ΓΔ: 1424.04 0.16% Τζίρος: 185.19 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Evropaiki Enosi, EU, European Union
Φωτο: Shutterstock

H ΕΕ ανησυχεί για το κλείσιμο γραφείων σερβικής τράπεζας στο Κόσοβο

«Η ΕΕ προτρέπει το Κόσοβο και τη Σερβία να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να συμφωνήσουν με την τελευταία συμβιβαστική πρόταση που κατατέθηκε από τον Διαμεσολαβητή της ΕΕ» τονίζει η ΕΕ σε δήλωσή της.

Η ΕΕ εκφράζει την ανησυχία της για το κλείσιμο και την κατάσχεση γραφείων σερβικής τράπεζας στο βόρειο Κόσοβο, τονίζοντας ότι είναι «κλιμάκωση» της έντασης, η οποία αντίκειται στο πνεύμα ομαλοποίησης και εξομάλυνσης των σχέσεων Βελιγραδίου-Πρίστινας μέσω του διαλόγου.

Συγκεκριμένα, στη δήλωση που εξέδωσε σήμερα η Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ, μέσω του εκπροσώπου της Επιτροπής για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Πίτερ Στάνο, αναφέρονται τα εξής:

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση σημείωσε με ανησυχία την αστυνομική επιχείρηση της Δευτέρας στα γραφεία του Σερβικού Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στο βόρειο Κόσοβο.

Το κλείσιμο και η κατάσχεση αυτών των γραφείων χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση ή συντονισμό και λίγες μόνο ημέρες μετά την τελευταία συνάντηση διαλόγου, η οποία κάλυψε και το ζήτημα των εγκαταστάσεων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, είναι κλιμάκωση, αντίκειται στο πνεύμα της ομαλοποίησης και υπονομεύει την καλή πίστη του Κοσόβου για επίτευξη εξομάλυνσης των σχέσεων μέσω του διαλόγου.

Και πάλι, ασυντόνιστες ενέργειες ενός από τα μέρη θέτουν σε κίνδυνο την εφαρμογή της Συμφωνίας για την πορεία προς την εξομάλυνση. Η επιχείρηση της αστυνομίας του Κοσόβου θέτει επίσης σε κίνδυνο τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για μια προσωρινή λύση για άτομα που επηρεάζονται αρνητικά από τον κανονισμό της Κεντρικής Τράπεζας του Κοσόβου για τις συναλλαγές με μετρητά.

Με τη συνεχιζόμενη απουσία βιώσιμων εναλλακτικών λύσεων, αυτό θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή και τις συνθήκες διαβίωσης των Σέρβων του Κοσόβου και άλλων κοινοτήτων που είναι επιλέξιμες για οικονομικές μεταφορές από τη Σερβία.

Η επιχείρηση της Δευτέρας αποδεικνύει και πάλι ότι οι αρχές του Κοσόβου δίνουν προτεραιότητα σε μονομερείς και ασυντόνιστες ενέργειες παρά στη συνεργασία με τους φίλους και τους συμμάχους του.

Το καθεστώς όλων των υποστηριζόμενων από τη Σερβία δομών και υπηρεσιών προβλέπεται να επιλυθεί στον διάλογο που διευκολύνει η ΕΕ, σε σχέση με την ίδρυση της Ένωσης/Κοινότητας δήμων Σερβικής Πλειοψηφίας.

Η ΕΕ προτρέπει το Κόσοβο και τη Σερβία να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να συμφωνήσουν με την τελευταία συμβιβαστική πρόταση που κατατέθηκε από τον Διαμεσολαβητή της ΕΕ που επιτρέπει στους επιλέξιμους δικαιούχους να λαμβάνουν οικονομικές μεταφορές από τη Σερβία.».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Kosovo
ΔΙΕΘΝΗ

Βούτσιτς και Κούρτι συμφώνησαν στο ευρωπαϊκό σχέδιο για το Κόσοβο

Ο Ζοζέπ Μπορέλ, ανέφερε ότι το ευρωπαϊκό σχέδιο αποτελεί πλέον δημόσιο έγγραφο και θα αναρτηθεί σύντομα στο διαδίκτυο, καθώς οι δυό ηγέτες, δήλωσαν πως υπάρχει ανάγκη να γίνουν και άλλες συναντήσεις για το περιεχόμενο του σχεδίου.
Serbia, Servia, Vucic
ΔΙΕΘΝΗ

Αλεξάνταρ Βούτσιτς: Κρίσιμη συνάντηση στις Βρυξέλλες με τον Άλμπιν Κούρτι

Ο πρόεδρος της Σερβίας και ο πρωθυπουργός του Κοσόβου καλούνται σήμερα, να αποφανθούν οριστικά για το «γαλλογερμανικό» σχέδιο για την εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου - Πρίστινας .