ΓΔ: 2639.95 0.13% Τζίρος: 296.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Εκτοξευτής πυραύλων Ουκρανίας

Τσεχία και Πολωνία εντείνουν τις προσπάθειες για νέα βοήθεια στο Κίεβο

Ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως το ΝΑΤΟ πρέπει να στείλει ισχυρό μήνυμα στη Ρωσία και τον Πούτιν πως δεν θα ολοκληρωθούν τα σχέδιά τους. Το 45ο πακέτο βοήθειας στέλνει η Πολωνία στην Ουκρανία.

Η Τσεχία θα επιδιώξει κάποια στιγμή περισσότερες συνεισφορές στην πρωτοβουλία της να εξασφαλίσει προμήθειες πυρομαχικών για την Ουκρανία από διάφορες χώρες του κόσμου, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Γιαν Λιπάβσκι, προσθέτοντας ότι το ΝΑΤΟ χρειάζεται να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στη Ρωσία.

Η Πράγα δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι έχει συνεισφορές άνω του 1,6 δισ. ευρώ και ότι θα μπορούσε να καλύψει μισό εκατομμύριο οβίδες φέτος για την Ουκρανία στη μάχη της κατά της ρωσικής εισβολής.

Ο Λιπάβσκι φιλοξενεί σήμερα άλλους υπουργούς Εξωτερικών από χώρες του ΝΑΤΟ για ανεπίσημη συνάντηση κατά την οποία θα συζητήσουν τρόπους για να θέσουν τη στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία σε πιο σταθερή μακροπρόθεσμη βάση ενώ θα καθορίσουν τις λεπτομέρειες για τη σύνοδο της συμμαχίας τον Ιούλιο.

«Συμφωνώ πλήρως με τον (γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς) Στόλτενμπεργκ που ζητά βιωσιμότητα και σίγουρα η πρωτοβουλία μας ταιριάζει σε αυτό», δήλωσε. Ο ίδιος δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ χρειάζεται μια ενοποιημένη στρατηγική στη στήριξή της για την Ουκρανία, όχι «λύσεις ad-hoc». «Χρειάζεται να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα στον (Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ) Πούτιν ότι οι υπολογισμοί του για τον ιμπεριαλισμό δεν θα λειτουργήσουν», δήλωσε.

Από την πλευρά του, ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η χώρα του διοργανώνει αυτή τη στιγμή το 45ο πακέτο της με βοήθεια για την Ουκρανία. «Η Πολωνία έχει στείλει 44 πακέτα βοήθειας στην Ουκρανία, τώρα οργανώνουμε το 45ο … πιστεύουμε ότι έχουμε συνεισφέρει μόνο σε στρατιωτική βοήθεια γύρω στα 4 δισ. ευρώ», δήλωσε ο Ράντοσλαβ Σικόρσκι σε δημοσιογράφους στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στην Πράγα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ukraine-war-polemos
ΔΙΕΘΝΗ

Εντείνεται η ρωσική επιθετικότητα στην ανατολική Ουκρανία

Συνεχείς βομβαρδισμοί εδώ και εβδομάδες πλήττουν την πόλη Σεβεροντονέτσκ, με τις κρίσιμες υποδομές να έχουν καταστραφεί πλήρως καθώς και το 60% των κατοικιών. Πολωνία και Τσεχία στέλνουν πολεμικό υλικό στο Κίεβο ώστε να συνεχιστεί η αντίσταση.
Άνωθεν θέα ντρόουν πολέμου
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσικό drone επιτίθεται σε ουκρανικό φυλάκιο στα σύνορα με Πολωνία

Ρωσικό drone χτύπησε το ουκρανικό χωριό Σταροβοΐτοβε, κοντά στην Πολωνία, προκαλώντας ζημιές σε φυλάκιο συνόρων. Δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες ή θύματα, σύμφωνα με τον προσωρινό κυβερνήτη Βολυνίας.
Ντόναλντ Τουσκ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τουσκ: Πρόσκληση Πούτιν στη G20 ίσως ενθάρρυνε τη ρωσική επιθετικότητα

Ο Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι πιθανή πρόσκληση του Πούτιν στη G20 θα μπορούσε να ενισχύσει τη ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας, αλλά πρόσθεσε ότι θα στήριζε μια τέτοια κίνηση αν αυτή οδηγούσε σε δίκαιη ειρήνη.
Κρεμλίνο Μόσχας Ρωσία
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Πρόστιμο και κράτηση σε Τσέχο για αντιπολεμική διαμαρτυρία στη Μόσχα

Τσέχος διαδηλωτής καταδικάστηκε σε 13 μέρες κράτηση και πρόστιμο στη Μόσχα, επειδή ύψωσε πλακάτ κατά του πολέμου στην Ουκρανία, παραβιάζοντας τη ρωσική νομοθεσία που απαγορεύει την "δυσφήμηση" των ενόπλων δυνάμεων.
Μαχητικό αεροσκάφος F-15
ΔΙΕΘΝΗ

Πολωνία: Προληπτικές επιχειρήσεις της Αεροπορίας λόγω Ουκρανίας

Η Πολωνία κινητοποιεί την Πολεμική Αεροπορία της για προληπτικές επιχειρήσεις, λόγω των ρωσικών χτυπημάτων στην Ουκρανία. Ενισχύονται αντιαεροπορικά συστήματα και ραντάρ για μεγαλύτερη προστασία του εναέριου χώρου.
Ντόναλντ Τουσκ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Πολωνός πρωθυπουργός: Ρωσικές υβριδικές επιθέσεις με drones και πυραύλους

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, ανέφερε στη Βουλή πως οι πληροφορίες δείχνουν πως η Ρωσία σχεδιάζει υβριδικές επιθέσεις με drones και πυραύλους κατά χωρών που στηρίζουν την Ουκρανία, όπως η Πολωνία.