ΓΔ: 1481.65 0.11% Τζίρος: 87.09 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agrotika Proionta, Trofima, Agrotes
Φωτο: Shutterstock

Απεργία πείνας ξεκίνησαν Πολωνοί αγρότες για την Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ

Μια ομάδα 14 αγροτών κατέλαβε το κοινοβούλιο της Πολωνίας την περασμένη Πέμπτη και σήμερα οι πέντε που παρέμειναν εκεί είπαν ότι δεν σκοπεύουν να φάνε έως ότου εξασφαλίσουν μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ.

Απεργία πείνας ξεκίνησαν πέντε Πολωνοί αγρότες διαμαρτυρόμενοι για τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που, όπως υποστηρίζουν, τους οδηγούν στην πτώχευση.

Οι αγρότες στην Πολωνία και σε άλλες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαμαρτύρονταν τους τελευταίους μήνες για τις φθηνές εισαγωγές τροφίμων από την Ουκρανία και τους περιορισμούς που τους επιβλήθηκαν από την Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Μια ομάδα 14 αγροτών κατέλαβε το κοινοβούλιο της Πολωνίας την περασμένη Πέμπτη και σήμερα οι πέντε που παρέμειναν εκεί είπαν ότι δεν σκοπεύουν να φάνε έως ότου εξασφαλίσουν μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ.

«Απεργούμε καταρχάς για τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης… και σήμερα ξεκινάμε την απεργία πείνας μας», δήλωσε ο αγρότης Γιάροσλαβ Ζαρέμπα, 37 ετών.

Οι αγρότες έχουν ήδη πετύχει παραχωρήσεις από την ΕΕ με επίκεντρο την Πράσινη Συμφωνία και από την πολωνική κυβέρνηση, η οποία είπε ότι θα καταβάλει 2,1 δισεκατομμύρια ζλότι σε επιδοτήσεις για να τους αποζημιώσει από τις χαμηλές τιμές στα σιτηρά, όμως πολλοί λένε ότι αυτό δεν είναι επαρκές.

«Η Πράσινη Συμφωνία… επηρεάζει τη γεωργία μας πολύ, πάρα πολύ», δήλωσε ο Ζαρέμπα. «Υπάρχουν πολλοί κανονισμοί που επηρεάζουν… την αποδοτικότητά μας και την τιμή των προϊόντων μας».

Ο υφυπουργός Γεωργίας Μίχαλ Κολοντζέιτσακ δήλωσε πως οι διαδηλωτές στο κοινοβούλιο δεν εκπροσωπούν την πλειονότητα των αγροτών, οι οποίοι είπαν ότι σταμάτησαν τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας λόγω των μέτρων που εφαρμόζονται για τη στήριξή τους.

«Δεν συνιστώ ο πρωθυπουργός να συναντηθεί με εκείνους που εκπροσωπούν αυτό που αποτελεί κυρίως πολιτικό θράσος και δεν εκπροσωπούν τους αγρότες», δήλωσε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Polskie Radio 24.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Πολωνία: Οι αγρότες σχεδιάζουν πλήρη αποκλεισμό των ουκρανικών συνόρων

Στην Πολωνία, οι αγρότες επιδεικνύουν ιδιαίτερη μαχητικότητα απέναντι στον αντίκτυπο των φθηνών εισαγωγών τροφίμων από την Ουκρανία. Την περασμένη Παρασκευή ξεκίνησαν μια απεργία διάρκειας 30 ημερών.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κομισιόν θεωρεί πως το κράτος δικαίου στην Πολωνία δεν κινδυνεύει πια

 Η Επιτροπή θεωρεί ότι δεν υπάρχει πλέον σαφής κίνδυνος σοβαρής παραβίασης του κράτους δικαίου στην Πολωνία κατά την έννοια του άρθρου 7 παράγραφος 1 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
businessdaily-Agrotes-Bruxxels
ΔΙΕΘΝΗ

Επιστρέφουν αγρότες με τρακτέρ αύριο στις Βρυξέλλες για να διαδηλώσουν

Είναι η τρίτη φορά από την αρχή του έτους που οι αγρότες φτάνουν με τα τρακτέρ στην ευρωπαϊκή γειτονιά των Βρυξελλών. Την 1η Φεβρουαρίου πάνω από 1000 τρακτέρ είχαν κατακλύσει τους δρόμους.
ΔΙΕΘΝΗ

Ντ. Τουσκ: Συζητάμε με την Ουκρανία την παύση των εμπορικών συναλλαγών

«Είμαι έτοιμος να λάβω σκληρές αποφάσεις όσον αφορά τα σύνορα με την Ουκρανία, πάντα σε συνεννόηση με το Κίεβο, ώστε να μην υπάρχουν περιττές εντάσεις», δήλωσε ο επικεφαλής της πολωνικής κυβέρνησης.