ΓΔ: 1404.11 -0.20% Τζίρος: 85.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
USA-Congress
Φωτο: Shutterstock

ΗΠΑ: Οι καταναλωτές μετρίασαν τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό τον Μάιο

Ενώ οι καταναλωτές αναγνωρίζουν ότι ο πληθωρισμός έχει μειωθεί σημαντικά από το 2022, ένα σημαντικό ποσοστό εξακολουθεί να εκφράζει την επιβάρυνση που ασκούν οι υψηλές τιμές στη ζωή του.

Οι Αμερικανοί καταναλωτές μετρίασαν τις προσδοκίες τους για τον πληθωρισμό το δεύτερο εξάμηνο του Μαΐου σε σύγκριση με τις προηγούμενες ημέρες του μήνα, αν και οι υψηλές τιμές συνέχισαν να επιβαρύνουν το κλίμα.

Οι καταναλωτές αναμένουν ότι οι τιμές θα ανέβουν με ετήσιο ρυθμό 3,3% το επόμενο έτος, από 3,5% που αναμενόταν νωρίτερα μέσα στο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν που δημοσιεύτηκαν σήμερα.

Τον Απρίλιο, οι ερωτηθέντες ανέμεναν ετήσιο πληθωρισμό 3,2%. Μέρος της βελτίωσης μπορεί να αντανακλά τη σταθερή υποχώρηση των τιμών της βενζίνης κατά τη διάρκεια του μήνα.

Ενώ οι καταναλωτές αναγνωρίζουν ότι ο πληθωρισμός έχει μειωθεί σημαντικά από το 2022, ένα σημαντικό ποσοστό εξακολουθεί να εκφράζει την επιβάρυνση που ασκούν οι υψηλές τιμές στη ζωή του.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι ερωτηθέντες στην έρευνα αναφέρθηκαν στην αυξημένη ανησυχία τους για την αγορά εργασίας. Αναμένουν ότι το ποσοστό ανεργίας θα αυξηθεί και η αύξηση του εισοδήματος θα επιβραδυνθεί. Αυτό αποτελεί πρόκληση για τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στην προσπάθειά του για επανεκλογή.

Οι καταναλωτές βλέπουν επίσης λιγότερες πιθανότητες η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να μειώσει τα επιτόκια το επόμενο έτος. Μόνο 1 στους 4 βλέπει μείωση των επιτοκίων τώρα, σε σύγκριση με το 37% τον Ιανουάριο.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Yellen, treasury, usa,
ΔΙΕΘΝΗ

Η Γέλεν ελπίζει ότι η Κίνα δεν θα προβεί σε σημαντικά εμπορικά αντίποινα

«Είναι απαράδεκτο να εξαρτόμαστε πλήρως από την Κίνα δεδομένου ότι το Πεκίνο προβαίνει σε μαζικές επιδοτήσεις και δεν παίζει πραγματικά με τους κανόνες» ανέφερε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ.
USA, HPA, Yelen
ΔΙΕΘΝΗ

Δεν ανησυχεί για υπερθέρμανση της αμερικανικής οικονομίας η Γέλεν

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ ανέφερε πως μέχρι τώρα υπάρχουν 5 εκατ. θέσεις εργασίας λιγότερες από εκείνες που υπήρχαν πριν την πανδημία και έχει μειωθεί η συμμετοχή του εργατικού δυναμικού.
ΔΙΕΘΝΗ

Θετική έκπληξη από τον αμερικανικό πληθωρισμό, έφθασε στο 3,3%

Χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών κινήθηκε τόσο ο βασικός όσο και ο δομικός δείκτης, με τον δεύτερο να φθάνει στο 3,4%, με τις αγορές να περιμένουν με αγωνία τις σημερινές αποφάσεις της Fed.