ΓΔ: 886.72 -0.85% Τζίρος: 91.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ώρα για «κούρεμα» χρέους της Αργεντινής, λέει το ΔΝΤ

Μετά από μια εβδομάδα διαπραγματεύσεων, το ΔΝΤ ανακοίνωσε πως το χρέος της Αργεντινής δεν είναι βιώσιμο και θα απαιτηθεί να συνεισφέρουν οι πιστωτές του ιδιωτικού τομέα για να επανέλθει σε βιωσιμότητα.

Δεν είναι πλέον βιώσιμο το χρέος της Αργεντινής, διαπιστώνει το ΔΝΤ και καλεί όσους διαθέτουν ομόλογα της χώρας να συνεισφέρουν ώστε να επιλυθεί η κρίση.

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται μετά από μια εβδομάδα διαπραγματεύσεων στελεχών του ΔΝΤ με αξιωματούχους της κυβέρνησης στο Μπουένος Άιρες, για την αποφυγή της αθέτησης δανείων και ομολόγων ύψους 100 δισ. δολαρίων.

Όπως αναφέρει το ΔΝΤ στην ανακοίνωση του, η ικανότητα εξυπηρέτησης του χρέους της Αργεντινής έχει επιδεινωθεί σημαντικά σε σύγκριση με την τελευταία ανάλυση βιωσιμότητας, που είχε δημοσιευθεί τον Ιούλιο του 2019 στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης.

Με τα δεδομένα εκείνα, το ΔΝΤ είχε εκτιμήσει πως ήταν βιώσιμο το δημόσιο χρέος της Αργεντινής αλλά όχι με πολλές πιθανότητες, δεδομένων των κινδύνων που αντιμετωπίζει, όπως:

1. Τον αυξανόμενο κίνδυνο εξαιτίας της σύντομης ωρίμανσης των νέων εκδόσεων
2.Το πόσο ευάλωτη είναι η πορεία του χρέους στις διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών, δεδομένου ότι το μεγάλο μέρος του χρέους είναι σε ξένο νόμισμα και 
3. Τις μεγάλες εξωτερικές χρηματοδοτικές ανάγκες που έχει η χώρα.

Από την πλευρά της, η αντιπρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντες, είχε δηλώσει πριν μερικές ημέρες πως η χώρα «δεν θα πληρώσει ούτε σεντ στο ΔΝΤ μέχρι η χώρα να βγει από την ύφεση». 

Η αντιπρόεδρος της χώρας είχε υπογραμμίσει την ανάγκη των μεγάλων κρατικών επενδύσεων ώστε να βγει η Αργεντινή από την ύφεση. «Δεν θα πληρώσουμε ούτε μισό σεντ στο ΔΝΤ μέχρι να βγούμε από την ύφεση. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε για να πληρώσουμε είναι να βγούμε από την ύφεση». Ο υπουργός Οικονομικών, Μάρτιν Γκουζμάν, διαμήνυσε ότι η Αργεντινή είναι πρόθυμη να πληρώσει τα χρέη της, αλλά δεν έχει τα χρήματα για να το κάνει. Ο ίδιος επέρριψε ευθύνες στις πολιτικές λιτότητας του ΔΝΤ για την κρίση.

Η Αργεντινή είχε αποφασίσει από καιρό να αναβάλει την καταβολή ποσού 1,47 δισ δολαρίων για ομόλογο της χώρας μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, όπως είχε ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών της χώρας, με την κυβέρνηση να ανακοινώνει οτι σχεδιάζει να συνεχίσει στο μέλλον τις πληρωμές τόκων.

Υπενθυμίζουμε πως η Αργεντινή, 20 χρόνια μετά την επεισοδιακή χρεοκοπία του 2001, βρίσκεται και πάλι αντιμέτωπη με οικονομικά προβλήματα και έλαβε δάνειο 57 δισ. δολ. από το ΔΝΤ επί των ημερών της προηγούμενης, συντηρητικής κυβέρνησης Μάκρι.

Σε αντάλλαγμα η κυβέρνηση Μάκρι είχε δεσμευτεί για την επιβολή ενός σκληρού μοντέλου λιτότητας, όμως οι επιδόσεις της χώρας όσο αναφορά τους στόχους που είχαν τεθεί ήταν απογοητευτικές και τον Αύγουστο του 2018 η Αργεντινή απέτυχε να περάσει την πρώτη τεχνική επιθεώρηση του ΔΝΤ, κάτι που δεν είχε συμβεί ποτέ στην ιστορία της. Η μη τήρηση των απαιτήσεων οδήγησε στην άμεση αναστολή της συμφωνίας και την επαναδιαπραγμάτευση των όρων, οδηγώντας στην παραίτηση του επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, Λουίς Καπούτο.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Επιφυλακτικές οι αγορές από το εκλογικό αποτέλεσμα στην Αργεντινή

Την ώρα που ο εκλεγμένος περονιστής πρόεδρος Αλμπέρτο Φερνάντες υπόσχεται «αλλαγή σελίδας» στην Αργεντινή, η κεντρική τράπεζα παίρνει μέτρα ελέγχου κεφαλαίων, ενώ οι αγορές μοιάζουν διστακτικές.
ΔΙΕΘΝΗ

ΔΝΤ: Ανάκαμψη δύο ταχυτήτων στην παγκόσμια οικονομία

Εμπόδιο για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες η καθυστέρηση στους εμβολιασμούς, ενώ οι ανεπτυγμένες βελτιώνουν τη θέση τους. Το Ταμείο αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις για τις ΗΠΑ αναμένοντας ανάπτυξη 7%.
G20
ΔΙΕΘΝΗ

G20: Απειλή από τις μεταλλάξεις του ιού, «όχι» σε νέο κύκλο lockdown

Οι νέες και εξαιρετικά μεταδοτικές παραλλαγές του, σε συνδυασμό με τα προβλήματα στον εμβολιασμό στις φτωχές χώρες μπορεί να απειλήσουν την οικονομική ανάκαμψη. Δεν πρέπει να επιβληθούν νέα περιοριστικά μέτρα.
biden, USA
ΔΙΕΘΝΗ

Πρόταση των ΗΠΑ για μείωση του χρέους των φτωχών χωρών λόγω κορονοϊού

Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε πως η Ουάσιγκτον παροτρύνει το Πεκίνο να συμμετέχει πλήρως στις πρωτοβουλίες για την αναδιάρθρωση των χρεών φτωχών χωρών. Καμπανάκι και από ΔΝΤ για την εξυπηρέτηση των χρεών.