ΓΔ: 1458.49 -0.89% Τζίρος: 45.41 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:27:30 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Kosovo
Πηγή: Shutterstock

Ένα ακόμη βήμα για το Κόσσοβο προς την ένταξη στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Η τελική απόφαση για την ένταξη θα ληφθεί από την Επιτροπή Υπουργών, το εκτελεστικό όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης, που αποτελείται από τους υπουργούς Εξωτερικών των 46 χωρών μελών.

Την Τρίτη 16 Απριλίου 2024, το Κοσσυφοπέδιο έκανε ένα ακόμη βήμα προς την ένταξή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, με τη θετική γνωμοδότηση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του πανευρωπαϊκού θεσμού να χαιρετίζεται αμέσως από την Πρίστινα, αλλά να καταγγέλλεται από τη Σερβία, η οποία δεν αναγνώρισε ποτέ την ανεξαρτησία του γείτονά της. 

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), η οποία πραγματοποιεί αυτή την εβδομάδα στο Στρασβούργο τη δεύτερη σύνοδο του έτους, «συνέστησε να προσκληθεί το Κοσσυφοπέδιο να γίνει μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης».

Ωστόσο, η ΚΣΣΕ αποφάσισε «να παρακολουθεί τη συμμόρφωση με έναν μακρύ κατάλογο δεσμεύσεων και υποχρεώσεων κατά την ένταξη».

Η τελική απόφαση για την ένταξη θα ληφθεί από την Επιτροπή Υπουργών, το εκτελεστικό όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης, που αποτελείται από τους υπουργούς Εξωτερικών των 46 χωρών μελών.

Στην καταστατική της γνωμοδότηση, η οποία βασίστηκε σε έκθεση της Ντόρας Μπακογιάννη (Ελλάδα, ΕΛΚ/ΔΚ) και εγκρίθηκε με 131 ψήφους υπέρ και 29 κατά και 11 αποχές, η Συνέλευση δήλωσε ότι η ένταξη θα οδηγήσει στην «ενίσχυση των προτύπων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, εξασφαλίζοντας την πρόσβαση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για όλους όσοι υπάγονται στη δικαιοδοσία του Κοσσυφοπεδίου». Υπέρ της εισόδου ψήφισαν τέσσερις Έλληνες ευρωβουλευτές και ένας κατά.

Θα αποτελούσε «το αποκορύφωμα ενός διαλόγου που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια δύο δεκαετιών, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως το τέλος μιας διαδικασίας. Αντιθέτως, η ένταξη θα πρέπει να δώσει ώθηση στο Κοσσυφοπέδιο να συνεχίσει να σημειώνει πρόοδο στην ενίσχυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου».

Η ιδιότητα του μέλους θα βοηθούσε επίσης το Κοσσυφοπέδιο να «αντιμετωπίσει τις εκκρεμείς προκλήσεις και τα ζητήματα που προκαλούν ανησυχία», επισήμαναν οι βουλευτές, συμπεριλαμβανομένου του χάσματος μεταξύ των κανονιστικών προτύπων και της αποτελεσματικής εφαρμογής τους, της ανάγκης καλύτερης προστασίας των δικαιωμάτων των κοινοτήτων που δεν αποτελούν πλειοψηφία και της προώθησης ενός κλίματος που ευνοεί την εμπιστοσύνη, τη συμφιλίωση και την ένταξη.

Η Συνέλευση χαιρέτισε ως «σημαντική τομή» την εφαρμογή της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου στην υπόθεση του μοναστηριού Visoki Dečani, η οποία, όπως είπε, αποτελεί «απτή ένδειξη της δέσμευσης της κυβέρνησης να ενεργεί σε πλήρη συμφωνία με το κράτος δικαίου, ανεξάρτητα από πολιτικές σκοπιμότητες».

Η δημιουργία μιας Ένωσης Δήμων με σερβική πλειοψηφία θα ήταν «ένα σημαντικό βήμα» για να διασφαλιστεί η προστασία των δικαιωμάτων των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου, πρόσθεσε, και «θα πρέπει να συμπεριληφθεί στην μελλοντική εξέταση της αίτησης του Κοσσυφοπεδίου για προσχώρηση στο Συμβούλιο της Ευρώπης από την Επιτροπή Υπουργών, ως μετα-ενταξιακή δέσμευση».

Αναγνωρίζοντας τις «πρωτοφανείς συνθήκες» της αίτησης, δεδομένου ότι ορισμένα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης δεν αναγνωρίζουν το Κοσσυφοπέδιο ως κράτος, η Συνέλευση ζήτησε «διπλωματία, διάλογο και συμβιβασμό». Κάλεσε την Επιτροπή Υπουργών να διασφαλίσει ότι η ένταξη του Κοσσυφοπεδίου «δεν θίγει τις θέσεις των επιμέρους κρατών μελών όσον αφορά την κρατική υπόσταση του Κοσσυφοπεδίου».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Evropaiki Enosi, EU, European Union
ΔΙΕΘΝΗ

H ΕΕ ανησυχεί για το κλείσιμο γραφείων σερβικής τράπεζας στο Κόσοβο

«Η ΕΕ προτρέπει το Κόσοβο και τη Σερβία να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να συμφωνήσουν με την τελευταία συμβιβαστική πρόταση που κατατέθηκε από τον Διαμεσολαβητή της ΕΕ» τονίζει η ΕΕ σε δήλωσή της.
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση στις Βρυξέλλες για τη χρήση δηναρίων στο Κοσσυφοπέδιο

Η χρήση του δηναρίου για πληρωμές σε μετρητά στο Κοσσυφοπέδιο έχει απαγορευτεί από την 1η Φεβρουαρίου 2024, όταν η Κεντρική του Τράπεζα εξέδωσε διάταγμα που ορίζει το ευρώ ως το μόνο επίσημο νόμισμα στη χώρα.
Kosovo
ΔΙΕΘΝΗ

Η κυβέρνηση του Κοσόβου επιστρέφει έκταση 240 στρεμμάτων σε σερβικό μοναστήρι

Η έκταση αυτή περιήλθε στην ιδιοκτησία της μονής το 1997 ως δωρεά του σερβικού κράτους, ωστόσο η Πρίστινα αμφισβητούσε μέχρι σήμερα την εγκυρότητά της υποστηρίζοντας ότι «η σύναψη της πράξης έγινε από το καθεστώς Μιλόσεβιτς».
Kosovo
ΔΙΕΘΝΗ

Από την 1η Φεβρουαρίου απαγορεύεται η χρήση του δηναρίου στο Κόσοβο

Το δηνάριο εκτός από τις εμπορικές συναλλαγές αποτελεί και το νόμισμα για την πληρωμή από τον σερβικό προϋπολογισμό μισθών, συντάξεων, κοινωνικής βοήθειας και άλλων παροχών προς τους Σέρβους του Κοσόβου.