ΓΔ: 1442.21 -2.00% Τζίρος: 115.62 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:17:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ο Μπολσονάρου κατηγορείται για πλαστογραφία πιστοποητικών εμβολιασμού

Ο Μπολσονάρου και άλλα οκτώ πρόσωπα εμπλέκονται στην πλαστογράφηση πιστοποιητικών εμβολιασμού, με στόχο «να αποκτήσουν πλεονεκτήματα που συνδέονταν με την παράκαμψη των υγειονομικών μέτρων κατά τη διάρκεια της πανδημίας».

Η βραζιλιάνικη αστυνομία εισηγήθηκε σήμερα να ασκηθεί δίωξη στον πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, εκτιμώντας ότι διαθέτει επαρκείς αποδείξεις ώστε να κατηγορηθεί για πλαστογράφηση πιστοποιητικών εμβολιασμού έναντι της Covid-19.

Η έκθεση της έρευνας της αστυνομίας υποβλήθηκε στο γραφείο του γενικού εισαγγελέα ο οποίος θα πρέπει να αποφασίσει εάν υπάρχει λόγος να ασκηθεί ποινική δίωξη ή όχι.

Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή αστυνομία, ο Μπολσονάρου και άλλα οκτώ πρόσωπα εμπλέκονται στην πλαστογράφηση πιστοποιητικών εμβολιασμού, με στόχο «να αποκτήσουν πλεονεκτήματα που συνδέονταν με την παράκαμψη των υγειονομικών μέτρων κατά τη διάρκεια της πανδημίας».

Τα γεγονότα εκτυλίχθηκαν μεταξύ Νοεμβρίου 2021-Δεκεμβρίου 2022, σύμφωνα με την έκθεση των 231 σελίδων.

Ο Μπολσονάρου ταξίδεψε στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο του 2022, δύο ημέρες προτού λήξει η θητεία του και πριν από την ορκωμοσία του Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, από τον οποίο ηττήθηκε στις εκλογές.

Η κόρη του Μπολσονάρου, ο πρώην στενός συνεργάτης του Μάουρο Σιντ, άλλοι σύμβουλοι και ένας βουλευτής φέρονται να επωφελήθηκαν από αυτήν την απάτη.

Η αστυνομία ζητά την άσκηση δίωξης για την κατηγορία της σύστασης συμμορίας με σκοπό την εισαγωγή ψευδών δεδομένων στο δημόσιο σύστημα.

Ο Φάμπιο Βαϊνγκάρτεν, ο δικηγόρος του Μπολσονάρου, κατήγγειλε αυτήν την «πολιτική δίωξη», όπως την χαρακτήρισε. Υποστήριξε ότι την εποχή που ήταν πρόεδρος, ο 68χρονος Μπολσονάρου δεν ήταν υποχρεωμένος να επιδείξει κανένα πιστοποιητικό όταν επρόκειτο να ταξιδέψει. Ο πρώην πρόεδρος είχε καταθέσει τον περασμένο Μάιο στην ομοσπονδιακή αστυνομία, στην Βραζίλια, για την υπόθεση αυτή και το σπίτι του ερευνήθηκε. Τότε, είχε αρνηθεί τις κατηγορίες και υποστήριζε ότι οι αρχές προσπαθούσαν να «κατασκευάσουν» μια υπόθεση σε βάρος του.

Σε μια παράλληλη έρευνα, η ελεγκτική υπηρεσία της Βραζιλίας κατέληξε τον Ιανουάριο στο συμπέρασμα ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού του Μπολσονάρου ήταν «πλαστό» καθώς διαπιστώθηκαν «ασυνέπειες» μεταξύ των φακέλων του υπουργείου Υγείας και άλλων επίσημων οργανισμών. Η έρευνα αυτή είχε ως στόχο να διαπιστωθεί εάν ομοσπονδιακοί υπάλληλοι εμπλέκονταν στην πλαστογραφία. Ωστόσο, η υπηρεσία συνέστησε να μπει στο αρχείο η υπόθεση, επειδή δεν υπήρχαν «επαρκείς αποδείξεις» ώστε να βρεθούν οι πραγματικοί ένοχοι αφού μεγάλος αριθμός υπαλλήλων είχε πρόσβαση στο πληροφοριακό σύστημα και θα μπορούσε να εισαγάγει τα πλαστά δεδομένα.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του (2019-22) ο Μπολσονάρου δεν σταμάτησε ποτέ να επικρίνει τα εμβόλια για την Covid-19, διαβεβαιώνοντας ότι ο ίδιος δεν σκόπευε να εμβολιαστεί κατά της ασθένειας που στοίχισε τη ζωή σε 700.000 ανθρώπους στη Βραζιλία. Παραδέχτηκε επίσης στη συνέχεια ότι δεν ήταν εμβολιασμένος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Νίκη για τους συντηρητικούς στις βουλευτικές εκλογές του Ιράν

Τέσσερις ημέρες μετά τις εκλογές, η κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι η συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Παρασκευή ανήλθε σε 41% - το χαμηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί μετά την Ισλαμική Επανάσταση.
Koronoios, Corona Virus, Emvolia
ΔΙΕΘΝΗ

Μειωμένες οι πιθανότητες long Covid σε παιδιά αν εμβολιαστούν

Ενώ η συνολική σοβαρότητα της Covid-19 είναι χαμηλότερη στα παιδιά από ό,τι στους ενήλικες, η επιβάρυνση από μακροχρόνια συμπτώματα Covid είναι δύσκολο να περιγραφεί με ακρίβεια, καθώς τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλλουν.
biden, USA
ΔΙΕΘΝΗ

Επαφές ΗΠΑ και Βραζιλίας για τα δικαιώματα των εργαζομένων

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τ. Μπάιντεν και ο Βραζιλιάνος ομόλογος του Λούλα εγκαινιάζουν συνεργασία για τα δικαιώματα των εργαζομένων ώστε να εξεταστούν μια σειρά προβλημάτων που πλήττουν τον εργασιακό τομέα.
Lula, Vrazilia, Brazil
ΔΙΕΘΝΗ

Λούλα: Είναι παράνομο το συνεχιζόμενο εμπάργκο των ΗΠΑ κατά της Κούβας

Κατά τη διάρκεια της ΓΣ του ΟΗΕ, η Βραζιλία αναμένεται να επιστρέψει στην ιστορική θέση της, στην καταδίκη του εμπάργκο. Παραδοσιακά, κάθε χρόνο εγκρίνεται με μεγάλη πλειοψηφία ψήφισμα στη Γενική Συνέλευση που καταδικάζει τον αποκλεισμό.