ΓΔ: 2313.62 1.49% Τζίρος: 644.53 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φωτο: Shutterstock

Την τουρκική οικονομία αναβάθμισε ο οίκος αξιολόγησης Fitch σε B+

Από τις 9 Σεπτεμβρίου 2023 που o Fitch αύξησε τις προοπτικές της Τουρκίας από αρνητικές σε σταθερές, η κεντρική της τράπεζα αύξησε περαιτέρω το επιτόκιο κατά 2.000 μονάδες βάσης στο 45%.

Η πιστοληπτική αξιολόγηση της Τουρκίας αναβαθμίστηκε από τον οίκο Fitch, καθώς η επιστροφή της κυβέρνησης στην ορθόδοξη οικονομική πολιτική μειώνει τους κινδύνους χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και τις πιέσεις στο ισοζύγιο πληρωμών. Η Fitch προχώρησε στην αναβάθμιση της αξιολόγησης της Τουρκίας κατά μία βαθμίδα, σε Β+ από Β με θετικές προοπτικές, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή.

Αναβάθμιση της τουρκικής οικονομίας

Η κίνηση αυτή «αντανακλά την αυξημένη εμπιστοσύνη στη διάρκεια και την αποτελεσματικότητα των πολιτικών που εφαρμόστηκαν μετά τη στροφή τον Ιούνιο του 2023, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης από την αναμενόμενη σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής, στη μείωση των μακροοικονομικών και εξωτερικών τρωτών σημείων», έγραψαν οι αναλυτές του διεθνούς οίκου αξιολόγησης.

Από τις 9 Σεπτεμβρίου 2023 που ο Fitch αύξησε τις προοπτικές της Τουρκίας από αρνητικές σε σταθερές, η κεντρική της τράπεζα αύξησε περαιτέρω το επιτόκιο κατά 2.000 μονάδες βάσης στο 45% και έλαβε πρόσθετα μέτρα σύσφιγξης για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού που τρέχει σχεδόν στο 70%, αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

Τα ακαθάριστα συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας αυξήθηκαν σε 80,5 δισ. δολάρια την 1η Μαρτίου, από 56,5 δισ. δολάρια στα τέλη Μαΐου, όταν η επανεκλογή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σηματοδότησε την έναρξη της αντιστροφής της πολιτικής. Τις τελευταίες εβδομάδες, τα αποθέματα δέχθηκαν πιέσεις από την αυξημένη ζήτηση ξένου συναλλάγματος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Απειλεί να υποβαθμίσει την Τουρκία η Fitch, σε «πολιορκία» η λίρα

Ο οίκος σημειώνει ότι ο νέος κεντρικός τραπεζίτης σε αντίθεση με τον προηγούμενο, δεν έχει βιογραφικό που θα αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας, ενώ η Commerzbank κρίνει αναγκαία την προσφυγή στο ΔΝΤ. Τι ζήτησε ο Ερντογάν από τους Τούρκους.
Σύριοι στρατιώτες όχημα
ΔΙΕΘΝΗ

Συρία: Μάχες στρατού-Κούρδων θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη με PKK

Οι συγκρούσεις μεταξύ συριακού στρατού και Κούρδων απειλούν τη διαδικασία ειρήνευσης ανάμεσα στην Τουρκία και το PKK. Εκπρόσωπος του PKK κατήγγειλε συνωμοσία και τόνισε τις συνέπειες στη Μέση Ανατολή, παρά την προσωρινή εκεχειρία.
Τούρκοι αστυνομικοί σκηνή
ΔΙΕΘΝΗ

Σοκ στην Κωνσταντινούπολη από ανεύρεση ακέφαλου πτώματος γυναίκας

Σοκ στην Κωνσταντινούπολη, όπου βρέθηκε ακέφαλο και ακρωτηριασμένο πτώμα γυναίκας σε κάδο σκουπιδιών στο Σισλί. Το θύμα, 37χρονη Ουζμπέκα, εντόπισε άνδρας που μάζευε υλικά. Αγανάκτηση από φεμινιστικές οργανώσεις.
Σύνορα Έβρος πρόσφυγες
ΔΙΕΘΝΗ

Το DEM ζητά τέλος στην περικύκλωση του Κομπάνι από συριακές δυνάμεις

Το φιλοκουρδικό κόμμα DEM καλεί για άρση της πολιορκίας του Κομπάνι, προειδοποιώντας για ανθρωπιστική κρίση λόγω της επίθεσης του συριακού στρατού, καθώς η πόλη φιλοξενεί πολλούς εκτοπισμένους κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.
Διάσωση μετά από σεισμό
ΔΙΕΘΝΗ

Σεισμός 5,3 Ρίχτερ στην Τουρκία, αισθητός και στη Μυτιλήνη

Ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής στη Μυτιλήνη, με επίκεντρο το Σίντιρτζι Τουρκίας. Προηγήθηκε δόνηση 3,7 Ρίχτερ, ενώ η περιοχή παρουσιάζει συχνή σεισμική δραστηριότητα τους τελευταίους μήνες.