ΓΔ: 1477.69 -0.27% Τζίρος: 79.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Φιλιππίνες και οι ΗΠΑ ετοιμάζουν άσκηση στη Νότια Σινική θάλασσα

Η άσκηση προβλέπεται να διεξαχθεί αύριο μερικές ημέρες πριν από σύνοδο κορυφής στην Ουάσινγκτον μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ και των ηγετών των Φιλιππίνων και της Ιαπωνίας.

Οι Φιλιππίνες θα πραγματοποιήσουν αύριο, Κυριακή, κοινές ναυτικές ασκήσεις με τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Αυστραλία στην Νότια Σινική Θάλασσα εν μέσω αυξανόμενης επιρροής της Κίνας στην περιοχή, αναφέρουν οι τέσσερις χώρες σε ανακοίνωσή τους.

«Καταδεικνύοντας τη συλλογική δέσμευσή μας στην ενίσχυση της περιφερειακής και διεθνούς συνεργασίας υπέρ μιας ελεύθερης και ανοιχτής περιοχής Ινδικού-Ειρηνικού Ωκεανού, οι συνδυασμένες αμυντικές και ένοπλες δυνάμεις μας θα διοργανώσουν μια δραστηριότητα θαλάσσιας συνεργασίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη των Φιλιππίνων στις 7 Απριλίου 2024», δηλώνουν σε κοινό ανακοινωθέν τους.

Η άσκηση προβλέπεται να διεξαχθεί αύριο στη Νότια Σινική Θάλασσα, θαλάσσια περιοχή στην οποία το Πεκίνο διεκδικεί σχεδόν πλήρη κυριαρχία, μερικές ημέρες πριν από σύνοδο κορυφής στην Ουάσινγκτον μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ και των ηγετών των Φιλιππίνων και της Ιαπωνίας.

Στις αρχές της εβδομάδας το αυστραλιανό πολεμικό πλοίο HMAS Warramunga έφτασε στην επαρχία Παλαουάν των Φιλιππίνων, η οποία βρίσκεται κοντά σε αμφισβητούμενη θαλάσσια ζώνη. Πέρυσι, οι περιφερειακές εντάσεις οξύνθηκαν, με την Κίνα να δηλώνει πιο σθεναρά τις διεκδικήσεις της σε θαλάσσιες περιοχές που διεκδικούν επίσης οι Φιλιππίνες και η Ιαπωνία, όπως και στο αυτοδιοικούμενο νησί της Ταϊβάν. Σε αυτό το πλαίσιο οι ΗΠΑ επιδιώκουν να ενισχύσουν τις συμμαχίες τους στην περιοχή, κυρίως με τους παραδοσιακούς τους συμμάχους, την Ιαπωνία και τις Φιλιππίνες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Η αύξηση των αμερικανικών δασμών θα επηρεάσει τις διμερείς σχέσεις

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε σήμερα την αύξηση κατά 18 δισ. δολάρια αυτών των δασμών που εφαρμόζονται σε κινεζικά προϊόντα, προκειμένου να «προστατευθούν οι αμερικανικές επιχειρήσεις και οι Αμερικανοί εργαζόμενοι».
ΔΙΕΘΝΗ

Φιλιππίνες και ΗΠΑ συμμετέχουν σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις

Περίπου 200 στρατιώτες υπερασπίστηκαν εκ περιτροπής τις ακτές της παράκτιας πόλης Λαογκαγκ στην επαρχία Ιλοκος, με πυραύλους Javelin και με οβιδοβόλα και πολυβόλα για να απωθήσουν έναν ανώνυμο εχθρό που προσπαθούσε να εισβάλει στην παραλία.
Filippines
ΔΙΕΘΝΗ

Οι Φιλιππίνες λένε ότι δεν θα αυξήσουν την ένταση στη θάλασσα της Νότιας Κίνας

«Δεν έχουμε καμία πρόθεση να επιτεθούμε σε κανέναν με νεροπίστολα ή οτιδήποτε άλλο. Το τελευταίο πράγμα που θέλουμε είναι να κλιμακώσουμε τις εντάσεις στη Δυτική Θάλασσα των Φιλιππίνων», δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Μάρκος Τζούνιορ.
ΔΙΕΘΝΗ

Tο 42% των Αμερικανών θεωρούν την Κίνα ως εχθρό της χώρας τους

Η έρευνα σε περισσότερους από 3.600 ενήλικες των ΗΠΑ, η οποία διεξήχθη στις αρχές Απριλίου, διαπίστωσε επίσης ότι το 81% είχε δυσμενή άποψη για την Κίνα - μειωμένη κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.