ΓΔ: 2501.13 1.02% Τζίρος: 217.66 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Βλαντίμιρ Πούτιν πορτραίτο

Εκβιασμός στην Λευκορωσία για να ενωθεί με την Ρωσία

Προμήθεια πετρελαίου, φυσικού αερίου σε χαμηλές τιμές με αντάλλαγμα την ένταξη σε ενιαίο κράτος πρόσφερε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στον Λουκασένκο.

Η Μόσχα υπαινίχθηκε να προσφέρει στο Μινσκ μια συμφωνία για τις τιμές της ενέργειας σε αντάλλαγμα για την ένταξη της Λευκορωσίας σε ένα ενοποιημένο κράτος με τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta.

Η Ρωσία και η Λευκορωσία συζητούν ενδεχόμενη βαθύτερη ολοκλήρωσή τους σε ένα ενιαίο κράτος εδώ και περίπου δύο δεκαετίες, όμως έχουν αποτύχει να συμφωνήσουν σε σημαντικά σημεία, ανάμεσα στα οποία και για ένα ενιαίο νόμισμα. Ο Λουκασένκο συνάντησε την περασμένη εβδομάδα τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, όμως οι δυο τους δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε μια νέα συμφωνία για τις πετρελαϊκές προμήθειες κατά το 2020.

Η Ρωσία έχει σταματήσει από τη αρχή του χρόνου να προσφέρει πετρέλαιο σε χαμηλές τιμες στην Λευκορωσία προκαλώντας μεγάλη οικονομική πίεση στη χώρα η οποία αντλεί το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της σε συνάλλαγμα από τη διύλιση φτηνού ρωσικού πετρελαίου.

Σύμφωνα με αναλυτές στόχος του Πούτιν είναι να ξεπεράσει τις αντιστάσεις του Λευκορώσου πρόεδρου Λουκασένκο και να απορροφήσει η Λευκορωσία σε ένα ενιαίο κράτος ώστε στη συνέχεια ο Πούτιν να αναδειχθεί πρόεδρος του νέου κράτους και να συνεχίσει να ασκεί την εξουσία μετά το 2024 οπότε λήγει και η δεύτερη επιτρεπόμενη από το ρωσικό σύνταγμα προεδρική θητεία του. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κατεστραμμένο εργοστάσιο έκρηξη
ΔΙΕΘΝΗ

Ζημιές σε εγκαταστάσεις DTEK στη Ντνιπροπετρόφσκ από ρωσικές επιθέσεις

Ρωσικές επιθέσεις με drones και πυροβολικό προκάλεσαν σοβαρές ζημιές σε ενεργειακές εγκαταστάσεις της DTEK στη Ντνιπροπετρόφσκ, με πυρκαγιές σε κάποιες από αυτές, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία μέσω Telegram την Παρασκευή.
Πλοίο παγοθραυστικό Αρκτική
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία έτοιμη να θέσει σε υπηρεσία το δεύτερο παγοθραυστικό LNG δεξαμενόπλοιο

Το δεύτερο ρωσικό παγοθραυστικό δεξαμενόπλοιο LNG, το «Konstantin Posiet», είναι έτοιμο να τεθεί σε υπηρεσία. Η τελετή καθέλκυσής του θα πραγματοποιηθεί σήμερα στα ναυπηγεία Ζβεζντά της ρωσικής άπω ανατολής.
σημαία Βουλγαρίας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Βουλγαρία αρνείται να στηρίξει κυρώσεις ΕΕ κατά Ρωσίας και Lukoil

Η Βουλγαρία δεν θα στηρίξει κυρώσεις της ΕΕ κατά του πατριάρχη Κύριλλου ή μέτρα που επηρεάζουν άμεσα τη Lukoil, δήλωσε η ΥΠΕΞ Πετρόβα, υπογραμμίζοντας πως στηρίζει μόνο κυρώσεις με ουσιαστικές και όχι συμβολικές συνέπειες.