ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:50:46 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Τουσκ: Θα ενισχύσουμε τα μέτρα ασφαλείας στα σύνορα με τη Λευκορωσία

«Τα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας είναι ένα μοναδικό μέρος λόγω της πίεσης της παράνομης μετανάστευσης. Στην πραγματικότητα, έχουμε να κάνουμε με προοδευτικό υβριδικό πόλεμο», δήλωσε.

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η χώρα του αρχίζει να εργάζεται για την περαιτέρω ενίσχυση όλων των ανατολικών συνόρων της, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει αυτό που περιέγραψε ως «υβριδικό πόλεμο» που συνδέεται με την παράνομη μετανάστευση από τη Λευκορωσία.

Ο πρωθυπουργός δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες ούτε για τις προγραμματισμένες ενέργειες ούτε για τα κονδύλια που θα διατεθούν, αλλά είπε ότι δεν υπάρχουν «περιορισμοί» στην εθνική ασφάλεια.

«Τα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας είναι ένα μοναδικό μέρος λόγω της πίεσης της παράνομης μετανάστευσης. Στην πραγματικότητα, έχουμε να κάνουμε με προοδευτικό υβριδικό πόλεμο», δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνάντησης με συνοριοφύλακες και στρατιώτες στα σύνορα. «Μην αμφιβάλλετε – μια χώρα με όλο και πιο επιθετικές προθέσεις προς την Πολωνία όπως η Λευκορωσία είναι συνένοχη στην οργάνωση μιας τέτοιας πρακτικής στα πολωνικά σύνορα», πρόσθεσε.

Η προηγούμενη πολωνική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγόρησαν τη Λευκορωσία το 2021 ότι χρησιμοποίησε την εισροή μεταναστών για να ασκήσει πίεση στην ΕΕ σχετικά με τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στο Μινσκ. Η Λευκορωσία αρνήθηκε τους ισχυρισμούς.

Έκτοτε, οι προσπάθειες διέλευσης των συνόρων συνεχίστηκαν και ο αριθμός τους εξαρτάται επίσης από τις αλλαγές στις ατμοσφαιρικές συνθήκες. Η υπηρεσία συνόρων της Πολωνίας δήλωσε ότι περίπου 300 απόπειρες βρίσκονται σε εξέλιξη κάθε μέρα για παράνομη διέλευση των συνόρων.

Οι τεταμένες σχέσεις μεταξύ γειτονικών χωρών έχουν επιδεινωθεί περαιτέρω μετά την εισβολή στην Ουκρανία, από τη σύμμαχο της Λευκορωσίας Ρωσία. Η προηγούμενη κυβέρνηση της Πολωνίας έχτισε έναν φράχτη μήκους 180 χιλιομέτρων και ύψους 5,5 μέτρων κατά μήκος των συνόρων με τη Λευκορωσία για να αμυνθεί κατά της παράνομης μετανάστευσης. Συμπληρώνεται από ένα σύστημα αισθητήρων και καμερών παρακολούθησης.

Ο Τουσκ δήλωσε, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες, ότι οι νέες οχυρώσεις θα κατασκευαστούν κατά μήκος «όλων των ανατολικών συνόρων» και είναι δυνατό να συμπεριληφθεί αυτή με την Ουκρανία και τη Ρωσία.

«Αυτά δεν είναι μόνο τα σύνορα της Πολωνίας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως εκ τούτου, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ολόκληρη η Ευρώπη θα πρέπει να επενδύσει στην ασφάλειά της, επενδύοντας στα ανατολικά σύνορα της Πολωνίας», δήλωσε ο Τουσκ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Poland-Police
ΔΙΕΘΝΗ

Αυξάνονται οι μετανάστες στα σύνορα της Πολωνίας με τη Λευκορωσία

Στην Ευρώπη, επικρατεί τεταμένο κλίμα αναφορικά με τη μετανάστευση, καθώς ακροδεξιά κόμματα που ζητούν πιο αυστηρούς ελέγχους έρχονται αντιμέτωπα με κεντρώες παρατάξεις στις ευρωεκλογές, οι οποίες στην Πολωνία διεξάγονται αύριο, Κυριακή.
ΔΙΕΘΝΗ

Πολωνία και Ρωσία ενισχύουν την στρατιωτική παρουσία τους στα σύνορα

Κινήσεις τακτικής από τη Μόσχα καθώς οι συμμαχικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ ενισχύουν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις στα σύνορα τους. Η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ διπλασίασε τα χερσαία σύνορα της Ρωσίας με τη Συμμαχία.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Βαρσοβία παρακολουθεί την κατάσταση στο σύνορο με την Λευκορωσία

Τα σύνορα της Πολωνίας είναι ασφαλή, παρακολουθούμε την κατάσταση στο ανατολικό σύνορο σε συνεχή βάση και είμαστε προετοιμασμένοι για διάφορα σενάρια καθώς εξελίσσεται η κατάσταση, αναφέρει το υπουργείο Άμυνας.