ΓΔ: 1480.25 0.17% Τζίρος: 47.22 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:42:35 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ο Fitch μείωσε σε αρνητική την προοπτική της οικονομίας της Κίνας

Η υποβάθμιση ακολουθεί μια παρόμοια κίνηση από τον Moody's τον Δεκέμβριο και έρχεται καθώς το Πεκίνο εντείνει τις προσπάθειες να τονώσει την αδύναμη ανάκαμψη μετά τον Covid-19.

Ο οίκος Fitch μείωσε την Τετάρτη τις προοπτικές της οικονομίας της Κίνας σε αρνητικές, επικαλούμενος κινδύνους για τα δημόσια οικονομικά, καθώς η οικονομία αντιμετωπίζει αυξανόμενη αβεβαιότητα κατά τη μετάβασή της σε νέα μοντέλα ανάπτυξης.

Η υποβάθμιση ακολουθεί μια παρόμοια κίνηση από τον Moody's τον Δεκέμβριο και έρχεται καθώς το Πεκίνο εντείνει τις προσπάθειες να τονώσει την αδύναμη ανάκαμψη μετά τον Covid-19 στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου με δημοσιονομική και νομισματική στήριξη.

«Η αναθεώρηση των προοπτικών της Fitch αντανακλά την πιο δύσκολη κατάσταση στα δημόσια οικονομικά της Κίνας όσον αφορά το διπλό πρόβλημα της επιβράδυνσης της ανάπτυξης και του μεγαλύτερου χρέους», δήλωσε ο Gary Ng, ανώτερος οικονομολόγος της Natixis Asia-Pacific.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι η Κίνα θα χρεοκοπήσει σύντομα, αλλά είναι πιθανό να δούμε πιστωτική πόλωση σε ορισμένα LGFVs (οχήματα χρηματοδότησης της τοπικής αυτοδιοίκησης), ειδικά καθώς οι επαρχιακές κυβερνήσεις βλέπουν ασθενέστερη δημοσιονομική υγεία».

Η Fitch αναμένει ότι το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης της Κίνας - το οποίο καλύπτει τις υποδομές και άλλες επίσημες δημοσιονομικές δραστηριότητες εκτός του γενικού προϋπολογισμού - θα αυξηθεί στο 7,1% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) το 2024 από 5,8% το 2023, το υψηλότερο από το 8,6% το 2020, όταν οι αυστηροί περιορισμοί του Πεκίνου για το COVID επιβάρυναν σημαντικά την οικονομία.

Ενώ μείωσε τις αξιολογήσεις σε αρνητικές προοπτικές από «σταθερές», υποδεικνύοντας ότι μεσοπρόθεσμα είναι πιθανή μια υποβάθμιση, ο οίκος επιβεβαίωσε την αξιολόγηση αθέτησης του εκδότη της Κίνας στο «Α+».

Η S&P, ο άλλος μεγάλος παγκόσμιος οίκος αξιολόγησης, αξιολογεί επίσης την Κίνα με Α+, το αντίστοιχο του Α1 της Moody's. Ο Fitch προέβλεψε ότι η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας θα επιβραδυνθεί στο 4,5% το 2024 από 5,2% πέρυσι, ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένει ότι το ΑΕΠ της Κίνας θα αυξηθεί κατά 4,6% φέτος.

Η προειδοποίηση για την αξιολόγηση έρχεται παρά τις δειλές ενδείξεις ότι η οικονομία της Κίνας βρίσκει τα πατήματά της. Η εργοστασιακή παραγωγή και οι λιανικές πωλήσεις ξεπέρασαν τις προβλέψεις τον Ιανουάριο - Φεβρουάριο, μετά τους καλύτερους από το αναμενόμενο δείκτες εξαγωγών και πληθωρισμού των καταναλωτών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

China, Kina, Real Estate, Evergrande
ΔΙΕΘΝΗ

Fitch: «Βόμβα» για την Κίνα η κατάρρευση της εταρείας Evergrande

Ο οίκος σε έκθεσή του για τον κινεζικό όμιλο real estate τονίζει ότι ενδεχόμενη χρεοκοπία του θα οδηγούσε σε αύξηση του πιστωτικού ρίσκου για αρκετούς τομείς και κυρίως για τις μικρές τράπεζες της Κίνας.
xi jinping-china-kina
ΔΙΕΘΝΗ

Στην Κίνα ο πρόεδρος της Αιγύπτου και άλλοι Άραβες ηγέτες από αύριο

Από την 28η Μαΐου ως την 1η Ιουνίου οι Άραβες ηγέτες θα επισκεφθούν το Πεκίνο και θα παραβρεθούν «στην τελετή έναρξης της 10ης υπουργικής συνόδου του Φόρουμ Συνεργασίας Κίνας - Αραβικών Κρατών».
south Korea
ΔΙΕΘΝΗ

Νότια Κορέα και Κίνα ξεκινούν διπλωματικό διάλογο και διάλογο ασφάλειας

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας και ο Κινέζος πρωθυπουργός είχαν συνομιλίες ενόψει συνόδου κορυφής που θα έχουν με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Φούμιο Κισίντα--την πρώτη τριμερή συνάντησή τους την τελευταία τετραετία και πλέον.
EU_China
ΔΙΕΘΝΗ

H E.E. σχεδιάζει επιβολή δασμών σε κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε την περασμένη Τρίτη ότι η Ευρώπη θα έχει μία «εξατομικευμένη προσέγγιση» και οι όποιοι δασμοί επιβληθούν θα «είναι αντίστοιχοι με το επίπεδο της ζημιάς» που προκαλείται.
China, Kina, Taiwan, Taivan, Taiban
ΔΙΕΘΝΗ

Ολοκληρώθηκαν οι κινεζικές στρατιωτικές ασκήσεις δίπλα στην Ταϊβάν

Η Κίνα, που θεωρεί την Ταϊβάν δικό της έδαφος, πραγματοποίησε τις ασκήσεις «Κοινό Ξίφος-2024Α» τρεις ημέρες μετά την ορκωμοσία του νέου προέδρου Λάι Τσινγκ-τε, τον οποίο το Πεκίνο χαρακτηρίζει «αυτονομιστή».