Φώτο: Shutterstock

Εκβιασμός στην Λευκορωσία για να ενωθεί με την Ρωσία

Προμήθεια πετρελαίου, φυσικού αερίου σε χαμηλές τιμές με αντάλλαγμα την ένταξη σε ενιαίο κράτος πρόσφερε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στον Λουκασένκο.

Η Μόσχα υπαινίχθηκε να προσφέρει στο Μινσκ μια συμφωνία για τις τιμές της ενέργειας σε αντάλλαγμα για την ένταξη της Λευκορωσίας σε ένα ενοποιημένο κράτος με τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta.

Η Ρωσία και η Λευκορωσία συζητούν ενδεχόμενη βαθύτερη ολοκλήρωσή τους σε ένα ενιαίο κράτος εδώ και περίπου δύο δεκαετίες, όμως έχουν αποτύχει να συμφωνήσουν σε σημαντικά σημεία, ανάμεσα στα οποία και για ένα ενιαίο νόμισμα. Ο Λουκασένκο συνάντησε την περασμένη εβδομάδα τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, όμως οι δυο τους δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε μια νέα συμφωνία για τις πετρελαϊκές προμήθειες κατά το 2020.

Η Ρωσία έχει σταματήσει από τη αρχή του χρόνου να προσφέρει πετρέλαιο σε χαμηλές τιμες στην Λευκορωσία προκαλώντας μεγάλη οικονομική πίεση στη χώρα η οποία αντλεί το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της σε συνάλλαγμα από τη διύλιση φτηνού ρωσικού πετρελαίου.

Σύμφωνα με αναλυτές στόχος του Πούτιν είναι να ξεπεράσει τις αντιστάσεις του Λευκορώσου πρόεδρου Λουκασένκο και να απορροφήσει η Λευκορωσία σε ένα ενιαίο κράτος ώστε στη συνέχεια ο Πούτιν να αναδειχθεί πρόεδρος του νέου κράτους και να συνεχίσει να ασκεί την εξουσία μετά το 2024 οπότε λήγει και η δεύτερη επιτρεπόμενη από το ρωσικό σύνταγμα προεδρική θητεία του. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ζητήματα ενέργειας συζήτησαν ο Πούτιν με τον Ούγγρο πρωθυπουργό

Ο Ρώσος πρόεδρος Β. Πούτιν υπογράμμισε ότι τα ζητήματα συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα βρίσκονται στην πρώτη θέση στην ημερησία διάταξη με την Ουγγαρία, καθώς η Ρωσία καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών της Ουγγαρίας σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
ΔΙΕΘΝΗ

Παρασκεύασε πέντε πρωτότυπα εμβόλια κατά του κοροναϊού η Ρωσία

Η αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης είπε επίσης ότι η Ρωσία δεν σχεδιάζει να θεσπίσει περιοριστικά μέτρα με την Ιταλία λόγω της έξαρσης του κοροναϊού στη χώρα αυτή, αλλά συνέστησε στους Ρώσους πολίτες να αποφεύγουν αυτήν την περίοδο τα ταξίδια στην Ιταλία.