ΓΔ: 1380.65 -0.03% Τζίρος: 32.07 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:59:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
borrell
Φώτο: Shutterstock

Νέο πακέτο κυρώσεων ΕΕ για Ρωσία, πρώτη φορά σε τουρκικές εταιρείες

Πρόκειται για το 13ο «πακέτο» κυρώσεων που επιβάλλεται από την Ένωση, με στόχο να «παγώσει» η ανάπτυξη της στρατιωτικής δύναμης της Μόσχας.

Το πράσινο φως έδωσε το Συμβούλιο της Ευρώπης στο 13ο διαδοχικό πακέτο κυρώσεων ενάντια στη Ρωσία, λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία, η οποία χαρακτηρίζεται ως «παράνομη και άδικη». 

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που στις κυρώσεις εντάσσονται και μη ρωσικές εταιρείες, καθώς τα μέτρα αφορούν και επιχειρήσεις από Ινδία, Σρι Λάνκα, Κίνα, Σερβία, Καζακστάν, Ταϊλάνδη και Τουρκία.

«Καθώς φτάνουμε στη θλιβερή επέτειο των δύο ετών από τότε που ο Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκίνησε την πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να ασκεί πίεση στη Ρωσία. Σήμερα, αυστηροποιούμε περαιτέρω τα περιοριστικά μέτρα κατά του στρατιωτικού και αμυντικού τομέα της Ρωσίας, στοχεύοντας περαιτέρω οντότητες σε τρίτες χώρες που προμηθεύουν εξοπλισμό, καθώς και τους υπεύθυνους για την παράνομη απέλαση και στρατιωτική επανεκπαίδευση ουκρανικών παιδιών. Παραμένουμε ενωμένοι στην αποφασιστικότητά μας να τσακίσουμε την πολεμική μηχανή της Ρωσίας και να βοηθήσουμε την Ουκρανία να κερδίσει τον νόμιμο αγώνα της για αυτοάμυνα και να αποκαταστήσει την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της», επεσήμανε ο Ζοζέφ Μπορέλ, Ύπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας της Ένωσης.

Κυρώσεις σε πρόσωπα – οντότητες 

Το Συμβούλιο αποφάσισε να επιβάλει περιοριστικά μέτρα σε επιπλέον 106 φυσικά πρόσωπα και 88 οντότητες που ευθύνονται για ενέργειες που υπονομεύουν ή απειλούν την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας.

Οι νέοι κατάλογοι που συμφωνήθηκαν στοχεύουν κυρίως στον στρατιωτικό και αμυντικό τομέα και σε συνδεόμενα άτομα, συμπεριλαμβανομένων όσων εμπλέκονται στην προμήθεια οπλισμού στη Ρωσία, καθώς και σε μέλη του δικαστικού σώματος, τοπικούς πολιτικούς και άτομα που είναι υπεύθυνα για την παράνομη απέλαση και στρατιωτική επανεκπαίδευση ουκρανικών παιδιών.

Συνολικά, τα περιοριστικά μέτρα της ΕΕ όσον αφορά ενέργειες που υπονομεύουν ή απειλούν την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας εφαρμόζονται πλέον σε πάνω από 2.000 άτομα και οντότητες συνολικά.

Τα πρόσωπα που έχουν χαρακτηριστεί υπόκεινται σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και απαγορεύεται στους πολίτες και τις εταιρείες της ΕΕ να τους διαθέσουν κεφάλαια. Τα φυσικά πρόσωπα υπόκεινται επιπλέον σε ταξιδιωτική απαγόρευση, η οποία τους εμποδίζει να εισέρχονται ή να διέρχονται από τα εδάφη της ΕΕ.

Εισαγωγές και εξαγωγές

Το Συμβούλιο πρόσθεσε 27 νέες οντότητες στον κατάλογο εκείνων που υποστηρίζουν άμεσα το στρατιωτικό και βιομηχανικό σύμπλεγμα της Ρωσίας στον επιθετικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας. 

Θα υπόκεινται σε αυστηρότερους εξαγωγικούς περιορισμούς όσον αφορά τα αγαθά και τις τεχνολογίες διπλής χρήσης, καθώς και τα αγαθά και την τεχνολογία που ενδέχεται να συμβάλουν στην τεχνολογική ενίσχυση του ρωσικού τομέα άμυνας και ασφάλειας.

Ορισμένες από αυτές τις οντότητες βρίσκονται σε τρίτες χώρες (Ινδία, Σρι Λάνκα, Κίνα, Σερβία, Καζακστάν, Ταϊλάνδη και Τουρκία) και έχουν εμπλακεί στην καταστρατήγηση των εμπορικών περιορισμών, ενώ άλλες είναι ρωσικές οντότητες που εμπλέκονται στην ανάπτυξη, παραγωγή και προμήθεια ηλεκτρονικών εξαρτημάτων για το στρατιωτικό και βιομηχανικό σύμπλεγμα της Ρωσίας. Επιπλέον, η σημερινή απόφαση διευρύνει τον κατάλογο των απαγορευμένων ειδών που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην τεχνολογική ενίσχυση του τομέα άμυνας και ασφάλειας της Ρωσίας, προσθέτοντας εξαρτήματα για την ανάπτυξη και παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV).

Τέλος, η ΕΕ εισήγαγε περαιτέρω περιορισμούς στις εξαγωγές αγαθών που συμβάλλουν ιδιαίτερα στην ενίσχυση των ρωσικών βιομηχανικών δυνατοτήτων, όπως οι ηλεκτρικοί μετασχηματιστές.

Σίδηρος και χάλυβας

Η σημερινή απόφαση προσθέτει το Ηνωμένο Βασίλειο στον κατάλογο των χωρών εταίρων που εφαρμόζουν σειρά περιοριστικών μέτρων στις εισαγωγές σιδήρου και χάλυβα από τη Ρωσία, καθώς και σειρά μέτρων ελέγχου των εισαγωγών που είναι ουσιαστικά ισοδύναμα με εκείνα της ΕΕ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

trapezes-banks
ΔΙΕΘΝΗ

Τραπεζικές ενστάσεις στο σχέδιο της ΕΕ για κατάσχεση ρωσικών κεφαλαίων

Αρκετές δυτικές τράπεζες εκφράζουν φόβους ότι μπορεί να βρεθούν υπόλογες στη Ρωσία, αν αναμιχθούν σε οποιαδήποτε μεταφορά χρημάτων στην Ουκρανία και ότι μπορεί να διαβρωθεί το τραπεζικό σύστημα.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ουκρανία τριπλασίασε την παραγωγή όπλων τον τελευταίο χρόνο

Παρά την αύξηση της παραγωγής όπλων το Κίεβο βλέπει περίπου το 50% των δυτικών παραδόσεων όπλων να μην φθάνουν εγκαίρως, με τον Ζελένσκι να καλεί για περισσότερα συστήματα άμυνας και μαχητικά αεροπλάνα.
ΔΙΕΘΝΗ

Γιατί δεν υπάρχει περίπτωση εξεύρεσης ειρηνευτικής λύσης στην Ουκρανία

Για το Κίεβο, είναι αδιανόητο να διαπραγματευθεί όσο τα ρωσικά στρατεύματα δεν έχουν αποσυρθεί από τα εδάφη που έχουν καταλάβει. Πώς επηρεάζουν οι αμερικανικές εκλογές τις κινήσεις του Πούτιν.