέτα κατά αμερικανικού αεροπλανοφόρου

Όπως ανακοίνωσαν οι αντάρτες της Υεμένης, η επίθεση στο αεροπλανοφόρο Αιζενχάουερ ήταν σε απάντηση των επιθέσεων στην πόλη λιμάνι Χοντέιντα στην Ερυθρά Θάλασσα. Καμία ζημιά δεν αναφέρθηκε από την επίθεση.
ΔΙΕΘΝΗ

Βομβαρδισμοί των ΗΠΑ και Βρετανίας σε στρατηγικές θέσεις των Χούθι

Οι βομβαρδισμοί πραγματοποιήθηκαν σε διάφορους τομείς της χώρας, ιδίως στη Χοντάιντα, όπου βρίσκεται λιμάνι στρατηγικής σημασίας, σε δεύτερο λιμάνι, νοτιότερα, καθώς και στην πρωτεύουσα Σανάα.