ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:06:49 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Real Estate, Akinita, Kina, China
Φωτο: Shutterstock

Μείωση του στεγαστικού επιτοκίου από την Κίνα για τόνωση του real estate

Το επιτόκιο για 5ετή στεγαστικά δάνεια έφθασε στο 4,45%, στη δεύτερη μείωση εντός του έτους, καθώς ο τομέας των οικιστικών ακινήτων αποτελεί «βαρίδι» για την ανάπτυξη.

Στη δεύτερη μείωση του βασικού επιτοκίου για στεγαστικά δάνεια προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας σε μία νέα προσπάθεια να τονώσει τον τομέα οικιστικών ακινήτων της χώρας. 

Η τράπεζα μείωσε το επιτόκιο για 5ετή στεγαστικά δάνεια κατά 15 μονάδες βάσης στο 4,45%, ενώ για μονοετή το διατήρησε αμετάβλητο στο 3,70%.  Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη της Κίνας έχουν τονίσει ότι η χώρα θα λάβει περαιτέρω μέτρα προκειμένου να στηρίξει την οικονομία της, η οποία έχει δεχθεί σημαντικό πλήγμα μετά και την επιβολή νέων lockdown λόγω έξαρσης του κορονοϊού. 

Πολλοί οικονομολόγοι αναμένουν ότι η οικονομία της Κίνας θα συρρικνωθεί αυτό το τρίμηνο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, σε σύγκριση με την ανάπτυξη 4,8% του πρώτου τριμήνου. Δείκτες από τον πιστωτικό δανεισμό, τη βιομηχανική παραγωγή και τις λιανικές πωλήσεις έδειξαν ότι τα αυστηρά μέτρα που σχετίζονται με τον κορονοϊό και οι περιορισμοί στην κινητικότητα έχουν επιφέρει βαρύ τίμημα.

«Βαρίδι» στην ανάπτυξη υπήρξε ο τομέας των ακινήτων, τον οποίο η κινεζική κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να αναζωογονήσει. Τα ακίνητα και οι συναφείς τομείς, όπως οι κατασκευές, αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ένα τέταρτο της οικονομίας.

Η μείωση του επιτοκίου υποδηλώνει ότι «η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας αντιμετώπιζε αυξανόμενη αντίσταση φέτος», δήλωσε ο Marco Sun, επικεφαλής αναλυτής της χρηματοπιστωτικής αγοράς στην MUFG Bank και προσέθεσε ότι η μείωση του επιτοκίου αποτελεί μία προσπάθεια «να επιταχυνθεί η ανάκαμψη του τομέα των ακινήτων». 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

China, Kina, Real Estate, Evergrande
ΔΙΕΘΝΗ

Fitch: «Βόμβα» για την Κίνα η κατάρρευση της εταρείας Evergrande

Ο οίκος σε έκθεσή του για τον κινεζικό όμιλο real estate τονίζει ότι ενδεχόμενη χρεοκοπία του θα οδηγούσε σε αύξηση του πιστωτικού ρίσκου για αρκετούς τομείς και κυρίως για τις μικρές τράπεζες της Κίνας.
stoltenberg-nato
ΔΙΕΘΝΗ

ΝΑΤΟ: Γρήγορα η επικύρωση του ενταξιακού αιτήματος Σουηδίας - Φινλανδίας

Στην πρόκληση της Κίνας που για τα συμφέροντα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας συνιστά πρόκληση, την οποία η Συμμαχία πρέπει να λάβει υπόψη της αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας Γενς Στόλντενμπεργκ.