ΓΔ: 1400.61 -1.12% Τζίρος: 124.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

ΟΗΕ: Καταδικάζει τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων σε Γάζα και Ισραήλ

«Η βαθιά εδραιωμένη ατιμωρησία, την οποία διαπιστώνει η Ύπατη Αρμοστεία εδώ και δεκαετίες, δεν μπορεί να επιτραπεί να συνεχιστεί» δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα καταδίκασε σήμερα «τις ωμές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλα τα μέρη» στο Ισραήλ, στη Γάζα και στη Δυτική Όχθη, ζητώντας να αποδοθεί δικαιοσύνη και οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν.

«Η δικαιοσύνη είναι μια αναγκαία προϋπόθεση προκειμένου να τεθεί τέλος στους κύκλους της βίας και οι Παλαιστίνιοι και οι Ισραηλινοί να μπορέσουν να λάβουν σημαντικά μέτρα προς την ειρήνη», δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ, κατά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης των υπηρεσιών του για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ισραήλ, στη Γάζα και στη Δυτική Όχθη για μια περίοδο 12 μηνών έως τις 31 Οκτωβρίου 2023.

«Η βαθιά εδραιωμένη ατιμωρησία, την οποία διαπιστώνει η Ύπατη Αρμοστεία εδώ και δεκαετίες, δεν μπορεί να επιτραπεί να συνεχιστεί. Όλα τα μέρη πρέπει να λογοδοτήσουν για τις παραβιάσεις που έχουν διαπιστωθεί στη διάρκεια 56 ετών κατοχής, 16 ετών αποκλεισμού της Γάζας και μέχρι σήμερα», υπογράμμισε ο Τουρκ, στην ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης της έκθεσης.

Η έκθεση εξηγεί πως οι μαχητές της Χαμάς και άλλων παλαιστινιακών ένοπλων ομάδων διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στη διάρκεια των χωρίς προηγούμενο επιθέσεων που εξαπέλυσαν στο ισραηλινό έδαφος στις 7 και 8 Οκτωβρίου.

Οι ομάδες αυτές «διέπραξαν σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου σε μεγάλη κλίμακα στις 7 και 8 Οκτωβρίου. Πρόκειται κυρίως για επιθέσεις εναντίον αμάχων, ανθρωποκτονίες εκ προθέσεως και κακομεταχείριση αμάχων, καταστροφές περιουσιών πολιτικού χαρακτήρα και συλλήψεις ομήρων, που αποτελούν εγκλήματα πολέμου», υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

Αντίθετα, η Ύπατη Αρμοστεία αναφέρει πως οι κατηγορίες «σύμφωνα με τις οποίες μέλη παλαιστινιακών ένοπλων ομάδων και άλλοι διέπραξαν βιασμούς, σεξουαλικές επιθέσεις και βασανιστήρια απαιτούν μια έρευνα περισσότερο εις βάθος και οι δράστες θα πρέπει να λογοδοτήσουν πλήρως σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Ο ΟΗΕ κατηγορήθηκε έντονα ότι καθυστέρησε πολύ να καταγγείλει τη σεξουαλική βία. Το Ισραήλ εκτιμά πως ήταν ιδιαίτερα ωμή και συστηματική απέναντι σε γυναίκες.

Τουλάχιστον 1.160 άνθρωποι σκοτώθηκαν, στην πλειονότητά τους άμαχοι, κατά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, σύμφωνα με καταμέτρηση του AFP με βάση επίσημα ισραηλινά στοιχεία.

Σε αντίποινα, το Ισραήλ ορκίστηκε να εξαλείψει το ισλαμιστικό κίνημα που κυβερνά τη Γάζα από το 2007, το οποίο θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με το Ισραήλ, 130 όμηροι εξακολουθούν κρατούνται στη Γάζα, εκ των οποίων 30 είναι νεκροί, σε σύνολο περίπου 250 ανθρώπων που απήχθησαν στις 7 Οκτωβρίου.

Σε ό,τι αφορά την απάντηση του Ισραήλ, η έκθεση εκτιμά πως «η επιλογή των μέσων και των μεθόδων του πολέμου οδήγησε σε τεράστια δεινά για τους Παλαιστινίους, κυρίως στη σφαγή αμάχων σε μεγάλη κλίμακα, σε μαζικούς και επαναλαμβανόμενους εκτοπισμούς, καταστροφή κατοικιών και στέρηση επαρκούς τροφής και άλλων απαραίτητων στοιχείων για τη ζωή».

«Οι γυναίκες και τα παιδιά υπέφεραν ιδιαίτερα. Κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου έχουν διαπραχθεί», υπογραμμίζει ακόμη η Ύπατη Αρμοστεία.

«Ο αποκλεισμός και πολιορκία που επιβλήθηκαν στη Γάζα συνιστούν συλλογική τιμωρία και μπορεί επίσης να αποτελούν χρήση του λιμού ως μεθόδου πολέμου, που αποτελούν αμφότερα εγκλήματα πολέμου».

Δεν αποκλείει οι ενέργειες αυτές να συνιστούν «άλλα σοβαρά εγκλήματα από την άποψη του διεθνούς δικαίου», αλλά υπογραμμίζει ότι αυτό δεν μπορεί να προσδιοριστεί παρά μόνο έπειτα από έρευνα που θα διεξαχθεί περισσότερο εις βάθος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Γκουτέρες: Έρευνα για τον θάνατο 196 εργαζόμενων σε οργανώσεις αρωγής

«Η ισραηλινή κυβέρνηση αναγνώρισε λάθη», επισήμανε ο Γκουτέρες. «Όμως, το βασικό πρόβλημα δεν είναι ποιος διέπραξε τα λάθη, είναι η στρατιωτική στρατηγική και οι διαδικασίες που εφαρμόστηκαν που επέτρεψαν τα λάθη».
united, nations, OHE
ΔΙΕΘΝΗ

Μπλόκο στην πώληση όπλων στο Ισραήλ λόγω Γάζας θέλει να βάλει ο ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ εξετάζει προσχέδιο απόφασης που ζητεί να ανασταλούν οι πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ. Για μεροληψία του Συμβουλίου κάνει λόγο η κυβέρνηση του Ισραήλ.
businessdaily-Gaza-Palestine
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Το Ισραήλ μπλοκάρει την πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

Όλες οι άδειες για οχηματοπομπές μεταφοράς βοήθειας προς το βόρειο τμήμα του θύλακα απορρίφθηκαν από τις ισραηλινές αρχές τις τελευταίες εβδομάδες, η τελευταία εξουσιοδότηση που δόθηκε ήταν στις 23 Ιανουαρίου.
ΔΙΕΘΝΗ

Οργή του Ισραήλ για αξιωματούχο του ΟΗΕ και δήλωσή του για τη Χαμάς

«Η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση για εμάς φυσικά, όπως γνωρίζετε. Είναι ένα πολιτικό κίνημα» ανέφερε ο επικεφαλής της υπηρεσίας ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ, του Μάρτιν Γκρίφιθς.