ΓΔ: 2537.38 -1.95% Τζίρος: 266.01 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:05:40
Πλατφόρμα πετρελαίου με οικονομικά γραφήματα και διαγράμματα
Φωτο: Shutterstock

Αγορές: AI και πετρέλαιο πιέζουν τις μετοχές – Στροφή στα ομόλογα

Οι φόβοι για την AI και το ακριβό πετρέλαιο πιέζουν τις διεθνείς μετοχές, με τους επενδυτές να στρέφονται στα ομόλογα. Πώς επηρεάζονται η Αθήνα και το κόστος δανεισμού της Ελλάδας.

Σε κλίμα αυξανόμενης επιφυλακτικότητας κινούνται οι διεθνείς αγορές, με τις πιέσεις στις μετοχές να επεκτείνονται από τη Νέα Υόρκη έως την Αθήνα.

Οι αμφιβολίες των τεράστιων επενδύσεων στην τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) και η νέα άνοδος του πετρελαίου δοκιμάζουν τις διεθνείς αγορές, ενισχύοντας την αναζήτηση ασφαλέστερων τοποθετήσεων. 

Οι επενδυτές προβληματίζονται για το κατά πόσο οι δαπάνες για data centers και προηγμένα τσιπ θα μεταφραστούν σε έσοδα και κέρδη ικανά να δικαιολογήσουν τις υψηλές αποτιμήσεις των τεχνολογικών εταιρειών, ιδιαίτερα όσο το κόστος δανεισμού παραμένει αυξημένο. Παράλληλα, η άνοδος του πετρελαίου εντείνει την ανησυχία των επενδυτών για το ενεργειακό κόστος και τον πληθωρισμό.

Οι πιέσεις στις τεχνολογικές μετοχές συνοδεύονται από αγορές αμερικανικών κρατικών ομολόγων, ενώ στην Ευρώπη οι δημοσιονομικές ανησυχίες διατηρούν τη Γαλλία στο επίκεντρο.

Η ελληνική αγορά συμμετέχει σε αυτό το περιβάλλον αυξημένης μεταβλητότητας. Το Χρηματιστήριο Αθηνών καταγράφει σημαντικές απώλειες για 2 διαδοχικές συνεδριάσεις με τον Γενικό Δείκτη σήμερα να σημειώνει πτώση άνω του 2%. Οι τράπεζες είναι μεταξύ των βασικών εστιών πίεσης, ενώ η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς κινείται κοντά στο 4,4%.

Στη Wall Street, ο Nasdaq υποχώρησε κατά 2,6% χθες Πέμπτη, στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του από τον Ιούνιο, ενώ ο S&P 500 έχασε 1,21%. Οι επενδυτές εστιάζουν ολοένα περισσότερο στο κόστος και στην απόδοση των επενδύσεων στην AI. Η Meta έχασε 7%, ενώ ο δείκτης των ημιαγωγών υποχώρησε κατά 6,7%, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

Η εικόνα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είναι πιο διαφοροποιημένη σήμερα, Παρασκευή. Στο ξεκίνημα των ευρωπαϊκών συναλλαγών, ο DAX και ο FTSE 100 υποχωρούσαν κατά 0,4% και ο CAC 40 κατά 0,6%.  Στην Ασία, αντίθετα, ο Hang Seng ενισχύθηκε κατά 0,7% και ο δείκτης της Σαγκάης κατά 0,9%, ενώ ο Nikkei έχασε 0,3%. 

Το αργό πετρέλαιο Brent κινείται πάνω από τα 114 δολάρια το βαρέλι, διατηρώντας ενεργές τις ανησυχίες για το ενεργειακό κόστος.

Ομόλογα δύο ταχυτήτων

Στην αγορά ομολόγων, η αναζήτηση ασφάλειας αποτυπώθηκε στην πτώση της απόδοσης του αμερικανικού 10ετούς στο 4,97% την Πέμπτη, από 5,13% την προηγούμενη ημέρα. Η υποχώρηση των αποδόσεων αντανακλά την άνοδο των τιμών των τίτλων, καθώς αυξάνεται η ζήτηση.

Ωστόσο, η κίνηση δεν αποτελεί γενικευμένη επιστροφή εμπιστοσύνης στο κρατικό χρέος. Στη Γαλλία, οι ανησυχίες για τον προϋπολογισμό και οι κοινωνικές αντιδράσεις διατηρούν αυξημένο το κόστος δανεισμού. 

Tο γαλλικό 10ετές βρισκόταν κοντά στο 5,07% σήμερα το πρωί, έναντι περίπου 3,33% του γερμανικού, με τη μεταξύ τους διαφορά πάνω από τις 170 μονάδες βάσης.

Η Wall Street Journal κατέγραφε στη συνέχεια άνοδο των αμερικανικών αποδόσεων στις πρωινές ευρωπαϊκές συναλλαγές και υποχώρηση των αποδόσεων στην ευρωζώνη, μετά τα ασθενέστερα των εκτιμήσεων στοιχεία επιχειρηματικής δραστηριότητας. Η εξέλιξη δείχνει πόσο γρήγορα μεταβάλλονται οι ισορροπίες μεταξύ φόβων για τον πληθωρισμό και ανησυχιών για την ανάπτυξη.

Η εικόνα στην ελληνική αγορά

Στην Αθήνα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε χθες Πέμπτη στις 2.587,93 μονάδες, με πτώση 2,11%. Η Πειραιώς υποχώρησε κατά 6,02% και η Alpha Bank κατά 5,04%. Στον αντίποδα, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών ενισχύθηκε κατά 0,86%, και ακολούθησε η Allwyn με 0,80% .

Στα ελληνικά ομόλογα, σήμερα η απόδοση είναι περίπου 4,40% για το 10ετές, με μικρή υποχώρηση έναντι της προηγούμενης συνεδρίασης. Το επίπεδο παραμένει χαμηλότερο από το αντίστοιχο γαλλικό, αλλά περίπου 1,1 ποσοστιαία μονάδα υψηλότερο από έναν χρόνο πριν. Η σύγκριση αναδεικνύει ότι η ευνοϊκότερη σχετική θέση ενός εκδότη μπορεί να συνυπάρχει με αυξημένο κόστος δανεισμού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ