ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Χούθι: Οι σιίτες αντάρτες που έγιναν απειλή στην παγκόσμια οικονομία

Οι αντάρτες που υποστηρίζονται από το Ιράν έχουν καταφέρει να βγουν νικητές στον εμφύλιο της Υεμένης, παρά την παρέμβαση της Σαουδικής Αραβίας. Απειλούν εμπορικά πλοία και θέλουν να χτυπήσουν το Ισραήλ.

Βρίσκονται σχεδόν καθημερινά στα πρωτοσέλιδα του παγκόσμιου Τύπου. Οι αντάρτες Χούθι έχουν αναταράξει την παγκόσμια οικονομία, στοχεύοντας τα πλοία που περνούν από την Ερυθρά Θάλασσα, αναγκάζοντας τις εταιρείες να επαναφέρουν σε ενεργό δράση θαλάσσιες διαδρομές που είχαν μείνει «νεκρές» εδώ και πολλές δεκαετίες. 

Την ίδια ώρα η Δύση, με πρωταγωνιστές ΕΕ και ΗΠΑ στρέφονται εναντίον τους, με δεδομένη και την αμέριστη στήριξη, με κάθε μέσο, που τους παρέχει το Ιράν, αναζωπυρώνοντας φόβους για μία ευρύτερη σύρραξη στη Μέση Ανατολή, σε μία περίοδο που οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι παραμένουν ισχυρή, ενώ συνεχίζεται και ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. 

Η σύρραξη μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ επανάφερε τους Χούθι στο προσκήνιο, με δεδομένο ότι το Ισραήλ είναι ο αιώνιος εχθρός του Ιράν και ως εκ τούτου και των εν λόγω ανταρτών, ενώ μέχρι πρότινος αποτελούσαν ένα «εσωτερικό» θέμα της πολύπαθης Υεμένης. 

Ποιοι είναι οι Χούθι 

Πρόκειται για αντάρτες που κατέλαβαν την πρωτεύουσα της Υεμένης, Σαναά, το 2014, ξεκινώντας έναν εμφύλιο πόλεμο που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Οι Χούθι, μέλη μιας φυλής που κατάγεται από τη βορειοδυτική επαρχία Saada της Υεμένης, είναι οπαδοί του κλάδου Zaidi του σιιτικού Ισλάμ, ο οποίος υπολογίζεται ότι αντιπροσωπεύει το 25% του πληθυσμού της χώρας. Μετά την ενοποίηση της Βόρειας Υεμένης και της Νότιας Υεμένης το 1990, οι Χούθι διεξήγαγαν μια σειρά εξεγέρσεων πριν καταλάβουν με επιτυχία την πρωτεύουσα. 

Οι αναλυτές σημειώνουν ότι λαμβάνουν εκπαίδευση, τεχνική εμπειρογνωμοσύνη και ολοένα και πιο εξελιγμένα όπλα - συμπεριλαμβανομένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών και βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων κρουζ - από το Ιράν και τη λιβανέζικη σύμμαχό του, τη Χεζμπολάχ. Οι ΗΠΑ το 2021 ανακάλεσαν τον χαρακτηρισμό των Χούθι ως τρομοκρατική ομάδα, επειδή ανησυχούσαν ότι η επισήμανση αυτή θα έβλαπτε την πρόσβαση των πολιτών της Υεμένης σε βασικά αγαθά, όπως τρόφιμα και καύσιμα. Τελικά στα μέσα Ιανουαρίου η αμερικανική κυβέρνηση ανέφερε ότι θα επαναφέρει τον χαρακτηρισμό.

Επιπρόσθετα το 2011, η εξέγερση της Αραβικής Άνοιξης ανάγκασε τον κυβερνήτη της Υεμένης, Αλί Αμπντάλα Σάλεχ, να παραιτηθεί μετά από τρεις δεκαετίες στην εξουσία. Στο πλαίσιο μιας μεταβατικής συμφωνίας που υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Αμπντ Ραμπούχ Μανσούρ Χαντί τον αντικατέστησε και οι συνομιλίες έθεσαν τις βάσεις για μια συνταγματική συνέλευση και νέες εκλογές. Οι Χούθι, ωστόσο, απέρριψαν ένα σχέδιο ομοσπονδίας που προέκυψε από αυτές τις συζητήσεις. Το 2014, η κυβέρνηση μείωσε τις επιδοτήσεις καυσίμων, προκαλώντας διαμαρτυρίες, και οι Χούθι εκτόπισαν την κυβέρνηση του Χάντι, οι δυνάμεις του οποίου διατηρούν τον έλεγχο του ανατολικού τμήματος της χώρας.

Το 2015, η Σαουδική Αραβία επενέβη στον πόλεμο για λογαριασμό της κυβέρνησης του Χάντι. Η βία έχει καταστρέψει τους απλούς πολίτες, οι οποίοι λένε ότι μεταξύ των αεροπορικών επιδρομών, της οικονομικής κατάρρευσης και της αυξανόμενης πείνας, η ζωή έχει γίνει σχεδόν αφόρητη.

Οι Χούθι έχουν κηρύξει το Ισραήλ ως τον απόλυτο εχθρό. Σε τηλεοπτική δήλωση τον Οκτώβριο, μετά την απόπειρα επιθέσεων με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά του Ισραήλ, ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι, Yahya Saree, δήλωσε ότι το κίνημα στόχευε τη χώρα «προς υποστήριξη των καταπιεσμένων αδελφών μας στην Παλαιστίνη» και δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν «μέχρι να σταματήσει η ισραηλινή επιθετικότητα».

Πόσο, όμως, αληθινές είναι οι απειλές τους; Οι Χούθι ισχυρίζονται ότι διαθέτουν έναν πύραυλο υγρού καυσίμου που θα μπορούσε να έχει βεληνεκές 1.350-1.950 χιλιομέτρων, αρκετό για να θέσει δυνητικά το Ισραήλ σε απόσταση βολής. Λένε, επίσης, ότι έχουν δοκιμάσει με επιτυχία υπερηχητικούς πυραύλους, ενώ στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου χρησιμοποίησαν πυραύλους με εμβέλεια έως 1.200 χλμ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ο ηγέτης των Χούθι απειλεί με επιθέσεις κατά αμερικανικών πολεμικών πλοίων

Αν οι ΗΠΑ ξεκινήσουν να αναμειγνύονται περισσότερο, οι Χούθι «δεν θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια και θα θέσουν στο στόχαστρο και τα πολεμικά αμερικανικά πλοία και τα συμφέροντά τους με πυραύλους», είπε ο αλ Χούθι, σε ομιλία του.
Russia, Rossia, Sanctions, Kiroseis
ΔΙΕΘΝΗ

Κάνουν δύσκολη τη ζωή των Ρώσων οι κυρώσεις και τα capital controls

Στην εσωτερική αγορά κυκλοφορούν άφθονα ρούβλια, αλλά έχουν κοπεί οι αναλήψεις συναλλάγματος. Στο εξωτερικό, οι Ρώσοι δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν κάρτες Visa και Mastercard, ενώ έχει περιορισμένη αποδοχή η ρωσική Mir.