ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
China, Kina, Real Estate, Evergrande
Φωτο: Shutterstock

O γίγαντας του real estate που απειλεί με ντόμινο χρεοκοπιών την κινεζική αγορά

Η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία real estate της Κίνας απειλείται με κατάρρευση, καθώς μοιάζει αδύνατο να διαχειριστεί τα τεράστια χρέη που έχει συσσωρεύσει κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών. Ανησυχία για ευρύτερες επιπτώσεις.

Με δυσθεώρητο χρέος 300 δισ. δολαρίων και έχοντας υποστεί δύο υποβαθμίσεις σε διάρκεια μίας εβδομάδας, η κινεζική εταιρεία real estate Evergrande, δεν κινδυνεύει μόνο να καταρρεύσει αλλά να προκαλέσει σφοδρό πλήγμα τόσο στην αγορά ακινήτων της Κίνας όσο και στην πορεία της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της υφηλίου. 

Η μετοχή έχει υποχωρήσει 75% από την αρχή του έτους, με ένα εκ των ομολόγων να σταματήσει, προσωρινά, να διαπραγματεύεται στην αγορά της Shenzhen, μετά από απώλειες που ξεπέρασαν το 30%

Την ίδια ώρα η διεθνής πλατφόρμα διαπραγμάτευσης ομολόγων IG υποστήριξε ότι η «Evergrande απειλεί να προκαλέσει ντόμινο καταρρεύσεων σε κινεζικές εταιρείες real estate», μετά από δημοσίευμα του Bloomberg σύμφωνα με το οποίο Credit Suisse και Citibank σταμάτησαν να δέχονται ως εχέγγυα τα ομόλογα της Fantasia, μίας ακόμη κινεζικής εταιρείας real estate με υψηλά χρέη. Προκειμένου να καταστεί κατανοητή η σημασία της Evergrande για την κινεζική οικονομία θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εταιρεία απασχολεί 200.000 ανθρώπους και εμμέσως είναι «υπεύθυνη» για 3,8 εκατ. θέσεις εργασίας στην Κίνα. 

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών η εταιρεία συσσωρεύει χρέος, προκειμένου να ενισχύσει την ανάπτυξή της, να εξαγοράσει ακίνητα αλλά και μικρότερους ανταγωνιστικούς ομίλους, ενώ δεν παρέλειψε να αποκτήσει και μία κινεζική ομάδα ποδοσφαίρου. Όμως η επιβολή πιο αυστηρών κανονισμών ελέγχου για την αγορά real estate από το Πεκίνο φαίνεται ότι «έπιασαν στον ύπνο» τη διοίκησή της, η οποία δυσκολεύεται πλέον να αυξήσει τον δανεισμό της και το ενδεχόμενο τελικώς να κηρύξει χρεοκοπία μοιάζει όλο και πιο πιθανό. 

Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής και διαχείρισης ακινήτων στην Κίνα αλλά και 122η στον κόσμο από πλευράς πωλήσεων και εσόδων σύμφωνα με το Fortune Global 500 για το 2021. Μάλιστα το 2018 θεωρούνταν η πιο πλούσια εταιρεία real estate παγκοσμίως, ενώ πελάτες της είναι η μεσαία και ανώτερη τάξη της Κίνας. Ο, δε, ιδρυτής της Xu Jiayin υπολογίζεται ότι έχει προσωπική περιουσία 9,82 δισ. δολαρίων, συγκαταλέγεται μεταξύ των πλουσιότερων ανθρώπων της Κίνας, ενώ τον Αύγουστο βρέθηκε στην 253η θέση μεταξύ των δισεκατομμυριούχων της υφηλίου βάσει του Bloomberg Billionaires Index

Το φάσμα της χρεοκοπίας 

Η ίδια η εταιρεία αναφέρει στην ιστοσελίδα της ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη 778 projects σε 223 πόλεις της Κίνας, ενώ προκειμένου να πουλήσει κάποιο σπίτι ή διαμέρισμα απαιτεί να προπληρωθεί πλήρως από τους υποψήφιους αγοραστές. Μόλις εμφανίστηκαν τα πρώτα προβλήματα έσπευσε να προχωρήσει σε πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων αλλά σε αρκετές περιπτώσεις βρέθηκε αντιμέτωπη με κλειστές πόρτες. 

Ταυτόχρονα οι πωλήσεις της υποχώρησαν 26% τον Αύγουστο, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολη ην οικονομική της κατάσταση. Ο όμιλος καλείται να καταβάλει τόκους ομολόγων 129 εκατ. έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, με τον συνολικό λογαριασμό για το σύνολο του έτους να φθάνει στα 850 εκατ., σύμφωνα με τη Fitch. 

Το ευτύχημα είναι ότι κανένα από τα ομόλογά της δεν ωριμάζει εντός του τρέχοντος έτους, αλλά το ενδεχόμενο κατάρρευσής της έχει «κτυπήσει συναγερμό» στα επενδυτικά τμήματα αρκετών κορυφαίων διεθνών ομίλων, όπως οι Allianz, Ashmore και BlackRock που έχουν τοποθετηθεί σε ομόλογά της. Μοναδική ελπίδα τόσο των ξένων όσο και των εγχώριων ομίλων που έχουν επενδύσει σε ομόλογα της Evergrande είναι ότι το Πεκίνο θα φροντίσει να παρέμβει ώστε να μην υπάρξει κάποιο φαινόμενο ντόμινο στην αγορά real estate. 

Άλλωστε, όπως ισχύει με τις περισσότερες κινεζικές εταιρείες real estate, έτσι και η Evergrande έχει λάβει αρκετά δάνεια από κρατικές τράπεζες. Μετά την κατάρρευση τον Φεβρουάριο της China Fortune Land Development, εταιρείας real estate που ειδικεύονταν στα βιομηχανικά πάρκα, η κινεζική κυβέρνηση φρόντισε να δημιουργήσει μία ειδική «Επιτροπή Πιστωτών» γι’ αυτήν. 

Το ίδιο ακριβώς μπορεί να συμβεί και στην περίπτωση της Evergrande. Ουσιαστικά πρόκειται για κρατική διάσωση, αλλά με χρήση ενός πιο εύηχου ονόματος και θεωρείται μάλλον απαραίτητη, καθώς μία νέα κατάρρευση θα προκαλούσε σφοδρά προβλήματα σε έναν κλάδο που συγκαταλέγεται μεταξύ των μηχανών ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας. 
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Real Estate, Akinita, Kina, China
ΔΙΕΘΝΗ

«Βαθαίνει» η κρίση στην κινεζική αγορά ακινήτων, με συνεχή πτώση τιμών

Οι αναλυτές αλλά και οι ιδιωτικές εταιρείες αγοραπωλησίας ακινήτων αμφισβητούν έντονα τα επίσημα στοιχεία του Πεκίνου, υποστηρίζοντας ότι οι τιμές νέων κατοικιών έχουν υποχωρήσει 15% από τα υψηλά επίπεδα του 2021.
ΔΙΕΘΝΗ

Ποιοι είναι οι πέντε κίνδυνοι που απειλούν την παγκόσμια ανάπτυξη το 2024

Γεωπολιτικοί κίνδυνοι, εξασθένηση της ανάπτυξης στην Κίνα, ψηλά επιτόκια, εμπορικός κατακερματισμός και κλιματική αλλαγή είναι οι κύριες απειλές για την παγκόσμια οικονομία σύμφωνα με το Brookings Institute.