ΓΔ: 2288.83 -2.82% Τζίρος: 389.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φώτο: Shutterstock

Γερμανία: Δύο συλλήψεις υπόπτων για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας

Οι συλληφθέντες είναι δύο Γερμανορώσοι από το Μπαϊρόιτ, ηλικίας 37 και 39 ετών, οι οποίοι φέρεται να πολέμησαν στις επιχειρήσεις στην επαρχία Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία.

Στη σύλληψη δύο υπόπτων για κατασκοπεία προχώρησαν οι γερμανικές αρχές. Η ομοσπονδιακή εισαγγελία στην Καρλσρούη κατηγορεί τους δύο υπόπτους κατασκόπους για εντοπισμό στόχων επίθεσης με σκοπό να υπονομεύσουν τη στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία.

Σύμφωνα με τις γερμανικές διωκτικές αρχές, όπως σημειώνει το ertnews.gr, οι δύο συλληφθέντες συγκέντρωναν πληροφορίες ειδικά για τα δρομολόγια των στρατιωτικών μεταφορών από τη Γερμανία στην Ουκρανία. Κατασκόπευαν επίσης εγκαταστάσεις βάσης του αμερικανικού στρατού στη Γερμανία, συμπεριλαμβανομένου του Grafenwöhr της Βαυαρίας, όπου εκπαιδεύονται Ουκρανοί στρατιώτες. Ο ένας από τους δύο φέρεται να επικοινωνούσε με άτομο που συνδέεται με ρωσική μυστική υπηρεσία τουλάχιστον από τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, σχετικά με πιθανές επιχειρήσεις δολιοφθοράς στη Γερμανία.

Σε αυτό το πλαίσιο, φέρεται να δήλωσε στον συνομιλητή του ότι ήταν έτοιμος να προβεί σε εμπρηστικές επιθέσεις ειδικά σε υποδομές που χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς και βιομηχανικούς σκοπούς στη Γερμανία. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Γενική Εισαγγελία, ο άνδρας συνέλεξε πληροφορίες για πιθανούς στόχους επίθεσης, ενώ ο δεύτερος κατηγορούμενος τον βοήθησε το αργότερο από τον Μάρτιο του 2024.

Οι συλληφθέντες είναι δύο Γερμανορώσοι από το Μπαϊρόιτ, ηλικίας 37 και 39 ετών, οι οποίοι φέρεται να πολέμησαν στις επιχειρήσεις στην επαρχία Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία από το 2014 έως το 2016. Ο ένας από αυτούς είναι ήδη υπό κράτηση, ο δεύτερος οδηγήθηκε σήμερα στον ανακριτή στην Καρλσρούη.

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Δικαιοσύνης, Μάρκο Μπούσμαν, δήλωσε ότι οι συλλήψεις ήταν μια σημαντική επιτυχία στον αγώνα κατά του δικτύου κατασκοπείας του Ρώσου προέδρου Πούτιν. Από την πλευρά της, η ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών, Νάνσι Φέζερ, χαρακτήρισε «ιδιαίτερα σοβαρή υπόθεση ύποπτης κατασκοπευτικής δραστηριότητας για το εγκληματικό καθεστώς του Πούτιν». Η Γερμανία «θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία και δεν θα υποκύψει στον εκφοβισμό».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γερμανική Αστυνομία νύχτα
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Πέντε συλλήψεις για εξαγωγή οπλικού εξοπλισμού στη Ρωσία

Στη Γερμανία συνελήφθησαν πέντε άτομα για παράνομες εξαγωγές εξοπλισμού κατασκευής όπλων προς τη Ρωσία μέσω εικονικών εταιριών, με τις αρχές να υποψιάζονται εμπλοκή των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών.
Φρίντριχ Μερτς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μερτς: Ο κόσμος της ισχύος μόνο οδηγεί σε κινδύνους, όπως έδειξε η ιστορία

Ο Γερμανός καγκελάριος τόνισε πως ένας κόσμος που βασίζεται μόνο στην ισχύ είναι επικίνδυνος για μικρούς και μεγάλους, και κάλεσε να δοθεί έμφαση στη συνεργασία και τις συμμαχίες, μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κτίριο
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Η υπηρεσία ασφαλείας μιλά για έγκλημα πολέμου μετά το πλήγμα στο Λβιβ

Η υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι θεωρεί έγκλημα πολέμου τη ρωσική νυχτερινή επίθεση με βαλλιστικό πύραυλο στην περιοχή του Λβιβ, κοντά στα σύνορα με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Φρίντριχ Μερτς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μερτς: Η Γερμανία ίσως συμμετάσχει σε πολυεθνική δύναμη εκτός Ουκρανίας

Ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς δήλωσε ότι γερμανικά στρατεύματα ενδέχεται να συμμετάσχουν σε πολυεθνική δύναμη σε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, γειτονική της Ουκρανίας, μόλις υπάρξει κατάπαυση του πυρός με τη Ρωσία, χωρίς να αποκλείεται καμία επιλογή.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας χάρτης
ΔΙΕΘΝΗ

Βερολίνο: Μοιραζόμαστε την ανησυχία Ουκρανίας για κλιμάκωση του πολέμου

Η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε ότι συμμερίζεται τους φόβους της Ουκρανίας πως οι ρωσικές κατηγορίες περί επίθεσης με drones μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως πρόσχημα για κλιμάκωση του πολέμου, παραθέτοντας τη σχετική προειδοποίηση του Ζελένσκι.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας χάρτης
ΔΙΕΘΝΗ

Βερολίνο: Η εκεχειρία δεν τερματίζει τον ρωσικό κίνδυνο για την Ουκρανία

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Γιόχαν Βάντεφουλ, προειδοποιεί πως η Ρωσία ίσως εκμεταλλευτεί μια κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία για να προετοιμαστεί για επίθεση σε χώρα του ΝΑΤΟ, τονίζοντας την ανάγκη εγρήγορσης και ενίσχυσης των αμυντικών δομών.