ΓΔ: 1404.11 -0.20% Τζίρος: 85.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
akinita_real estate
Φώτο: Shutterstock

Κάτω από το 7% τα επιτόκια στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ

Η πρόσφατη χαλάρωση των επιτοκίων και η ένδειξη ότι το απόθεμα των κατοικιών προς πώληση αυξάνεται, μπορεί να προσφέρει κάποια ανακούφιση στους αγοραστές.

Τα επιτόκια στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ υποχώρησαν κάτω από το 7% για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από ένα μήνα.

Ο μέσος όρος για ένα 30ετές, σταθερό δάνειο ήταν 6,94%, από 7,02% την προηγούμενη εβδομάδα.

Η αγορά συνήθως μπαίνει σε υψηλές ταχύτητες αυτή την εποχή του έτους, όταν ο θερμότερος καιρός προσελκύει περισσότερους ανθρώπους για σπίτια. Αλλά τα επιτόκια υποθηκών που κυμαίνονται κοντά στο 7% και οι τιμές που συνεχίζουν να ανεβαίνουν εμποδίζουν πολλούς αγοραστές να μπορούν να αγοράσουν ακίνητα.

Αυτό επιβαρύνει τις πωλήσεις, με τις συναλλαγές να μειώνονται τον Απρίλιο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα και τις πωλήσεις νέων κατοικιών να μειώνονται επίσης.

Η πρόσφατη χαλάρωση των επιτοκίων και η ένδειξη ότι το απόθεμα των κατοικιών προς πώληση αυξάνεται, μπορεί να προσφέρει κάποια ανακούφιση στους αγοραστές.

«Η μεγαλύτερη προσφορά σε συνδυασμό με την πρόσφατη πτωτική τάση των επιτοκίων είναι ένα ενθαρρυντικό σημάδι για την αγορά κατοικίας», δήλωσε στο Bloomberg ο Sam Khater, επικεφαλής οικονομολόγος της Freddie Mac.

Το χρονοδιάγραμμα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για τις μειώσεις των επιτοκίων θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την πορεία της οικονομίας. Νωρίτερα αυτό το μήνα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συμφώνησαν ότι τα επιτόκια πρέπει να είναι υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Πάουελ: H Fed θα διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για περισσότερο χρόνο

«Δεν περιμέναμε ότι το μονοπάτι για τον πληθωρισμό δεν θα έχει σκαμπανεβάσματα. Πρέπει να είμαστε υπομονετικοί και να αφήσουμε τη νομισματική πολιτική να επενεργήσει στην οικονομία» τόνισε.
Fed, HPA, USA
ΔΙΕΘΝΗ

Κόλινς (Fed): Τα επιτόκια θα διατηρηθούν κι' άλλο σε υψηλό επίπεδο

Τα σχόλια της Κόλινς απηχούν εκείνα του προέδρου της Fed Τζέρομ Πάουελ, ο οποίος δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα έχει περισσότερη δουλειά να κάνει όσον αφορά την επιστροφή του πληθωρισμού στο στόχο του 2%.
ΔΙΕΘΝΗ

Τζ. Πάουελ: Είμαστε έτοιμοι για νέες αυξήσεις στα επιτόκια

Ο πρόεδρος της Fed προειδοποίησε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει τη δουλειά της ως προς την καταπολέμηση του πληθωρισμού, αυξάνοντας την προοπτική πρόσθετων αυξήσεων των επιτοκίων.