ΓΔ: 942.46 -1.58% Τζίρος: 100.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
USA, HPA, Yelen
Φωτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Δεν ανησυχεί για υπερθέρμανση της αμερικανικής οικονομίας η Γέλεν

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ ανέφερε πως μέχρι τώρα υπάρχουν 5 εκατ. θέσεις εργασίας λιγότερες από εκείνες που υπήρχαν πριν την πανδημία και έχει μειωθεί η συμμετοχή του εργατικού δυναμικού.

Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν δήλωσε σήμερα πως δεν θεωρεί ότι η αμερικανική οικονομία υπερθερμαίνεται και ότι ενώ ο πληθωρισμός είναι υψηλότερος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, σχετίζεται με τα προβλήματα από την πανδημία της COVID-19.

«Δεν θα έλεγα ότι η αμερικανική οικονομία αυτή τη στιγμή υπερθερμαίνεται, συνεχίζουμε να είμαστε 5 εκατ. θέσεις εργασίας κάτω από εκεί που ήμασταν πριν από την πανδημία και η συμμετοχή του εργατικού δυναμικού έχει μειωθεί και οι λόγοι σχετίζονται με την πανδημία», δήλωσε η Γέλεν σε συνέντευξη Τύπου στο Δουβλίνο.

Η Γέλεν προέβλεψε ότι οι περιορισμοί στην παροχή εργασίας και τα προβλήματα στον εφοδιασμό θα αμβλυνθούν καθώς η πανδημία τίθεται υπό έλεγχο, σημειώνοντας ότι η αύξηση στη ζήτηση για διαρκή αγαθά στις ΗΠΑ σημειώνεται σε μια περίοδο κατά την οποία είναι δύσκολο να προμηθευτεί κανείς κάποια από αυτά τα προϊόντα. «Πιστεύω καθώς ξεπερνάμε την πανδημία ότι αυτές οι πιέσεις χαλαρώνουν και υπό αυτήν την έννοια, πιστεύω ότι ο πληθωρισμός είναι μεταβατικός, και δεν έχουμε μια οικονομία που από μακροπρόθεσμη άποψη υπερθερμαίνεται».

Υπενθυμίζουμε πως την περασμένη εβδομάδα, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ είχε σημειώσει το γεγονός πως τα πακέτα κοινωνικών δαπανών και δαπανών αναβάθμισης των υποδομών που προωθεί ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, θα αλλάξουν την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας προς το καλύτερο και θα οδηγήσουν σε μείωση του πληθωρισμού αναφέροντας πως πρόκειται για μια νέα περίοδος επενδύσεων στις ΗΠΑ.

Είχε αναφέρει επίσης ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ αυξήθηκε τον προηγούμενο μήνα, με τις τιμές των καταναλωτικών αγαθών να αυξάνονται κατά 5,4%.«Αυτό οφείλεται πραγματικά στην πανδημία», είχε δηλώσει  η Γέλεν σε συνέντευξή της στο CBS News, όταν ερωτήθηκε σχετικά με τις υψηλότερες τιμές των καταναλωτικών αγαθών, αλλά και για το αν ο πληθωρισμός θα μειωθεί την επόμενη χρονιά. Είχε προσθέσει ότι «όπως πετύχαμε με την εκστρατεία εμβολιασμού και όπως πέτυχαν και άλλες χώρες, καθώς η ζωή επιστρέφει στην κανονικότητα, πιστεύω αληθινά ότι αυτό θα υποχωρήσει και οι Αμερικανοί θα δουν ποσοστά πληθωρισμού κοντά στο 2%, τα οποία θέλουμε και στα οποία είναι συνηθισμένοι».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

usa-economy-oikonomia
ΔΙΕΘΝΗ

Στο 6,8% ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο, ρεκόρ τεσσάρων δεκαετιών

Η αύξηση των τιμών ήταν μεγαλύτερη τον περασμένο μήνα σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2020, αφού διαμορφώθηκε στο +6,2% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εργασίας.
ΔΙΕΘΝΗ

Πάουελ: Οι κίνδυνοι ενός πιο επίμονου πληθωρισμού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν

Η δήλωση αυτή συνιστά σημαντική αλλαγή στάσης εκ μέρους του προέδρου της Fed, δεδομένου ότι επί μήνες η τράπεζα επέμενε ότι ο πληθωρισμός δεν θα διαρκέσει, αλλά οφείλεται σε πρόσκαιρους παράγοντες που συνδέονται με την οικονομική ανάκαμψη.