ΓΔ: 1457.83 -0.94% Τζίρος: 43.69 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:18:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτό: Shutterstock

Η Knauf σταματά την επιχειρηματική της δραστηριότητα από τη Ρωσία

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε δηλώσει στις 5 Απριλίου ότι συμμετοχή γερμανικών εταιρειών στην ανοικοδόμηση της Μαριούπολης «εξυπηρετεί μόνο τη ρωσική προπαγάνδα».

Η γερμανική εταιρεία οικοδομικών υλικών Knauf σταματάει πλήρως τις δραστηριότητές της στη Ρωσία. Σήμερα ο παγκοσμίως γνωστός γερμανικός όμιλος, που είναι μια οικογενειακή εταιρεία, επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή του ότι «στο πλαίσιο των τρεχουσών εξελίξεων πήρε την απόφαση μετά από 30 και πλέον χρόνια στη Ρωσία να σταματήσει την επιχειρηματική του δραστηριότητα» στη χώρα.

Στην ανακοίνωση της εταιρείας επισημαίνεται ότι η ίδια αποφάσισε να μεταβιβάσει στην εγχώρια διοίκηση ολόκληρη την επιχειρηματική της δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένης της εξόρυξης πρώτων υλών, της παραγωγής και των πωλήσεων, ώστε να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας περισσότερων των 4.000 ανθρώπων. Οι ρωσικές αρχές θα πρέπει να εγκρίνουν την απόφαση.

Η εταιρεία Knauf δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένους λόγους αποχώρησής της από τη Ρωσία.

Ωστόσο, πρόσφατα ο όμιλος Knauf, με κύκλο εργασιών που έφτασε τα 15,4 δισ. ευρώ το 2022, βρέθηκε στο στόχαστρο επικρίσεων λόγω της επιχειρηματικής του δραστηριότητας στη Ρωσία, όπως επίσης και στην κατεχόμενη Μαριούπολη.

Στις 3 Απριλίου η τηλεοπτική εκπομπή Monitor του γερμανικού τηλεοπτικού δικτύου ARD παρουσίασε έρευνα σύμφωνα με την οποία τουλάχιστον δύο γερμανικές εταιρείες, η Knauf και η WKB Systems, συμμετείχαν στην ανοικοδόμηση της Μαριούπολης.

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε δηλώσει στις 5 Απριλίου ότι συμμετοχή γερμανικών εταιρειών στην ανοικοδόμηση της Μαριούπολης «εξυπηρετεί μόνο τη ρωσική προπαγάνδα», ενώ το υπουργείο Οικονομίας προέτρεψε να ελεγχθούν οι εταιρείες για παραβιάσεις των κυρώσεων.

Οι οικοδομικές δραστηριότητες «εξυπηρετούν μόνο τη ρωσική προπαγάνδα», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι «οποιαδήποτε εταιρεία συμμετέχει σ' αυτό πρέπει να διερωτηθεί ποιον εξυπηρετεί».

Από την περίοδο που άρχισε η ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, έχουν φύγει από τη Ρωσία όλες οι άλλες γερμανικές εταιρείες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Deutsche Bank, Banks, Trapezes
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσικό δικαστήριο κατάσχεσε περιουσιακά στοιχεία της Deutsche Bank

Η τράπεζα, μαζί με τη γερμανική Linde, ήταν ένας από τους εγγυητές πιστωτές στο πλαίσιο σύμβασης για την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας φυσικού αερίου στη Ρωσία, η οποία ανεστάλη λόγω των δυτικών κυρώσεων.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Γερμανία προειδοποιεί τη Μόσχα μετά τις ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις

Όπως τόνισε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, Ρώσοι χάκερ στις αρχές του 2023 χτύπησαν γερμανικούς ιστότοπους σε αντίποινα για την αποστολή αρμάτων μάχης στην Ουκρανία.
Patriot-usa-australia
ΔΙΕΘΝΗ

Ένα ακόμα σύστημα πυραύλων τύπου Patriot στέλνουν οι Γερμανοί στο Κίεβο

Πρόκειται για το τρίτο σύστημα Patriot που αποστέλλει το Βερολίνο στο Κίεβο, με το γερμανικό υπουργείο Άμυνας να σημειώνει ότι η απόφαση ελήφθη έπειτα από αίτημα της ουκρανικής κυβέρνησης και σε συντονισμό με τους συμμάχους.
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανικές εταιρείες συμμετέχουν στην ανοικοδόμηση της Μαριούπολης

O εμπειρογνώμων σε θέματα εξωτερικής πολιτικής της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης, καταδίκασε τη συμμετοχή γερμανικών εταιρειών σε κατασκευαστικές εργασίες στην κατεχόμενη πόλη, , θεωρώντας ότι οι υπηρεσίες τους εξυπηρετούν τον πόλεμο.