ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:26:38
Φώτο: Shutterstock

ΟΗΕ: Συγκροτείται ανεξάρτητη επιτροπή για την αξιολόγηση της Unrwa

Περίπου 15 από τους πιο σημαντικούς δωρητές της Unrwa, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, ανέστειλαν τη χρηματοδότηση μετά τις ισραηλινές κατηγορίες που ενέπλεκαν 12 από τα 13.000 μέλη του προσωπικού της.

 

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες ανακοίνωσε σήμερα τη συγκρότηση ανεξάρτητης επιτροπής, με έργο αυτής την αξιολόγηση της «ουδετερότητας» της κύριας υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, της Unrwa, και της λειτουργίας της μετά τις κατηγορίες εις βάρος εργαζομένων της υπηρεσίας.

Επικεφαλής της επιτροπής αυτής θα είναι η πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά και η επιτροπή θα συνεργαστεί με τρία ερευνητικά κέντρα (Ινστιτούτο Raoul Wallenberg στη Σουηδία, Ινστιτούτο Chr. Michelsen στη Νορβηγία και Δανικό Ινστιτούτο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (DIHR), τονίζεται σε δελτίο Τύπου.

Περίπου 15 από τους πιο σημαντικούς δωρητές της Unrwa, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, ανέστειλαν τη χρηματοδότηση μετά τις ισραηλινές κατηγορίες που ενέπλεκαν 12 από τα 13.000 μέλη του προσωπικού της, με αποτέλεσμα η υπηρεσία να προειδοποιήσει την περασμένη εβδομάδα πως μπορεί να αναγκαστεί να σταματήσει τη λειτουργία της μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.

Στόχος της επιτροπής αξιολόγησης που ορίστηκε σήμερα είναι να «προσδιορίσει εάν η υπηρεσία κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να διασφαλίσει την ουδετερότητά της και να δώσει απαντήσεις σε κατηγορίες για σοβαρές καταχρήσεις αν κάτι τέτοιο ισχύει».

Η επιτροπή πρέπει να υποβάλει στον Αντόνιο Γκουτέρες μια προσωρινή έκθεση έως τα τέλη Μαρτίου και, στη συνέχεια, μέχρι τα τέλη Απριλίου μια τελική έκθεση, η οποία θα πρέπει, ειδικότερα, αν είναι απαραίτητο, να κάνει συστάσεις για «βελτίωση και ενίσχυση» των υφιστάμενων μηχανισμών.

Ο Γενικός Γραμματέας «σημειώνει ότι αυτές οι κατηγορίες έρχονται σε μια στιγμή που η Unrwa, ο σημαντικότερος οργανισμός του ΟΗΕ στην περιοχή, εργάζεται κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες για να βοηθήσει τους δύο εκατομμύρια κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας που εξαρτώνται από την επιβίωσή τους εν μέσω μιας από τις χειρότερες και πιο περίπλοκες ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο».

Η ανεξάρτητη αξιολόγηση θα πραγματοποιηθεί παράλληλα με μια εσωτερική έρευνα του ΟΗΕ που ξεκίνησε τον Ιανουάριο μετά τις κατηγορίες κατά των 12 εργαζομένων της Unrwa.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ εκφράζει στήριξη στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο μετά τις κυρώσεις των ΗΠΑ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επαναβεβαιώνει τη στήριξή της στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, αντιδρώντας στις κυρώσεις ΗΠΑ, και δηλώνει πως θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας και απρόσκοπτης λειτουργίας του.
Μάρκο Ρούμπιο ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Ρούμπιο: Ελλάδα πρότυπο συμμάχου - Θέλουμε ισχυρή Ευρώπη

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάρκο Ρούμπιο χαρακτήρισε την Ελλάδα «σύμμαχο πρότυπο» των ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας τη σημασία ισχυρών ευρωπαϊκών εταίρων και τη στενή συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ σε ευρύτερο πλαίσιο ενίσχυσης του ΝΑΤΟ.
Σάκης Αρναούτογλου ομιλία Ευρωκοινοβούλιο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σ. Αρναούτογλου: Η Ευρώπη δεν πρέπει να εξαρτάται από ΗΠΑ ή Κίνα

Ο ευρωβουλευτής Σάκης Αρναούτογλου τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να ακολουθήσει αυτόνομη στρατηγική έναντι της Κίνας, υπερασπίζοντας αξίες και συμφέροντα χωρίς νέα Ψυχροπολεμικά σύνδρομα, ζητώντας αυτοπεποίθηση και καθαρούς κανόνες.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Δύο μέλη της ιρανικής αποστολής στον ΟΗΕ απελάθηκαν

Οι ΗΠΑ απέλασαν δύο μέλη της ιρανικής αντιπροσωπείας στα Ηνωμένα Έθνη που αγνόησαν εντολή να φύγουν μετά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπως ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η απόφαση ακολουθεί σχετική ενημέρωση από το Ιράν.
Σημαία Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Κίνδυνος για τα δικαιώματα μεταναστών από απελάσεις των ΗΠΑ

Εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ προειδοποιούν πως το πρόγραμμα απελάσεων των ΗΠΑ σε τρίτες χώρες θέτει τους απελαθέντες σε αυξημένο κίνδυνο βασανιστηρίων, διώξεων και παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μέσω μυστικών συμφωνιών.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ διαθέτει 710 εκατ. ευρώ για πληγέντες από κρίσεις και καταστροφές

Η ΕΕ θα διαθέσει 710 εκατ. ευρώ για να στηρίξει πληγέντες από κρίσεις, φυσικές καταστροφές ή συγκρούσεις, κυρίως στην Αφρική, ανακοίνωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.