ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:39:32 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
super market, trofima, emporio, prosfores
Φώτο: Shutterstock

Αυξήθηκε απροσδόκητα η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στις ΗΠΑ τον Μάιο

Παρά την αύξηση αυτή, η εμπιστοσύνη τείνει να μειωθεί τους τελευταίους μήνες, καθώς ο πληθωρισμός παρέμεινε, το χρέος των νοικοκυριών σημείωσε ρεκόρ και η αγορά εργασίας εξασθένησε.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ αυξήθηκε απροσδόκητα τον Μάιο για πρώτη φορά μετά από τέσσερις μήνες, καθώς οι απόψεις για τις επιχειρηματικές συνθήκες και την αγορά εργασίας ήταν λιγότερο αρνητικές.

Ο δείκτης του Conference Board αυξήθηκε στο 102 από το αναθεωρημένο προς τα πάνω 97,5 τον Απρίλιο. Η μέτρηση ξεπέρασε όλες τις εκτιμήσεις σε έρευνα οικονομολόγων του Bloomberg.

Ο δείκτης των σημερινών συνθηκών του Μαΐου ανέβηκε για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο και το μέτρο των προσδοκιών σημείωσε το μεγαλύτερο άλμα από τον Ιούλιο.

Παρά την αύξηση αυτή, η εμπιστοσύνη τείνει να μειωθεί τους τελευταίους μήνες, καθώς ο πληθωρισμός παρέμεινε, το χρέος των νοικοκυριών σημείωσε ρεκόρ και η αγορά εργασίας εξασθένησε. Και με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να διατηρεί τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα δύο δεκαετιών, οι ψηφοφόροι είναι γενικά αρνητικοί για την οικονομία ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου.

Οι απόψεις σχετικά με την αγορά εργασίας και τις επιχειρηματικές συνθήκες φάνηκαν να είναι φωτεινά σημεία σε μια έκθεση που κατά τα άλλα έδειξε ότι οι καταναλωτές ανησυχούν όλο και περισσότερο για την άνοδο των τιμών και την οικονομική κατάσταση της οικογένειάς τους.

«Oι καταναλωτές ανέφεραν ότι οι τιμές, ιδίως για τα τρόφιμα και τα είδη παντοπωλείου, έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην άποψή τους για την αμερικανική οικονομία», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Dana Peterson, επικεφαλής οικονομολόγος του Conference Board.

Ο προβληματισμός των Αμερικανών σχετικά με την αγορά εργασίας ήταν ανάμεικτος - ενώ λιγότεροι καταναλωτές δήλωσαν ότι οι θέσεις εργασίας ήταν «άφθονες», ένα μικρότερο ποσοστό δήλωσε ότι οι θέσεις εργασίας ήταν «δύσκολο να βρεθούν» ενώ οι μελλοντικές προοπτικές για την αγορά εργασίας ήταν λιγότερο απαισιόδοξες, 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Θετική έκπληξη από τον αμερικανικό πληθωρισμό, έφθασε στο 3,3%

Χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών κινήθηκε τόσο ο βασικός όσο και ο δομικός δείκτης, με τον δεύτερο να φθάνει στο 3,4%, με τις αγορές να περιμένουν με αγωνία τις σημερινές αποφάσεις της Fed.
USA-Congress
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Οι καταναλωτές μετρίασαν τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό τον Μάιο

Ενώ οι καταναλωτές αναγνωρίζουν ότι ο πληθωρισμός έχει μειωθεί σημαντικά από το 2022, ένα σημαντικό ποσοστό εξακολουθεί να εκφράζει την επιβάρυνση που ασκούν οι υψηλές τιμές στη ζωή του.
ΔΙΕΘΝΗ

Πάουελ: H Fed θα διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για περισσότερο χρόνο

«Δεν περιμέναμε ότι το μονοπάτι για τον πληθωρισμό δεν θα έχει σκαμπανεβάσματα. Πρέπει να είμαστε υπομονετικοί και να αφήσουμε τη νομισματική πολιτική να επενεργήσει στην οικονομία» τόνισε.
Yellen, treasury, usa,
ΔΙΕΘΝΗ

Η Γέλεν ελπίζει ότι η Κίνα δεν θα προβεί σε σημαντικά εμπορικά αντίποινα

«Είναι απαράδεκτο να εξαρτόμαστε πλήρως από την Κίνα δεδομένου ότι το Πεκίνο προβαίνει σε μαζικές επιδοτήσεις και δεν παίζει πραγματικά με τους κανόνες» ανέφερε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ.
Fed, HPA, USA
ΔΙΕΘΝΗ

Κόλινς (Fed): Τα επιτόκια θα διατηρηθούν κι' άλλο σε υψηλό επίπεδο

Τα σχόλια της Κόλινς απηχούν εκείνα του προέδρου της Fed Τζέρομ Πάουελ, ο οποίος δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα έχει περισσότερη δουλειά να κάνει όσον αφορά την επιστροφή του πληθωρισμού στο στόχο του 2%.