ΓΔ: 1452.28 0.44% Τζίρος: 85.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

ΟΗΕ: Έγκριση για προσφυγή της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας

Η Ουκρανία έφερε την υπόθεση ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, μερικές ημέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Οι δικαστές του Διεθνούς Δικαστηρίου του ΟΗΕ αποφάσισαν σήμερα ότι η προσφυγή της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας την οποία κατηγορεί ότι παραβίασε το διεθνές δίκαιο λέγοντας ότι η εξαπέλυσε την εισβολή για να σταματήσει μια φερόμενη γενοκτονία, μπορεί να προχωρήσει.

Η Ουκρανία έφερε την υπόθεση ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, μερικές ημέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Αν και η υπόθεση περιστρέφεται γύρω από τη Συνθήκη περί Γενοκτονίας του 1948, το Κίεβο δεν κατηγορεί τη Μόσχα για διάπραξη γενοκτονίας στην Ουκρανία. Υποστηρίζει ότι η Ρωσία παραβίασε τη συνθήκη περί γενοκτονίας με το να δικαιολογήσει την εισβολή λέγοντας πως έπρεπε να σταματήσει μια φερόμενη γενοκτονία Ρωσόφωνων στην ανατολική Ουκρανία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Μεγάλη αύξηση θανάτων και τραυματισμών αμάχων στην Ουκρανία τον Μάρτιο

«Η αύξηση των απωλειών αμάχων τον Μάρτιο οφείλεται κυρίως στις πυραυλικές επιθέσεις των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων σε όλη την Ουκρανία και σε αυξημένο αριθμό αεροπορικών βομβαρδισμών κοντά στην πρώτη γραμμή», ανέφερε η υπηρεσία του ΟΗΕ.
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Παραβίασε τμήματα της συνθήκης του ΟΗΕ κατά της τρομοκρατίας

Η Ουκρανία είχε καταθέσει την αγωγή στο Διεθνές Δικαστήριο, το 2017, κατηγορώντας τη Ρωσία ότι παραβιάζει μια συνθήκη κατά της τρομοκρατίας χρηματοδοτώντας φιλορώσους αυτονομιστές στην Ουκρανία.
ΔΙΕΘΝΗ

Αντιδράσεις από Ρωσία στις προτάσεις ΟΗΕ για τη συμφωνία για τα σιτηρά

Ως μη ρεαλιστικές χαρακτηρίζει τις προτάσεις του ΓΓ του ΟΗΕ Α. Γκουτιέρες ο Ρώσος υπ. Εξωτερικών Σ. Λαβρόφ που επανέλαβε ότι η η Μόσχα θα επαναφέρει τη συμφωνία, αν ικανοποιηθούν τα αιτήματα που έχει θέσει.