ΓΔ: 1033.44 0.37% Τζίρος: 106.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
China, Kina, Real Estate, Evergrande
Φωτο: Shutterstock

Fitch: «Βόμβα» για την Κίνα η κατάρρευση της εταρείας Evergrande

Ο οίκος σε έκθεσή του για τον κινεζικό όμιλο real estate τονίζει ότι ενδεχόμενη χρεοκοπία του θα οδηγούσε σε αύξηση του πιστωτικού ρίσκου για αρκετούς τομείς και κυρίως για τις μικρές τράπεζες της Κίνας.

Ο οίκος χρηματοπιστωτικής αξιολόγησης Fitch ανακοίνωσε ότι πολυάριθμοι τομείς θα μπορούσαν να εκτεθούν σε υψηλό πιστωτικό ρίσκο, αν η εταιρεία ακινήτων Evergrande χρεοκοπήσει.

«Πιστεύουμε ότι μία χρεοκοπία θα ενισχύσει την πιστωτική πόλωση μεταξύ των κατασκευαστών οικιών και θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις σε μερικές μικρότερες τράπεζες. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι οι συνολικές επιπτώσεις στον τραπεζικό τομέα θα είναι διαχειρίσιμες» ανέφερε αργά χθες, σε μία ανακοίνωσή του ο Fitch.

Ο οίκος Fitch υποβάθμισε τον όμιλο China Evergrande Group στο "CC" από "CCC+" στις 7 Σεπτεμβρίου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θεωρεί ως πιθανή, κάποια μορφή χρεοκοπίας του.

Υπενθυμίζεται ότι η ίδια η εταιρεία αναφέρει στην ιστοσελίδα της ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη 778 projects σε 223 πόλεις της Κίνας, ενώ προκειμένου να πουλήσει κάποιο σπίτι ή διαμέρισμα απαιτεί να προπληρωθεί πλήρως από τους υποψήφιους αγοραστές. Μόλις εμφανίστηκαν τα πρώτα προβλήματα έσπευσε να προχωρήσει σε πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων αλλά σε αρκετές περιπτώσεις βρέθηκε αντιμέτωπη με κλειστές πόρτες. 

Ταυτόχρονα οι πωλήσεις της υποχώρησαν 26% τον Αύγουστο, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολη ην οικονομική της κατάσταση. Ο όμιλος καλείται να καταβάλει τόκους ομολόγων 129 εκατ. έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, με τον συνολικό λογαριασμό για το σύνολο του έτους να φθάνει στα 850 εκατ., σύμφωνα με τη Fitch. 

Το ευτύχημα είναι ότι κανένα από τα ομόλογά της δεν ωριμάζει εντός του τρέχοντος έτους, αλλά το ενδεχόμενο κατάρρευσής της έχει «κτυπήσει συναγερμό» στα επενδυτικά τμήματα αρκετών κορυφαίων διεθνών ομίλων, όπως οι Allianz, Ashmore και BlackRock που έχουν τοποθετηθεί σε ομόλογά της. Μοναδική ελπίδα τόσο των ξένων όσο και των εγχώριων ομίλων που έχουν επενδύσει σε ομόλογα της Evergrande είναι ότι το Πεκίνο θα φροντίσει να παρέμβει ώστε να μην υπάρξει κάποιο φαινόμενο ντόμινο στην αγορά real estate. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

mplinken-blinken
ΔΙΕΘΝΗ

Το «ύποπτο» μπαλόνι στις ΗΠΑ ανέβαλε το ταξίδι Μπλίνκεν στην Κίνα

Η επίσκεψη που θα ήταν η πρώτη Αμερικανού ΥΠΕΞ στην Κίνα από το 2018, αναβάλλεται ενώ οι δυο μεγάλες δυνάμεις τόνιζαν πως επιδιώκουν να αποφύγουν τον κίνδυνο οι εντάσεις ανάμεσά τους να οδηγήσουν σε στρατιωτική αναμέτρηση.