Φώτο: Shutterstock

Εκβιασμός στην Λευκορωσία για να ενωθεί με την Ρωσία

Προμήθεια πετρελαίου, φυσικού αερίου σε χαμηλές τιμές με αντάλλαγμα την ένταξη σε ενιαίο κράτος πρόσφερε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στον Λουκασένκο.

Η Μόσχα υπαινίχθηκε να προσφέρει στο Μινσκ μια συμφωνία για τις τιμές της ενέργειας σε αντάλλαγμα για την ένταξη της Λευκορωσίας σε ένα ενοποιημένο κράτος με τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta.

Η Ρωσία και η Λευκορωσία συζητούν ενδεχόμενη βαθύτερη ολοκλήρωσή τους σε ένα ενιαίο κράτος εδώ και περίπου δύο δεκαετίες, όμως έχουν αποτύχει να συμφωνήσουν σε σημαντικά σημεία, ανάμεσα στα οποία και για ένα ενιαίο νόμισμα. Ο Λουκασένκο συνάντησε την περασμένη εβδομάδα τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, όμως οι δυο τους δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε μια νέα συμφωνία για τις πετρελαϊκές προμήθειες κατά το 2020.

Η Ρωσία έχει σταματήσει από τη αρχή του χρόνου να προσφέρει πετρέλαιο σε χαμηλές τιμες στην Λευκορωσία προκαλώντας μεγάλη οικονομική πίεση στη χώρα η οποία αντλεί το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της σε συνάλλαγμα από τη διύλιση φτηνού ρωσικού πετρελαίου.

Σύμφωνα με αναλυτές στόχος του Πούτιν είναι να ξεπεράσει τις αντιστάσεις του Λευκορώσου πρόεδρου Λουκασένκο και να απορροφήσει η Λευκορωσία σε ένα ενιαίο κράτος ώστε στη συνέχεια ο Πούτιν να αναδειχθεί πρόεδρος του νέου κράτους και να συνεχίσει να ασκεί την εξουσία μετά το 2024 οπότε λήγει και η δεύτερη επιτρεπόμενη από το ρωσικό σύνταγμα προεδρική θητεία του. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Ρωσική επέμβαση στη Λευκορωσία θα ήταν το χειρότερο σενάριο

Για τον αρχηγό του γαλλικού κράτους, οποιαδήποτε ξένη επέμβαση «θα ήταν ανεπιθύμητη. Η βούλησή μας είναι να μετάσχει η Ρωσία στο διάλογο για τη Λευκορωσία και να βοηθήσει να πείσουμε τον πρόεδρο Λουκασένκο να δεχτεί μια διαμεσολάβηση του ΟΑΣΕ».
ΔΙΕΘΝΗ

Στροφή Ρωσίας για Λευκορωσία, συντάχθηκε με την Ευρωπαϊκή Ένωση

Αν και η Λευκορωσία είναι παραδοσιακά ένας στενός σύμμαχος της Μόσχας, ο Λουκασένκο είχε σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας, αρνούμενος να αναγνωρίσει την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία το 2014.
ΔΙΕΘΝΗ

Λαβρόφ: Aδύνατο να αποδειχθεί ότι ο Λουκασένκο δεν κέρδισε τις εκλογές

Δεκάδες χιλιάδες Λευκορώσοι διαδηλώνουν σήμερα στο Μινσκ για να καταγγείλουν την επανεκλογή του προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο, ο οποίος βρίσκεται εδώ και δύο εβδομάδες αντιμέτωπος με ένα τεράστιο κίνημα διαμαρτυρίας.