ΓΔ: 1452.28 0.44% Τζίρος: 85.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ρωσία: Παραβίασε τμήματα της συνθήκης του ΟΗΕ κατά της τρομοκρατίας

Η Ουκρανία είχε καταθέσει την αγωγή στο Διεθνές Δικαστήριο, το 2017, κατηγορώντας τη Ρωσία ότι παραβιάζει μια συνθήκη κατά της τρομοκρατίας χρηματοδοτώντας φιλορώσους αυτονομιστές στην Ουκρανία.

Οι δικαστές του ανώτατου δικαστηρίου του ΟΗΕ αποφάνθηκαν σήμερα ότι η Ρωσία παραβίασε στοιχεία της συνθήκης του ΟΗΕ κατά της τρομοκρατίας, αλλά αρνήθηκαν να αποφανθούν σε σχέση με τους ισχυρισμούς του Κιέβου ότι η Μόσχα ευθύνεται για την κατάρριψη της πτήσης MH17 των Μαλαισιανών Αερογραμμών (Malaysia Airlines) πάνω από την ανατολική Ουκρανία στις 17 Ιουλίου 2014.

Στην ίδια απόφαση, οι δικαστές του Διεθνούς Δικαστηρίου διαπίστωσαν ότι η Ρωσία παραβίασε μια συνθήκη κατά των διακρίσεων, καθώς δεν υποστήριξε την εκπαίδευση στην ουκρανική γλώσσα στην Κριμαία μετά την προσάρτηση της χερσονήσου το 2014.

Οι αποφάσεις αποτέλεσαν νομικό πλήγμα για το Κίεβο. Το δικαστήριο απέρριψε τα αιτήματα της Ουκρανίας να διατάξει αποζημιώσεις και για τις δύο παραβιάσεις και διέταξε μόνο τη Ρωσία να συμμορφωθεί με τις συνθήκες.

Η Ουκρανία είχε καταθέσει την αγωγή στο Διεθνές Δικαστήριο, το 2017, κατηγορώντας τη Ρωσία ότι παραβιάζει μια συνθήκη κατά της τρομοκρατίας χρηματοδοτώντας φιλορώσους αυτονομιστές στην Ουκρανία.

Οι δικαστές του δικαστηρίου είπαν ότι η Μόσχα παραβίασε την αντιτρομοκρατική συνθήκη του ΟΗΕ, καθώς δεν διερεύνησε αληθοφανείς ισχυρισμούς ότι ορισμένα κονδύλια εστάλησαν από τη Ρωσία στην Ουκρανία για να χρηματοδοτήσουν ενδεχομένως τρομοκρατικές δραστηριότητες.

Η επιτροπή των 16 δικαστών διέταξε τη Ρωσία να διερευνήσει κάθε αληθοφανή ισχυρισμό για χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, αλλά απέρριψε το αίτημα του Κιέβου για αποζημιώσεις.

Το δικαστήριο αρνήθηκε να αποφασίσει για την κατάρριψη του αεροσκάφους της πτήσης MH17, δηλώνοντας ότι οι παραβιάσεις που αφορούν τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας αφορούσαν μόνο τη νομισματική και οικονομική στήριξη και όχι την προμήθεια όπλων ή την εκπαίδευση όπως ισχυρίζεται η Ουκρανία.

Η Ουκρανία ισχυρίσθηκε ότι στην περίπτωση της πτήσης MH17, η Ρωσία εφοδίασε το πυραυλικό σύστημα που κατέρριψε το αεροσκάφος, αλλά δεν είχε ισχυρισθεί ότι υπήρχε οικονομική υποστήριξη σε αυτήν την περίπτωση.

Στην ακροαματική διαδικασία στο δικαστήριο της Χάγης τον περασμένο Ιούνιο, η Ρωσία απέρριψε τους ισχυρισμούς της Ουκρανίας ότι η ίδια δημιούργησε και ελέγχει τους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία ως μύθο και «ασύστολα ψέματα».

Στην υπόθεση, η οποία έχει διαρκέσει σχεδόν επτά χρόνια, το Κίεβο κατηγορούσε την Ρωσία ότι εξόπλισε και χρηματοδότησε τις φιλορωσικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των μαχητών που κατέρριψαν το αεροσκάφος της πτήσης ΜΗ-17 τον Ιούλιο του 2014 σκοτώνοντας όλους τους 298 επιβαίνοντες, επιβάτες και πλήρωμα.

Τον Νοέμβριο του 2022 ολλανδικό δικαστήριο καταδίκασε ερήμην δύο Ρώσους κι έναν Ουκρανό σε ισόβια κάθειρξη για τον ρόλο τους στην κατάρριψη του αεροσκάφους.

Στην Κριμαία, η Ουκρανία είχε πει ότι η Ρωσία προσπαθεί να εξαλείψει τον πολιτισμό των Τατάρων και των Ουκρανών. Το δικαστήριο απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς που αφορούσαν τους Τατάρους, αλλά έκρινε ότι η Μόσχα δεν έκανε αρκετά για να υποστηρίξει την εκπαίδευση στην ουκρανική γλώσσα.

Οι αποφάσεις του δικαστηρίου είναι τελεσίδικες και δεν μπορούν να εφεσιβληθούν, αλλά το δικαστήριο δεν έχει τρόπο να επιβάλει τις αποφάσεις του.

Την Παρασκευή, το Διεθνές Δικαστήριο θα αποφανθεί για μια άλλη υπόθεση στην οποία η Ουκρανία κατηγορεί τη Μόσχα ότι εφαρμόζει ψευδώς τη Σύμβαση Γενοκτονίας του 1948 για να δικαιολογήσει την εισβολή της στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Μεγάλη αύξηση θανάτων και τραυματισμών αμάχων στην Ουκρανία τον Μάρτιο

«Η αύξηση των απωλειών αμάχων τον Μάρτιο οφείλεται κυρίως στις πυραυλικές επιθέσεις των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων σε όλη την Ουκρανία και σε αυξημένο αριθμό αεροπορικών βομβαρδισμών κοντά στην πρώτη γραμμή», ανέφερε η υπηρεσία του ΟΗΕ.
ΔΙΕΘΝΗ

Αντιδράσεις από Ρωσία στις προτάσεις ΟΗΕ για τη συμφωνία για τα σιτηρά

Ως μη ρεαλιστικές χαρακτηρίζει τις προτάσεις του ΓΓ του ΟΗΕ Α. Γκουτιέρες ο Ρώσος υπ. Εξωτερικών Σ. Λαβρόφ που επανέλαβε ότι η η Μόσχα θα επαναφέρει τη συμφωνία, αν ικανοποιηθούν τα αιτήματα που έχει θέσει.